Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

SAD i Rusija prate krhotine sudarenih satelita

12. veljače 2009. u 07:54 3 prikaza

Dužnosnici ruskih i američkih svemirskih agencija u četvrtak prate stotine krhotina raspršenih po svemiru nakon sudara američkog komercijalnog satelita s ruskim vojnim satelitom izvan upotrebe.

Sudar, za koji ruski dužnosnici kažu da se dogodio u utorak nad sjevernim Sibirom na visini od oko 780 kilometara, prvi je javno poznat sudar satelita, što je izazvalo zabrinutost za sigurnost međunarodne svemirske postaje na kojoj se nalazi ljudska posada.

- Vjerujemo kako je to prvi put da su se u orbiti sudarila dva satelita - rekao je pukovnik američkih zračnih snaga Les Kodlick. Drži da će zbog krhotina nastalih sudarom satelita "Iridium" i ruskog vojnog satelita "Kozmos-2251" možda države sa svemirskim programima ubuduće morati unaprijediti sustave za izbjegavanje krhotina.

Američki Centar za svemirske operacije sada prati između 500 i 600 novih krhotina od kojih su neke promjera samo 10 centimetara, a u svemiru je već poznato i popisano 18.000 predmeta.

Ruske su svemirske snage priopćile kako prate krhotine raspršene na 500 do 1300 kilometara iznad zemlje.

Najvažnija je zaštita međunarodne svemirske postaje (ISS) koja se nalazi na visini od 350 kilometara, dosta ispod visine sudara. Orbitu ISS-a mogu mijenjati kontrolori sa Zemlje, ali čak i malene krhotine mogu znatno oštetiti postaju jer se gibaju brzinom od osam kilometara na sat.

(Hina)

dirljivo
Tuga u obitelji zbog gubitka: Jelena Veljača objavila emotivnu fotku, fanovi izražavaju sućut
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom