Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rusi nezadovoljni američkim političkim "igrama"

SAD će ipak izgraditi obrambene sustave u Poljskoj i Češkoj

biden & obama
21.10.2009.
u 14:06

Joe Biden, potpredsjednik SAD-a, danas je stigao u Varšavu gdje se je susreo s poljskim predsjednikom vlade Donaldom Tuskom.

Joe Biden, potpredsjednik SAD-a, danas je stigao u Varšavu gdje se je susreo s poljskim predsjednikom vlade Donaldom Tuskom. Povod Bidenova posjeta istočnoj Europi je odustajanje od izgradnje raketnog štita u Poljskoj i Češkoj. 
 

Biden je za poljske novine Rzeczpospolita izjavio kako politika SAD-a prema Rusiji ne smije narušiti američke odnose sa središnjom i istočnom Europom. Dodao je kako suradnju između SAD-a, Češke i Poljske smatra vrlo konstruktivnom, te da se nada da će se ta suradnja i nastaviti. 
 

U glavnim gradovima Češke i Poljske nedavna izjava američkog predsjednika Baracka Obame da odustaje od izgradnje raketnog štita u istočnoj Europi u tamošnjim je diplomatskim krugovima izazvala veliko čuđenje. 
 

Zauzvrat, Biden je objema državama obećao da će Amerikanci kao zamjenu izgraditi obrambene sustave raketama SM-3, koje su u stanju eliminirati ciljeve na kraćoj udaljenosti.  
 

Američku vladu istočna Europa doživljava negativnije od zapadne. Razlog je naglo zbližavanje s ruskim vlastima na račun Poljske i Češke, koje su pristale na Bushov plan o izgradnji raketnog štita. 
 

Istočna Europa sada strahuje od diplomatskih posljedica koje bi mogla snositi u slučaju ruskog jačanja i još većeg zbližavanja s američkom stranom.

Rusi nezadovoljni američkim potezima
 
Ruski izaslanik u NATO-u Dmitri Rogozin negativno je ocijenio američki plan o izgradnji obrambenog sustava na istoku Europe. Iako je Amerika najavila usku suradnju s Rusijom, Rogozin smatra da Amerikanci nikada neće dopustiti da itko drugi nadzire obrambeni sustav osim njih samih.
 
Ministar obrane Sjedinjenih Američkih Država Robert Gates najavio je da će obrambeni sustav koristiti svim saveznicima, što potvrđuje i trenutačno razmatranje spajanja europskog i NATO-ova sustava s onim ruskim.
 
Iako je međunarodna politička scena američko odustajanje od planirane izgradnje raketnog štita ocijenila kao pomak u američko-ruskim odnosima, Rusi su i dalje skeptični. Tu ocjenu temelji na nedavnim izjavama predstavnika Pentagona koji je za posjeta Gruziji izjavio da SAD ne planira integraciju zemalja koje nisu članice NATO-a u svoju obrambenu politiku, što je suprotno signalima koje šalje američko političko vodstvo.
 
Rogozin je nezadovoljan američkim političkim "igrama" jer smatra da je Rusija pokazala volju za suradnju ponudivši Amerikancima nesmetano opskrbljivanje svojih trupa u Afganistanu. Dalje navodi da bi američka vlada tako mogla uštedjeti i do milijardu dolara.

Ključne riječi

Komentara 28

BT
bili-tartuf
17:27 21.10.2009.

acido,... pa 1999. ste imali napade iz Turske, Italije i Grcke,...a sada su u NATO-u jos i vasí susedi Bulgarija, Rumanija, Albanija, Madjarska , Hrvatska, Slovenija...itd, a Rusi nisu bas´toliko blesavi \"koliko je vama potrebno\"..., jedini Vas´-problem bi bija, di sada zbrisati u slucáju rata, jer..sve oko vas su NATO zemlje..., pa jedino vam preostane zbrisati na Kosmet ??!!..-:)

OB
-obrisani-
17:36 21.10.2009.

tartufo pa što te tvoje NATO sile koje nabroja ne napadoše \"šmokljavu \" Rusiju kad je ušetala u Gruziju , nego se ukenjali i iza ćoška gledali kako će sve da se završi ???!!

BT
bili-tartuf
18:02 21.10.2009.

acido, pa nije problem Vani, vec´unutar Serbije..., u stvari u Bosni...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije