Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

SAD će bankrotirati zbog zdravstva

16.06.2009.
u 19:16

SAD, najjača i najrazvijenija zemlja svijeta, ima takav zdravstveni sustav u kojem čak 46 milijuna ljudi nema osiguranje i pravo na bilo kakvu zdravstvenu njegu. Takvi šokantni podaci natjerali su i predsjednika Obamu da na sastanku Udruženja američkih liječnika predloži reformu cijelog sustava.

Obama se nije trudio prikriti sadašnje stanje rekavši da je zdravstveni sustav tempirana bomba za američki proračun. Ne uspijemo li promijeniti sadašnji sustav, cijelu zemlju može snaći sudbina General Motorsa, američkog simbola snage i tradicije koji je neslavno propao u bankrotu, jasno je rekao Obama.

Njegov plan reforme zdravstvenog sustava naravno još nije prihvaćen i protiv njega su za sada još mnogi. Čak i američki liječnici smatraju da bi reforma stajala previše, republikanci tvrde da za njega nema podrške u Kongresu i čini se da je Obama krenuo u još jednu svoju bitku koju bi trebao dobiti. Svoj prijedlog reforme temelji na većoj konkurenciji koja bi potakla kvalitetu usluga, smanjila troškove i pritom uvijek naglašava da će budući sustav biti daleko pošteniji.

Možda bi tada i Hrvatska, koja svako malo kreće s pokušajima reformi zdravstva, mogla prepisati neke postavke iz Obamina rješenja. Jer, i hrvatski je sustav skup, s velikim troškovima i dugim čekanjima. Po broju liječnika i bolničkih kreveta vrlo smo blizu Europe, no troškovi su nam daleko veći. Za zdravlje se u nas troši oko osam posto BDP-a, a još je poraznije da više od 80 posto tog novca dolazi iz javnih izvora.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije