Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PEDOFILIJA U BAZENU

SAD: 36 plivačkih trenera suspendirano zbog pedofilije

USA Swimming
Foto: USA Swimming
1/3
29.05.2010.
u 10:02

Na popisu od 46 trenera kojima je zabranjeno obavljati službene dužnosti u plivanju, samo je deset izgubilo ovlasti zbog prijevara ili dopinga, a čak 36 njih, suspendirano je zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnih plivačica.

Na popisu od 46 trenera kojima je zabranjeno obavljati službene dužnosti u plivanju, samo je deset izgubilo ovlasti zbog pronevjera, prijevara, dopinga i drugih kršenja zakona, a čak 36 njih, uključujući i bivšeg nacionalnog selektora Everetta Uchiyamu, suspendirano je zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnih plivačica. Skandal koji je potresao američko plivanje mnogi uspoređuju s pedofilskim skandalima u Katoličkoj crkvi, po tome što su sportski treneri, poput svećenika, osobe kojima su roditelji s najviše povjerenja davali u ruke svoju djecu. Prije nego što je cijeli skandal izašao na svjetlo dana, neprilično ponašanje bilo je gurano pod tepih pomoću dobrih rezultata na natjecanjima: čak je i olimpijska pobjednica iz Münicha 1972., Deena Dearduff Schmidt, u ožujku ove godine izjavila da ju je višekratno seksualno zlostavljao jedan od trenera još u šezdesetima, i napomenula da je taj neimenovani trener kasnije vježbao mnoge mlade plivače i čak je uvršten u Međunarodnu kuću slavnih plivanja.

Zaslužna za to što je skandal konačno došao u javnost, i što je nacionalni savez USA Swimming makar i stidljivo, sitnim slovima na dnu svoje web-stranice, u srijedu 27. svibnja objavio popis imena trenera-zlostavljača, neimenovana je 35-godišnjakinja koju je zlostavljao trener najveće reputacije među osramoćenima, Everett Uchiyama, bivši nacionalni izbornik u čijem je mandatu osvojeno 12 zlatnih medalja na OI u Ateni. Ta plivačica, koju je trener zlostavljao kao 14-godišnjakinju u Southern California Aquatics, konačno se odlučila u siječnju 2006. napisati e-mail USA Swimmingu, nakon čega je Uchiyama bio trajno udaljen iz nacionalnog saveza, ali uz klauzulu povjerljivosti, i godinu dana kasnije zaposlio se kao voditelj vodenih sportova u Country Club of Colorado (desetak kilometara udaljenom od središta američkog plivačkog saveza). Nije podignuta nikakva optužnica; žrtva se dva puta obratila policiji, ali joj je oba puta rečeno da je, s obzirom na vrijeme kad se zlostavljanje događalo, nastupila zastara. Tek s objavljivanjem Uchiyaminog imena na popisu otpuštenih trenera, doznala se istina o zavođenju maloljetnica i on je izgubio posao i u Country Clubu.

- Drago mi je što se njegovo ime pojavilo tamo. Sad će svi znati istinu, jer je on prije govorio da mu je samo posao dosadio pa je zato dao otkaz. Nije bio iskren – kaže zavedena plivačica.

Među osramoćenim trenerima su i Chris Wheat, koji je prošli tjedan priznao krivnju po dvije točke optužnice – seksualnog nasrtanja na malodobnicu i pozivanja djeteta na seks – nakon što je ustanovljeno da je jednu od svojih 14-godišnjih plivačiva više puta zlostavljao u svom trenerskom uredu. Brian Hindson je 2008. osuđen na 33 godine u saveznom zatvoru; na bazenima u Kokomu (Indiana) je krišom instalirao kamere i snimao mlade plivačice kako se presvlače i tuširaju. No, najgori je slučaj Andyja Kinga, koji je tijekom tri desetljeća po cijeloj zapadnoj obali SAD silovao više od deset maloljetnih žrtava, i koji ej u siječnju konačno osuđen na 40 godina zatvora.

Komentara 3

OB
-obrisani-
11:39 29.05.2010.

poslat ih u hrvatsku, tamo je sve dozvoljeno ako je dobrovoljno hehehehehehe

MA
mališa
15:44 29.05.2010.

Prosek godina u kojima žene stupaju u seksualne odnose je 14-15. Iz ove činjenice proizlazi da su sve one imali svoj prvi odnos sa pedofilom. Ili nešto nije u redu sa kriterijumima šta je to pedofil.

IV
ivicas
22:33 08.09.2010.

brian osudjen na 33 godine robije zbog voajerizma a americki vojnik koji je mucio i ubijao zatvorenike u iraku otpusten kuci. to bi bila dobra reklama za turisticko putovanje po sad ,u gdje mozete zavrsiti u zatvoru zbog svakavih banalnosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije