Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Saborski zastupnici poduprli novi Zakon o stambenoj štednji

Oporbeni zastupnici novom zakonu najviše zamjeraju što se njime ne povećavaju državni poticaji za stambenu štednju.
03. veljače 2010. u 17:24 5 komentara 8 prikaza
sabor
Foto: Arhiva VL

Saborski zastupnici poduprli su danas novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje. Prema prijedlogu novog Zakona, stambeni štediša može biti bilo koja fizička osoba s prebivalištem u Hrvatskoj, a ne više samo državljanin RH, a stambene štedionice moći će kreditirati izvođače za projekte stanogradnje u Hrvatskoj.

Oporbeni zastupnici novom zakonu najviše zamjeraju što se njime ne povećavaju državni poticaji za stambenu štednju.

- Kroz razna porezna davanja potaknuta aktivnošću štedionica državni je proračun uprihodovao gotovo 450 milijuna kuna što je dva puta više od godišnjeg iznosa neto isplaćenih državnih poticajnih sredstava. Dakle, jedna jedinica državnog poticaja rezultira s tri jedinice dodane vrijednosti - rekla je esdepeovka Nadica Jelaš. Zastupnik HNS-a Zlatko Koračević smatra da je država napustila sustav poticaja i sustav poticane stanogradnje (POS).

- Primjer je ono naselje, karikatura od naselja u Sesvetama. Vlada je imala kompletnu projektnu dokumentaciju prije šest godina. Ministarstvo je tu dokumentaciju prodalo Gradu Zagrebu koji je napravio jedan projekt koji u konačnici stvarno djeluje kao karikatura - rekao je Koračević. Potencijal koji imamo u stambenim štednjama, dodao je, treba iskoristiti jer banke danas nemaju interesa kreditirati nove klijente što je jedan od razloga zašto nam je stanogradnja potpuno pala.

- Posljedica svega toga jest da mi imamo 10 tisuća izgrađenih i neprodanih stanova što je otprilike osam milijardi kuna zaleđenog kapitala. Aktiviranjem tih osam milijardi kuna proračun bi samo iz PDV-a dobio milijardu i 200 tisuća kuna - smatra Koračević.

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • milton:

    pas mater sve po jadnoj raji

  • -obrisani-:

    Kmetovi konačno imaju državu ! ! !

  • Deleted user:

    Konačno je Bandić stvorio Cigansko naselje, svaka mu čast ... Što se ostaloga tiće a i Zakona, sve će to narod platiti. Moj konačni stav je da tu bandu iz Sabora i Vlade treba smijeniti mladim i neopterečenim ljudima, a ... prikaži još! ove velikom večinom u zatvore i na goli otok!