Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Saborski zastupnici poduprli novi Zakon o stambenoj štednji

sabor
Arhiva VL
03.02.2010.
u 17:24

Oporbeni zastupnici novom zakonu najviše zamjeraju što se njime ne povećavaju državni poticaji za stambenu štednju.

Saborski zastupnici poduprli su danas novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje. Prema prijedlogu novog Zakona, stambeni štediša može biti bilo koja fizička osoba s prebivalištem u Hrvatskoj, a ne više samo državljanin RH, a stambene štedionice moći će kreditirati izvođače za projekte stanogradnje u Hrvatskoj.

Oporbeni zastupnici novom zakonu najviše zamjeraju što se njime ne povećavaju državni poticaji za stambenu štednju.

- Kroz razna porezna davanja potaknuta aktivnošću štedionica državni je proračun uprihodovao gotovo 450 milijuna kuna što je dva puta više od godišnjeg iznosa neto isplaćenih državnih poticajnih sredstava. Dakle, jedna jedinica državnog poticaja rezultira s tri jedinice dodane vrijednosti - rekla je esdepeovka Nadica Jelaš. Zastupnik HNS-a Zlatko Koračević smatra da je država napustila sustav poticaja i sustav poticane stanogradnje (POS).

- Primjer je ono naselje, karikatura od naselja u Sesvetama. Vlada je imala kompletnu projektnu dokumentaciju prije šest godina. Ministarstvo je tu dokumentaciju prodalo Gradu Zagrebu koji je napravio jedan projekt koji u konačnici stvarno djeluje kao karikatura - rekao je Koračević. Potencijal koji imamo u stambenim štednjama, dodao je, treba iskoristiti jer banke danas nemaju interesa kreditirati nove klijente što je jedan od razloga zašto nam je stanogradnja potpuno pala.

- Posljedica svega toga jest da mi imamo 10 tisuća izgrađenih i neprodanih stanova što je otprilike osam milijardi kuna zaleđenog kapitala. Aktiviranjem tih osam milijardi kuna proračun bi samo iz PDV-a dobio milijardu i 200 tisuća kuna - smatra Koračević.

Komentara 5

MI
milton
17:48 03.02.2010.

pas mater sve po jadnoj raji

OB
-obrisani-
18:25 03.02.2010.

Kmetovi konačno imaju državu ! ! !

DU
Deleted user
20:19 03.02.2010.

Konačno je Bandić stvorio Cigansko naselje, svaka mu čast ... Što se ostaloga tiće a i Zakona, sve će to narod platiti. Moj konačni stav je da tu bandu iz Sabora i Vlade treba smijeniti mladim i neopterečenim ljudima, a ove velikom večinom u zatvore i na goli otok!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije