Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oporba kritizirala vladu

Saborski dan započeo stankama zbog spajanja agencija i štednje, deficita te radnika na detektorima laži

Branko Vukšić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
22.04.2015.
u 12:25

Vlada dosad nije ništa poduzimala jer, naglašava Vukšić, "agencije Vladi služe za uhljebljivanje nesposobnih stranačkih ljudi".

Oporbeni zastupnici današnji su radni dan u Saboru započeli zahtjevima za stanku kako bi progovorili o štednji i spajanju u agencijama naglasivši kako je Vlada krenula u mini reformu agencija nakon packe iz Bruxellesa da su Hrvatskoj potrebni rezovi. Nezavisni ljevičar Branko Vukšić tvrdi da je potrebno smanjiti broj agencija i da nitko neće ni primijetiti ako ih se pola ukine. O tome je, dodaje on, govorio više od 50 puta i svaki put su ga prozvali za populizam.

- E pa ja bih sada molio da mi ostavite tu etiketu populist, neka ne preuzima Vlada tu etiketu. Sada najedanput ono što smo godinama predlagali, a to je štednja, spajanje, ukidanje, oduzimanje kartica, od nekorištenja automobila u službene svrhe, sada najedanput Vlada dolazi do pameti pa u četvrtoj godini svojega mandata radi neku mini reformu agencija. I zašto to radi? Radi zbog toga što je dobila packe iz Europe, zato što su rekli morate rezati – primijetio je Vukšić. Vlada dosad nije ništa poduzimala jer, naglašava on, "agencije Vladi služe za uhljebljivanje nesposobnih stranačkih ljudi".

- Po stoti puta ovdje ponavljamo Agencija koja se zove za regulaciju tržišta i željezničkih usluga koja je spojena HAKOM-u dobila je sedam predmeta u jednoj godini. Za pet se proglasila nenadležnim, dva nije uspjela riješiti. I što je s njom? Pripojena je, šef te agencije je dobio nagradu i sada je u javnim nabavama opet šef. Pa što to mi radimo? Zbog čega povlačimo za nos građane? Ovo što se radi je ismijavanje građana, a ne štednja. Vlada ne radi svoj posao. Premijer je trebao smijeniti ministre koji nisu napravili reda u agencijama za koje su nadležni – kritizira Vukšić. Podsjeća i da je premijer Zoran Milanović rekao da mu ne pada na pamet raditi reformu javne uprave i lokalne samouprave, iako, dodaje on, 556 jedinica lokalne samouprave nema niti jedna država u svijetu iste veličine i snage kao Hrvatska.

- Mi smo rekorderi. Troši se na sve strane. Zbog čega? Zato da bi se ulagivalo glasačima. Tek kada Bruxelles kaže lokalna samouprava tada će se rezati ne pitajući što treba rezati, što ne treba - uvjeren je Vukšić.

HDSSB-ovog Boru Grubišića pak zanima zna li premijer uopće koje sve agencije Hrvatska ima te koja je svrha njihovog postojanja.

- Imamo Agenciju za vodne putove iako Sava nije plovna dalje od Slavonskog Broda za brodove dubljeg gaza. Što radi ta agencija? Ima 27 zaposlenih. Imamo i Poslovno-inovacijsku agenciju pa me zanima što je ona inovirala? Voljeli bi mi u Saboru znati što te agencije rade, koji su njihovi rezultati, koliko su novaca proizveli i donijeli dobiti RH osim što su samo potrošači proračuna. To nas zanima. Da vidimo rezultate ili su one samo mjesto za uhljebljivanje podobnih u kojima se mijenjanju ravnatelji kako se mijenjaju Vlade – komentira Grubišić.

Oporba, točnije HDZ, iskoristio je zahtjev za stanku kako bi progovorio o deficitu, točnije podsjetio da ta stranka već više od pola godine upozorava da će prošlogodišnji deficit iznositi oko 19 milijardi kuna, a ne 12,5 milijardi kuna kako je to Vlada tvrdila.

- I dakle, to je nešto što za nas nije novo, to je nešto što je za nas gola činjenica, a na žalost hrvatskog naroda ona se potvrdila – primijetio je HDZ-ov Ivan Šuker govoreći o posljednjim podacima Zavoda za statistiku.I on se osvrnuo na Vladine najave štednje u agencijama, koje su za njega smiješne. Podsjetio je da su vladajući digli plaće ravnateljima agencija i zavoda, a sad govore da su one previsoke. Nije mu promakla ni izjava premijera da je situacija u javnim poduzećima danas bolja nego ikada.

- To je u najmanju ruku smiješno. Ne zaboravimo da je HEP povećao cijenu struje za 25 posto s obrazloženjem da će se ti novci koristiti za novi investicijski zamah kojeg nema, nego Vlada tim i novcem od povećanja poreza krpa proračun. To je istina. Nije istina da ta poduzeća posluju sjajno. Rezultat dobiti javnih poduzeća je isključivo povećanje cijena. Pogledajte cijenu plina, 35 posto je otišla gore. Promijenite metodologiju izračuna temeljem čega fakturirate građanima i kažete da je kubik plina pojeftinio, međutim građani više ne plaćaju kubike. Građani plaćaju isporučenu toplinsku energiju. Mi postajemo država pogrešne metodologije, jer kad pogriješite u politici, kad pogriješite u svojim procjenama, onda kažete da je kriva metodologija - kritizira Šuker.

Predsjednica laburista Nansi Tireli stanku je pak zatražila kako bi progovorila o "nakaradnoj praksi koja se odvija u tvornici Puris" u Sv. Petru u Šumi. Tamo je poslodavac sebi uzeo za pravo radnike staviti na detektor laži kako bi utvrdio jesu li lojalni poduzeću dok mu, dodaje on, istovremeno radnici rade za prosječnu plaću od 2771 kunu mjesečno.

- Ova praksa pokazuje da smo uistinu došli do samog dna radničkih prava i do samog dna čuvanja i ono malo dostojanstva što je radniku još ostalo. Ovakvi slučajevi tjeraju nas da ozbiljno razmislimo kakve zakone donosimo i koliko uistinu Zakonom o radu kvalitetno štitimo svakog građanina - primijetila je Tireli te od Vlade zatražila da hitno predloži Zakon o mobingu.

- To je potrebno jer jer sada dolazimo do apsurdne situacije a to je da sve ono što nije zabranjeno, znači da je dozvoljeno – zaključuje Tireli.

Niz stanki i različitih tema o kojima su zastupnici progovorili, prokomentirao je i predsjednik Sabora Josip Leko koji je zastupnike pozvao da o svim temama o kojima su tražili stanku predlože akte ili zakone.

- Oporba ima i to radi čak i više nego što je Poslovnikom predviđeno, kritizira i nadzire Vladu i poziciju što je u redu, tu mi je zadovoljstvo, ali morali bi od toga imati korist hrvatski građani pa predložite akte o temama koje ste ovdje navodili kao stajališta kluba – zaključio je Leko

>> Zastupnici odbacuju Marasovu tvrdnju o izlasku iz recesije: 'To je pokušaj manipulacije' 

>> Milanović Sunčani Glavak: Ne postoji bečki wiener šnicl

Komentara 1

GU
General_U
13:16 22.04.2015.

sve cijene otišle gore trošarine plin, struja,porez dug enormno povećan narod sve siromašniji di su novci lopuže.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije