Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podnijeli ustavnu tužbu a nema ih

Saborska većina: Zašto nema oporbe, tražila je sudjelovanje u raspravama

Sabor nastavio sjednicu raspravom o izmjeni i dopuni Poslovnika Hrvatskoga sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
06.11.2020.
u 13:37

U salonima nema nikoga, sjedi troje do petero zastupnika, rekao je Jandroković koji na velikom ekranu ima pregled svih pet dvorana i salona u koje su, osim u Velikoj vijećnici, raspoređeni zastupnici kako bi mogli sudjelovati u raspravama.

Zastupnici saborske većine prozvali su u petak oporbene kolege da ih nema u Saboru, odnosno dvoranama u koje su raspoređeni nakon što im je nedavno za pravo dao Ustavni sud kojem su se žalili da im se zbog uvedenih epidemioloških mjera ograničava pravo na raspravu.

Zašto oporba ne konzumira pravo koje je tražila? Bilo bi korektno da oni koji su podnijeli ustavnu tužbu, sjede ovdje, rekla je u raspravi o izmjenama saborskog Poslovnika Marijana Petir (NZ), s kojom se složio HDZ-ov Rade Šimičević, ali i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

U salonima nema nikoga, sjedi troje do petero zastupnika, rekao je Jandroković koji na velikom ekranu ima pregled svih pet dvorana i salona u koje su, osim u Velikoj vijećnici, raspoređeni zastupnici kako bi mogli sudjelovati u raspravama. Sabor pak mijenja svoj Poslovnik nakon što mu je Ustavni sud ukinuo "epidemiološke" izmjene na koje mu se požalilo 35 oporbenih zastupnika, navodeći da im se tako zapravo ograničava pravo na raspravu. Sud im je dao za pravo i zaključio da se i u uvjetima pandemije saborski rad može tehnički organizirati tako da se zaštiti zdravlje zastupnika i da sudjeluju u raspravama.

Prenositi uživo sjednice odbora

I oporbeni i većinski zastupnici suglasni su da treba osnažiti ulogu saborskih odbora, te omogućiti prijenos uživo njihovih sjednica, a sve urediti nekim novim izmjenama, odnosno novim Poslovnikom. Trebalo bi 'osloboditi' tjedan kada će zasjedati samo odbori, njihove sjednice ne bi se trebale održavati dok traje plenarna sjednica, kazao je Miroslav Tuđman (HDZ), s kojim se suglasila Petir, ali i Vili Matula (ZLK).

Sadašnji rad na odborima je pro forme, a famozno deponiranje glasova treba ukinuti, kazao je Matula, ističući kako bi, posebno u doba pandemije, sjednice odbora trebale biti „streamane“ kako bi ih šira javnost mogla pratiti. Da je to dobar alat, smatra Domagoj Hajduković (SDP) koji poziva i da se saborsko vrijeme racionalno troši, a kao primjer navodi njemački Bundestag. Primjerice, za izmjene svog poslovnika, „alocirao“ bi tri sata i u njemu bi svoj prostor našli i predlagatelji i zastupnici, ovisno o veličini kluba, naveo je.

I Katarina Peović (RF) smatra da je dobro da se sjednice odbora prenose uživo. „Ako izađe van ono što se govori na Odboru za ratne veterane - to će biti bomba“, kaže zastupnica i članica tog Odbora kojeg proziva i za kršenje Ustava, što Željko Sačić naziva klevetom. Tuđman je iznio i niz drugih prijedloga, primjerice na 'aktualnom prijepodnevu' ne bi trebala sjediti cijela Vlada, već samo premijer i ministri na koje su adresirana zastupnička pitanja, u okolnostima pandemije trebalo bi ukinuti završno obraćanje klubova, jer ono nije zamišljeno da klubovi ponavljaju svoja stajališta, već da govore samo ako promijene mišljenje o nekoj temi.

Predsjednik predlagatelja poslovničkih izmjena, Odbora za Ustav Dražen Bošnjaković (HDZ) najavio je da će to radno tijelo razmotriti sve prijedloge. Otvorit ćemo raspravu daljnjih izmjenama, odnosno eventualno novom Poslovniku, rekao je i najavio sjednicu Odbora za utorak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije