Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najizgledniji scenarij

Saborska većina ipak će se tražiti na izborima

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
28.05.2017.
u 19:44

HDZ je postigao dobar rezultat na lokalnim izborima pa može mirno na nove izbore i Andrej Plenković ne boji se novih izbora.

Unatoč namjeri Andreja Plenkovića da nakon odlaska Mosta iz reda vladajućih presloži saborsku većinu i Vladi osigura potporu za nastavak mandata, zasad se izglednijim čini scenarij po kojem će Hrvatska do jeseni na nove parlamentarne izbore, treće u posljednje dvije godine.

Argument za to su izjave čelnika oporbenih stranaka koje bi mogle činiti novu saborsku većinu. HDZ-u je u fokusu HSS, budući da se radi o ideološki srodnoj stranci, koja je dio zajedničke Europske pučke stranke. Predsjednik HSS-a Krešo Beljak, međutim, od samog početka oštro opovrgava takvu mogućnost i poručuje da će HSS sa SDP-om pa makar nestao kao stranka. Nakon takvih poruka, teško je zamisliti kako bi Beljak mogao opravdati odluku da na kraju ipak podrži Plenkovićevu Vladu.

U prilog novim parlamentarnim izborima u skoro vrijeme idu i rezultati koje je HDZ ostvario u prvom krugu lokalnih izbora. Stranka je uspjela povećati utjecaj u županijama i brojnim gradovima i općinama. Uspije li u 2. krugu osvojiti Split i obraniti tri županije od napada donedavnih saveznika iz Mosta, vjerojatno će ozbiljno razmišljati o tome da kapitalizira takve rezultate. Dodatni argument je krajnje oslabljeni SDP, koji pod vodstvom Davora Bernardića nastavlja višemjesečni pad u istraživanjima javnog mišljenja.

Glavnog konkurenta HDZ-a dodatno slabe i unutarstranačke razmirice koje dijelom prerastaju i u otvoreni rat. S obzirom na to, HDZ će u odluci vjerojatno u obzir uzeti i činjenicu da bi mogao na dulje vrijeme onesposobiti ključnog konkurenta ne ostavi li mu vremena za oporavak. 

Komentara 28

MA
markopekic
21:05 28.05.2017.

Plenkovicu vi ste se trudili sto ste mogli i nije vasa krivica ako dode do novi izbora. Za Most se vec zna sve, ove stranke koje odbijaju spasiti vldu kada radi dobar posao biraci bi morali naveliko kazniti

TO
ToniBiber
20:55 28.05.2017.

ma tko ce pobjediti plenkovica u hr? bero bulj beljak vrdoljak!? hihihihihi

HR
Hrvatska
20:06 28.05.2017.

Petrov ce biti premijer hahahah

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije