Naslovnica Vijesti Hrvatska

Saborska većina ipak će se tražiti na izborima

HDZ je postigao dobar rezultat na lokalnim izborima pa može mirno na nove izbore i Andrej Plenković ne boji se novih izbora.
28. svibnja 2017. u 19:44 28 komentara 8409 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Unatoč namjeri Andreja Plenkovića da nakon odlaska Mosta iz reda vladajućih presloži saborsku većinu i Vladi osigura potporu za nastavak mandata, zasad se izglednijim čini scenarij po kojem će Hrvatska do jeseni na nove parlamentarne izbore, treće u posljednje dvije godine.

Andrej Plenković Andrej Plenković: 'Vrh HDZ-a nema ništa protiv da HSS, HNS ili IDS budu novi partneri u Vladi'

Argument za to su izjave čelnika oporbenih stranaka koje bi mogle činiti novu saborsku većinu. HDZ-u je u fokusu HSS, budući da se radi o ideološki srodnoj stranci, koja je dio zajedničke Europske pučke stranke. Predsjednik HSS-a Krešo Beljak, međutim, od samog početka oštro opovrgava takvu mogućnost i poručuje da će HSS sa SDP-om pa makar nestao kao stranka. Nakon takvih poruka, teško je zamisliti kako bi Beljak mogao opravdati odluku da na kraju ipak podrži Plenkovićevu Vladu.

U prilog novim parlamentarnim izborima u skoro vrijeme idu i rezultati koje je HDZ ostvario u prvom krugu lokalnih izbora. Stranka je uspjela povećati utjecaj u županijama i brojnim gradovima i općinama. Uspije li u 2. krugu osvojiti Split i obraniti tri županije od napada donedavnih saveznika iz Mosta, vjerojatno će ozbiljno razmišljati o tome da kapitalizira takve rezultate. Dodatni argument je krajnje oslabljeni SDP, koji pod vodstvom Davora Bernardića nastavlja višemjesečni pad u istraživanjima javnog mišljenja.

Glavnog konkurenta HDZ-a dodatno slabe i unutarstranačke razmirice koje dijelom prerastaju i u otvoreni rat. S obzirom na to, HDZ će u odluci vjerojatno u obzir uzeti i činjenicu da bi mogao na dulje vrijeme onesposobiti ključnog konkurenta ne ostavi li mu vremena za oporavak. 

OTVORENO PISMO Mrsić: Bernardić zatire sve one vrijednosti koje bi SDP trebao njegovati Andrej Plenković Borislav Ristić Plenković će HDZ konačno pretvoriti u stranku sdp JEDNOGLASNA ODLUKA Zagrebački SDP poslao jasnu poruku: 'Koalicija sa svima osim s Bandićem i HDZ-om'
Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

  • markopekic:

    Plenkovicu vi ste se trudili sto ste mogli i nije vasa krivica ako dode do novi izbora. Za Most se vec zna sve, ove stranke koje odbijaju spasiti vldu kada radi dobar posao biraci bi morali naveliko kazniti

  • ToniBiber:

    ma tko ce pobjediti plenkovica u hr? bero bulj beljak vrdoljak!? hihihihihi

  • Hrvatska:

    Petrov ce biti premijer hahahah