Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Saborska oporba: Zakon o JPP-u centralizirat će odlučivanje

hr-jpp-txt.jpg
import
23.10.2008.
u 12:44

Saborska je oporba danas ocijenila kako bi Vladin Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu (JPP) mogao dovesti do daljnje birokratizacije i centralizacije države.

Zastupnici SDP-ovih ustvrdili su kako Vlada RH ima krive prioritete jer gradi skupocjene sportske objekte dok pojedine lokalne sredine nemaju ni javnu rasvjetu.

- Gradimo dvorane od 700 milijuna kuna, a istodobno neke sredine nemaju javne rasvjete - rekao je SDP-ovac Josip Leko.

Njegova stranački kolega Gordan Maras smatra da će predloženi zakon značajno povećati utjecaj državne vlasti na lokalne sredine. "Nije dobro zakon svesti na to da centralna vlast određuje gdje i kako će se moći graditi", kazao je Maras (SDP), kojemu smeta odredba po kojoj će lokalne projekte u javno-privatnom partnerstvu odobravati posebna agencija.

Uvjeren je i da će se lokalne sredine i dalje radije odlučivati za klasične modele financiranja projekata, koji su, kako tvrdi, jeftiniji jer se za kamate ne plaća PDV.

Smatra i da predloženi model donosi novo administriranje, što će, uvjeren je Maras, produljiti vrijeme izvedbe projekata. Po njegovu mišljenju, da "imamo ovaj zakon Svjetsko nogometno prvenstvo ne bi mogli organizirati prije 2015.". Procijenio je i kako predloženi zakon o javno-privatnom partnerstvu prosječno trajanje procesa od početka do ugovaranja projekta, sa sadašnjih 18 mjeseci, produljuje na najmanje tri godine.

Potporu zakonu najavio je zastupnik HNS-a Zlatko Koračević. I on je, međutim, uvjeren da je Vlada loše postavila prioritete te da se u vrijeme očite gospodarske krize ne bi smjelo ići u izgradnju sportskih dvorana.

- Sadašnja se Vlada već petu godinu ponaša prilično defenzivno, ne uviđa kako zemlja čija je razina industrijske i poljoprivredne proizvodnje nedovoljna, a istodobno propušta optimalno koristiti svoje razvojne potencijale, direktno ugrožava svoju budućnost, bez obzira na formalnu financijsku stabilizaciju - ustvrdio je Koračević.

Na te je ocijene odgovorio Ivan Jarnjak (HDZ), ističući kako je netočno da Vlada ima krive prioritete.

- Vlada ima točno određene prioritete, koji su na bazi određenih zadaća i obveza koje je država preuzela pa tako i pitanje Svjetskog rukometnog prvenstva, gdje se Vlada obvezala pomoći da se ono ovdje održi, a sam organizator je dao uvjete pod kojima se ono može dobiti, pa se to odnosi i na dvorane - rekao je Jarnjak.

Damir Kajin (IDS) pozdravlja prijedlog Zakona o javno-privatnom partnerstvu, no dodaje da taj model nije jamstvo za uspjeh, što, kako je kazao, pokazuje i činjenica da se tunel kroz Učku danas naplaćuje 28 kuna, a cestarina od Zagreba do Rijeke 60 kuna.

I Kajin je upozorio na centralizaciju JPP-a, ocijenivši kako "nije dobro da Vlada, osim što određuje koliko će novca dodijeliti lokalnoj samoupravi i koliko se može zadužiti, sada određuje i može li započeti gradnju po načelima javno-privatnog partnerstva".

Boro Grubišić (HDSSB) naveo je i primjer osječke sportske dvorane koja je, tvrdi, po "Đapićevu" modelu trebala koštati 843 milijun kuna, a sada se završava za 200 milijuna.

Upitao je i hoće li javno-privatno partnerstvo od lokalnih izbora u proljeće 2009. postati "privatno-privatno partnerstvo" jer će javni sektor predstavljati načelnici i gradonačelnici, dok je uloga vijeća smanjena u odnosu na ranije.

Zastupnik SDP-a Marin Jurjević podsjetio je, pak, na "privatizaciju Sunčanog Hvara pod krinkom JPP-a".

Pozivajući se na izvješće Fine, Jurjević je ustvrdio da je ta hotelska tvrtka u minusu većem od 80 milijuna kuna, da je nelikvidna, bez financijske stabilnosti te da je zadužena deset puta više od maksimalno dopuštene razine.

Ističući da je javnost na Hvaru zabrinuta zbog lošeg stanja te tvrtke, SDP-ovci su od Vlade zatražili da objasni pod kojim je uvjetima potpisala ugovor o privatizaciji Sunčanog Hvara te da objavi sadržaj tog ugovora.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije