Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napeto u saborskim klupama

Sabor u 2021.: Vrijeđanje roditelja, izbacivanje iz sabornice i umalo tučnjava zbog referenduma

Sabor u 2021.
Foto: Pixsell/screenshot Sabor
1/12
02.01.2022.
u 07:53

Tenzije su se podizale zbog teških riječi, nenošenja zaštitne maske, prozivanja roditelja ili primjerice referendumske inicijative...

Okršaji koji su na rubu tučnjave, svađe, spuštanja... sve to nerijetko imamo priliku gledati prilikom sjednica u našem Saboru, a toga nije nedostajalo niti u protekloj godini. Tenzije su se podizale zbog teških riječi, nenošenja zaštitne maske, prozivanja roditelja ili primjerice referendumske inicijative. Donosimo vam pregled najžustrijih svađa u 2021. godini...

Plenković odgovorio Tomaševiću: 'Čuli ste što je bilo u HDZ-u. Jeste li možda biti priključeni na ZOOM?'

Na aktualnom prijepodnevu sredinom siječnja poriječkali su se Tomislav Tomašević i premijer Andrej Plenković.

Smatrate li vi da hrvatska država pripada HDZ-u? Na predsjedništvu HDZ-u vidimo da kritike oporbe vidite kao kritiku države, čime nas klasificirate kao državne neprijatelje. Mislite li da je svatko tko je protiv HDZ-a protiv ove države? – upitao je u zastupničkom pitanju Tomislav Tomašević. 

– Ja sam malo više od vas očekivao, a ne trivijalne pitalice. Niste mi baš na razini. Što se tiče komentara i političkog govora koji mi izgovaramo u javnosti, ja stojim iza svega što sam rekao. To što ste vi u stanju izgovoriti u Saboru o tome kako vi čujete što je bilo u HDZ-u jest pretenciozno. Jeste li možda biti priključeni na ZOOM ili poklanjajte povjerenje nečijoj interpretaciji našeg sastanka? Ja ne znam o čemu vaša politička stranka, koja je nastala kao pokret protiv Milana Bandića, o čemu ona raspravlja. Što mislite da političke stranke rade? Političari među kojima su javni dužnosnici i političari raspravljaju o aktualnim temama. Valjda nam dopuštate da imamo neki svoj stav i svoju analizu. Ako gledate ovu čitalačku ekipu koja dolazi na aktualni sat s unaprijed pripremljenim napisanim pitanjima kao da im to daje PR agencija, onda znate da im nije stalo do odgovora. Bitno je samo zalijepiti etiketu. To vam je agenda. To je politika. Svi se mi borimo. Vaša teza da mi mislimo da je HDZ država, pa naravno da to ne mislimo. HDZ je politička stranka koja, za razliku od vas, postoji već 30 godina – kazao je. 

 

Nadometnuo je kako ne misle da su rušitelji države svi oni koji imaju različito mišljenje. 

– Mi smo tu da ne dopustimo rušenje povjerenja u institucije. Crveni križ je bio pod udarom kao da je neka organizacija u kojoj nisu sami volonteri. Je li normalno da imamo hajku na Crveni križ? Mislim da nije. I protiv toga ću se boriti – istaknuo je premijer. 

Tomašević ga je podsjetio da su informacije procurile s predsjedništva HDZ-a i da to nije demantirao ni Gordan Jandroković već ih je nazvao ''priglupim izjavama''.

– Gdje prestaje kritika, a gdje demontaža? Vi to nemate pravo odrediti kao predsjednik Vlade. Isto tako, sjetimo se što su govorili HDZ-ovi ministri dva tjedna nakon potresa, a to je da se previše jede na Banovini, da se previše kuha, da jedu oni koji ne bi trebali i da se previše grije. Govorili su da volonteri previše rade i smetaju. Kad bi netko rekao da je nečeg bilo premalo, u odgovoru države to se odmah dočekalo na nož. Kaže se da se kasni s obnovom Zagreba, tko to kaže taj je državni neprijatelj. Svaka normalna vlada kritiku koristi da unaprijedi sustav. Deset dana ništa nisam ni hvalio ni kritizirao, iako sam bio u volonter u Banovini i vidio što valja i ne valja. Pohvalio sam više puta Crveni križ u Glini, vojsku, policiju, a pokudio sam sustav civilne zaštite. 

Jandroković ga je opomenuo jer je Tomašević govorio i nakon što mu je isteklo vrijeme, potom mu je poručio da je nepristojno što u javnosti komentira ono što se govori na zatvorenim sastancima. 

– Da idemo analizirati sve vaše sastanke u zadnjih 15 godina, svašta bi se moglo čuti. Nije normalno da se izlazi s time i da se na temelju toga zauzimaju stavovi o tome što se govorilo na sastanku. To je bez presedana. To do sada nisam vidio. 

Grlić Radman vs. Bulj: 'Da gosp. Bulj ima 10 posto mojeg oca ja bih ga poštivao'

Krajem siječnja Sabor je raspravljao o Vladinom amandmanu na prijedlog odluke o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa RH u Jadranskom moru. Tijekom replika Miro Bulj (Most) je kazao ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu kako on često napada socijalistički režim. 

- Vaš otac je bio direktor Agroproteinke i postao je vlasnik Agroproteinke poslije. Vi ste među 200 najbogatijih obitelji - kazao je Bulj ministru prije nego ga je Jandroković prekinuo. 

- Vi ste bili onda socijalistički Hrvat - odgovorio mu je ministar. Grlić Radman pokušao je nešto reći Bulju, no kako je počeo govoriti zastupnik Rade Šimićević predsjednik Sabora mu nije dao. Ministar je kazao Šimićeviću kako se slaže s njim, ali bi rado iskoristio svojih 55 sekundi da odgovori Bulju. 

Foto: Sabor

- Ministre, ne možete odgovarati drugome. Morate naći neku formu da vi odgovorite njemu, ali da vi odgovorite - rekao je Jandroković. Nakon toga se sabornicom začuo smijeh prisutnih zastupnica i zastupnika. 

- On govori o mom ocu na kojeg sam ja ponosan. Da gospodin Bulj ima deset posto mog oca onda bih ga isto tako poštivao - dometnuo je ministar. Jandroković ih je pozvao da ne svode raspravu na osobno. 

 

Bulj donio bocu vode onečišćene fekalijama: 'Pogledajte premijeru, cijela Dalmacija ovo pije'

Sabor je krajem siječnja raspravljao o prijedlogu Nacionalne razvojne strategije RH do 2030., ključnom dokumentu za razvoj hrvatskog društva i gospodarstva u desetljeću koje je pred nama. A Mostov zastupnik Miro Bulj tijekom rasprave izvadio je bocu vode iz Cetine koja je, kako kaže, onečišćena fekalijama.

 

– U strategiji spominjete bioraznolikost, s čime se slažem. Međutim, u isto vrijeme šaljete zakon o zabrani korištenja autohtonog sjemenja. Zar to nije kontradiktorno i sramotno? Spominjete održivi razvoj, slažem se, ali činjenica je da još uvijek u moju Cetinu ulazi otvorena kanalizacija iz Sinja. Apsolutno se ništa ne događa. U Cetinu utječe, pogledajte što! Cijela Dalmacija ovo pije. Hoćete li moći pomoći s tih 150 milijuna kuna da u Cetinu ne ulaze fekalije – kazao je Bulj pokazujući bocu onečišćene vode.

Foto: Sabor

– Drago mi je da podržavate strategiju. Što se tiče tema koje se tiču sjemena, vodit ćemo raspravu. Ministrica je otvorena za sve sugestije. Što se tiče čistoće Cetine, predlažem da ministar Ćorić vidi s nadležnim službama kako da izbjegnemo ovakva onečišćenja. A vi, u tradicionalnoj maniri uručivanja, bilo papira, aviona ili boca, možete uručiti ministru tu bocu. Sigurno će je uzeti sa sobom i misliti na vas dok je bude gledao – odgovorio je Plenković.

Glavašević pitao Reinera zašto nije na Sveučilišnom savjetu, izbacili ga sa sjednice

Umjesto da bude na sjednici Savjeta Sveučilišta u Zagrebu i predstavlja Sabor, potpredsjednik Sabora Željko Reiner je ipak predsjedavao Saborom na sjednici sredinom veljače. Zašto nije tamo, zanimalo je zastupnika Bojana Glavaševića koji je i prije svojeg pitanja potpredsjedniku najavio to da će dobiti opomenu. 

- Član ste Sveučilišnog savjeta i tamo predstavljate ovaj Sabor. Sjednica je upravo u tijeku. Zašto niste na njoj? - upitao je Glavašević Reinera.

Potpredsjednika Sabora pitanje je iznenadilo, no odmah mu je potvrdio kako će dobiti opomenu. 

- Zato jer predsjedam, kao što vidite, a za sada nisam postigao mogućnost translokacije, to me malo muči u zadnje vrijeme - odgovorio je Reiner.

VIDEO: Rasprava počinje u 3:18:54

 

Na Glavaševićev komentar kako ima više potpredsjednika koji su ga mogli danas zamijeniti u Saboru, Reiner je kratko kazao da je dobio svoj odgovor. Glavašević je dignuo potom ruku zbog povrede poslovnika i istaknuo kako je on taj koji će povrijediti poslovnik. 

- Kršim poslovnik još jednom, gospodine potpredsjedniče sabora. Poziv ste dobili 9.2. Danas je 12. Zar nije bilo nijednog drugog potpredsjednika sabora da Vas danas zamijeni? I da nas predstavljate na sjednici na kojoj se raspravlja o slučajevima seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja na Sveučilištu?, pitao je Glavašević Reinera. 

Reiner mu je izrekao opomenu s oduzimanjem riječi. Glavašević je i dalje inzistirao na svom pitanju pa mu je Reiner izrekao opomenu s oduzimanjem riječi do kraja rasprave. 

- Pošteno, ali mi i dalje niste odgovorili na pitanje - kazao je Glavašević nakon čega ga je Reiner izbacio sa sjednice. Glavašević mu se potom zahvalio i ustvrdio kako je ponosan što će izaći sa sjednice na kojoj Reiner ne bi trebao sjediti. 

Okršaj Zekanovića i Jandrokovića zbog maske

Sredinom veljače Hrvoje Zekanović i Gordan Jandroković sukobili su se zbog zaštitne maske.

- Kolega Zekanović, vi ste ukinuli maske ili? Vi ste bez maski u Saboru danas? - upitao ga je Jandroković dok je prilazio govornici i dodao:

- Ja bih vas molio da hodate ovdje sa maskom, možete ju skinuti za govornicom - dodao je. 

- Da se vratim pa da je skinem za govornicom? - uzvratio mu je zastupnik Suverenista, a Jandroković mu je rekao kako sada ne treba, s obzirom na to da je već bio za govornicom, na mjestu gdje masku nije potrebno nositi. 

 

- Ako treba ja ću se vratiti i skinuti je za govornicom. Skinuo sam je tri metra od govornice - kazao je Zekanović, a predsjednik Sabora je rekao:

- Nemojte mi odgovarati na taj način jer dobro znate pravila koja u Saboru postoje.

- Evo ispravit ću grešku, vratit ću se tri metra i staviti masku - ponovio je Zekanović.

- Čujete li što vam govorim, prestanite se svađati. Izvolite govoriti - rekao je Jandroković, na što je Zekanović samo odmahnuo rukama i započeo svoje iznošenje stajališta u kojem je govorio kako Europska unija ima problema s nabavom cjepiva. 

17.02.2021., Zagreb - Sabor 6. sjednicu nastavlja raspravom o izmjeni Zakona o zeljeznici. Vec na pocetku sjednice zaiskrilo je izmedju Jandrokovica i Zekanovica jer je zastupnik po misljenju predsjednika prerano skunuo masku prilikom dolaska za govornicu.rPhoto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Selak Raspudić: 'Istina je da su Hrvati najveći majmuni'; Grba-Bujević: 'Takav rječnik nije za Sabor'

Opomene su pljuštale na sjednici sredinom ožujka kada je raspravu započela Marija Selak Raspudić (Most), nakon što je ukazala na informaciju da je Hrvatska na dnu liste po potrošačkim pravima, zbog čega je Hrvate nazvala majmunima, na što je ubrzo reagirala Maja Grba-Bujević (HDZ).

- Istina je da su Hrvati najveći majmuni u EU, da su Hrvati oni koje će se najlakše nasanjkati, da su Hrvati oni koje se vesla žedne preko vode, ili kako god hoćete da to kažem zdravo seljački. Hrvati su najveći luzeri u EU kada govorimo o potrošačkim pravima, započela je govor Marija Selak Raspudić o potrošačkim pravima te nadodala kako Hrvati na razini cijele EU, kada govorimo o uvjetima kupovine, stoje najgore u EU. Najbolja je Švedska s prosječnim bodovima 71,4, a Hrvatska ima 53,2.

 

Nastavila je s informacijom da je Hrvatska na razini poznavanja potrošačkih prava treća najniža u Europi, a na razini poznavanja potrošačkih prava onih kog kojih se to konzumira, u maloprodaji, oni najmanje znaju na razini cijele EU, govori.

Grba-Bujević na to se usprotivila i rekla da Selak Raspudić povrijedila Poslovnik i zamolila da da joj se dodijeli opomena.

- U svom govoru Hrvate je nazvala majmunima, a a obzirom da smo svi mi ovdje Hrvati i Hrvatice, uvrijedila je ne samo zastupnike, nego i sve ostale. Mislim da takvim rječnikom nije uopće potrebno govoriti u Saboru.

Potpredsjednik Reiner ipak joj nije dodijelio opomenu jer to nije povreda Poslovnika, ali kaže da je stvar kućnog odgoja, pa je opomenu dobila Grba-Bujević. Selak Raspudić odgovorila je Grbi-Bujević, govoreći kako bi se trebala baviti onim za što je je odgovorna.

- Nije problem što su Hrvati majmuni, nego u tome što što ste ih vi njima napravili, govori. Ja nisam nikoga uvrijedila, to se, gospodine potpredsjedniče, zove metafora za činjenice koje sam iznijela, nadodala je, zbog čega je dobila opomenu s oduzimanjem riječi.

Raspudić spustio Jandrokoviću: Vi ste se uvlačili sa stilom i mjerom. Poučite tome i ostale zastupnike

Početkom travnja, tijekom aktualnog prijepodneva zaiskrilo je između Kreše Beljaka (HSS) i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Beljak pitao je premijera Plenkovića o mjerama pomoći gospodarstvu, a kad je ''probio'' vrijeme postavljajući pitanje, Jandroković ga je prekinuo. Kad je Plenković odgovorio na pitanje, Beljak se obrušio na Jandrokovića. 

– To je ispod svake razine. Tako ste se mogli razgovarati sa Sanaderom, Kosor, Karamarkom, sa mnom nećete. Vi niste Bog, samo ste jedan od zastupnika, prvi, no nedopustivo je da mi ne dozvolite dvije riječi da dovršim rečenicu. Tim više što nisam nikoga vrijeđao nego sam postavljao konstruktivno pitanje. To što vi radite jest bahatost i bezobrazluk kakvog u ovom Saboru dugo nije bilo – poručio mu je Beljak.

Foto: YouTube screenshot

– Ako je bahatost zato što se držim reda, onda ne znam što bih rekao o ponašanju kolegica i kolega koji se ne drže tog reda. Vama je vrijeme isteklo, gotovo deset sekundi, u šestoj sekundi sam vas upozorio. Isto činim sa svima, ne znam zašto biste vi bili iznimka. Ako je dogovor dvije minute, onda se toga trebamo držati – odgovorio je Jandroković.

Beljak mu je još jednom replicirao ističući povredu Poslovnika.

– Ne govorite istinu. Nemate jednake kriterije prema svima. Nisam bio bezobrazan, niste mi dali da dovršim doslovno dvije riječi. To je bezobrazno – kazao je Beljak, a Jandroković mu je rekao da sjedne i dodijelio mu opomenu.

– Niste vi profesor niti ćete mi govoriti da sjednem. Možete mi dati sto opomena, nećete mi govoriti što da radim – rekao je Beljak nakon čega je dobio drugu opomenu.

Nešto kasnije Nino Raspudić javio se s povredom Poslovnika nakon pitanja HDZ-ovca Tomislava Klarića.

– Postavljeno pitanje ministru bilo je toliko ulizničko, toliko očito naručeno, isprazno da vrijeđa moj integritet saborskog zastupnika koji je prisiljen ovdje slušati takvo poltronstvo i svjedočiti srozavanju instituta aktualnog sata. Stoga vas molim da zastupniku Klariću izreknete opomenu – rekao je Raspudić, na što mu je Jandroković odgovorio:

– Gospodine Raspudiću, ovo nije nimalo duhovito. Izričem vam opomenu i molim da to ne činite jer svaki zastupnik ima pravo postaviti pitanje kakvo hoće i vi niste ti koji će određivati sadržaj, moralnost... Pitanje je bilo sasvim normalno.

07.04.2021., Zagreb - Aktualnim prijepodnevom pocela je 7. sjednica Hrvatskog sabora. Predsjednik Sabora Gordan Jandrokovic Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

Raspudić se ponovno javio s povredom Poslovnika.

– Navedenu vještinu ste svojevremeno maturirali sa Sanaderom, diplomirali s Kosor, magistrirali s Karamarkom i sada je doktorirate s magistrom Plenkovićem. Ali, vi ste se uvlačili barem sa stilom i mjerom, za razliku od ovih ovdje zastupnika. Stoga apeliram da ih tome i poučite, stilu i mjeri umjesto što meni dajete opomenu.

Jandroković mu je oštro odgovorio.

– Kolega Raspudiću, bilo mi je jako drago kad ste bili u mojoj izbornoj jedinici, pa kada sam ja sam dobio više glasova nego cijela lista. Toliko o vašoj vjerodostojnosti, osobnosti, inteligenciji i svemu što mislite da posjedujete, a ne posjedujete.

Tomašević: Imamo premijera koji ne zna. Plenković: Da ste barem kao Filipović. Evo, i drugarica Benčić plješće

Aktualno prijepodne početkom travnja obilježio je i okršaj Tomislava Tomaševića te premijera Andreja Plenkovića. Tomašević je, naime, pitao Plenkovića je li on premijer koji zna ili koji ne zna.

- Ako upišete u Google “Andrej Plenković nisam znao”, dobijete 125.000 rezultata. Ima nekih kultnih oko Kujundžićeve imovinske afere, pa o podmićivanju sudaca, o Kovačeviću, o HDZ-ovom gradonačelnku Požege Puljašiću, ali sigurno ste znali da je gradonačelnik Požege imao optužnicu DORH-a i unatoč tome ste ga stavili na listu za Sabor. Znate li da je kao volonter gradonačelnik Požege zaposlen bez natječaja u Domu zdravlja kao diplomirani ekonimost na mjestu vozača? 

Sabor u 2021.
1/19

Plenković mu je odgovorio:

- Volio bih da znate o Zagrebu i proračunu kao naš kandidat Davor Filipović.

Nakon toga čuo se smijeh i pljesak iz Zeleno-lijevog kluba, na što je Plenković rekao:

- To je dobro, evo vidite da drugarica Benčić, vaša drugarica, plješće. To je dobro... Nisam znao da ste takav fan pa me guglate pa još s formulacijama, pa još izmišljate…. Nalik ste mi na Grbina koji je pravnik, ali ga je baš briga za zakon. Ja bih kao premijer trebao znati za tajne izvide koje rade policija i DORH? Ako smatrate da bi se time trebao baviti, onda imamo krupan problem u poimanju trodiobe vlasti i tajnosti izvida. Kročite smjerom koji je duboki offside. Ovo je nogometni offside koji pokazuje enormno neznanje. Nastavljate lijepiti etikete. Vaš problem i problem cijele ljevice je transformacija HDZ-a, to vas jako muči. Prvo vas muči poraz od 5. srpnja, Hajdaš Dončić se još noću budi i misli da  je dobio mandate, ali to je samo san. Sad ste vi, junaci društvenih mreža, pratili kako su vas oprali da ste dosadni, pospani, i sad ste se toliko uključili da je Raspudić išao sebi pisati povredu Poslovnika, to još nije viđeno. Zastupniče, škrte su vam te upadice o tome tko što zna. Što se tiče Puljašića, on nije tu. Odmah mu je skinut imunitet i dao je ostavku na mjesto zastupnika. Neće biti kandidat za gradonačelnika. Muči vas transofrmacija jer mi svoje probleme čistimo, a pritom dobijamo najveću potporu ikad - poručio je premijer.

Tomašević mu je potom odgovorio sljedeće:

- Dobio sam više glasova i od predsjednika Sabora iako sam prvi put na parlamentarnim izborima, toliko o porazu. Niste odgovorili kolegici Benčić, niste odgovorili meni. Odlučili ste se za alibi kandidata, prst sudbine vas je zeznuo. Što znate ili ne, vidjet ćemo nakon tri godine koliko se broj rezultata za “Andrej Plenković ne zna” povećao.

Njihov verbalni sukob možete pogledati u videu od 4:08:50.

 

Pupovac uzvratio Škori na kritike o Spomenki Đurić

Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac stao je sredinom travnja u obranu bivše državne tajnice u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Spomenke Đurić koja je potpisivala rješenja o europskim projektima, pa prozvao Miroslava Škoru. Škoro je, naime, prethodno pitao ministricu poljoprivrede zašto je SDSS-ova Spomenka Đurić imenovana na novu dužnost u poljoprivrednoj Agenciji nakon što je smijenjena kada se otkrilo da je kao državna tajnica potpisala više od 1700 nezakonitih rješenja. 

Pupovac je u slobodnom govoru istaknuo da državni tajnici u svakoj Vladi rade isto što i ministri ako im se prenesu ovlaštenja te da je to činila i državna tajnica Spomenka Đurić u prošlom mandatu.

- Radila je po ovlaštenju svoje ministrice a ne po svojoj volji, potpisivala je rješenja o prigovorima koja su se prihvaćala ili odbijala, dok su odluke donosili drugi - rekao je Pupovac.

Istaknuo je da je važila i važi kao jedna od najuzornijih državnih tajnica u to vrijeme, pa je spočitnuo Škori koji je o tome govorio na aktualnom prijepodnevu kako nije imao problema da rješenje potpisano od te državne tajnice primi i na taj način za svoju softversku tvrtku dobije financiranje.

- Sada je jako zabrinut za državni proračun - kazao je Pupovac.

Reiner izbacio Daliju Orešković kad se obrušila na Borasa

Govoreći o ovlastima Nacionalnog vijeća za znanost i visoko obrazovanje, o čijim se kandidatima sredinom travnja raspravljalo, Dalija Orešković je kazala da se ono bavi, između ostaloga, raspodjelom proračunskih sredstava u znanosti, etikom u znanosti i visokom obrazovanju, uvjetima Rektorskoga zbora za stjecanje znanstvenih zvanja, itd.

- A ja se pitam što mi uopće imamo raspravljati u državi u kojoj imamo jednog rektora lika i djela kao što je to gospodin Boras - kazala je Orešković i dodala da je, pripremajući se za raspravu, čitala o aferama rektora Borasa.

Neke od njih je i nabrojala, a u tom ju je trenutku potpredsjednik Sabora Željko Reiner prekinuo i kazao joj da danas “nije tema nijedan rektor nijednog sveučilišta”. Potom joj je dao opomenu i poručio joj da se drži teme. Orešković je ubrzo dobila i drugu opomenu uz oduzimanje riječi, a kada je nastavila govoriti, Reiner joj je izrekao mjeru udaljenja sa sjednice u dvostrukom trajanju.

Kad je sljedećeg dana pokušala sudjelovati na sjednici, saborska straža onemogućila joj je ulazak u sabornicu. Orešković je ocijenila kako nije bilo razloga za izricanje takve mjere i ustvrdila da vlast koja se na takav način ponaša prema zastupnicima nije demokratska.

Selak Raspudić spustila Jandrokoviću zbog kupaćih gaćica

Zastupnica Mosta, Marija Selak Raspudić, sredinom svibnja 'spustila' je predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću zbog njegove fotografije u kupaćim gaćicama koju je prošloga tjedna objavio na Facebooku i kasnog slanja tjednog rasporeda zastupnicima.

- Sramotno je da smo tek u ponedjeljak dobili raspored za ovaj tjedan što onemogućava kvalitetnu raspravu u Saboru. Ako predsjednik Sabora ima vremena na društvenim mrežama objavljivati golišave fotografije u kupaćim gaćicama, onda valjda ima vremena sastaviti i tjedni raspored. Može to učiniti i u fušu ako nema vremena, kao što to predsjednik vlade voli reći - rekla je Selak Raspudić. 

Radin: Bio sam gay friendly osoba godine; Bauk: Ja sam bio lezbijka godine

Krajem svibnja, tijekom slobodnog govora nakon rasprave o izvješću Ureda pučke pravobraniteljice zaiskrilo je između SDP-ovog Arsena Bauka i Furia Radina. 

- Poštovana pravobraniteljice, kad budete pisali izvješće za 2021. svakako spomenite slučaj da je potpredsjednik Hrvatskog sabora gospodin Radin osobama koje su vrijeđale spolne, rodne i druge skupine nije dao opomenu i s obuzimanjem riječi onog što je trebao, ali zato je onima koji su to ukazivali dodijelio tri opomene. Jednu kolegi Hajdukoviću i dvije meni. I svakako u preporuke Hrvatskog sabora predsjedateljima sjednice stavite da primjerenije primjenjuju članak 240. stavak 4. Poslovnika Hrvatskog sabora i to u onom dijelu javnog govora - kazao je Bauk, na što mu je Radin poručio da će ga prekinuti. 

- Reći ću vam sljedeće. Ja sam bio sudionik prvog gay pridea, a vas nisam vidio tamo. Ja sam govorio o usvajanju i udomljavanju djece od strane istospolnih parovima, a vas nisam čuo da govorite o tome. Ja sam bio gay friendly osoba jedne godine... Govorim sad osobno. 

Bauk ga je prekinuo i rekao mu da je on bio lezbijka godine. 

- A sada ja vama dajem treću opomenu i oduzimam vam riječ zato što ste vrijeđali - dodao je Radin, na što mu je Bauk rekao da radi suprotno od onog što treba i njega prekida. Kazao mu je i to da mu je Radin inače jako drag. 

- Ja sam zakon predložio o tome i branio sam ga ovdje amandmanima, dok su vaši koalicijski partneri govorili da nismo normalni. Svejedno je za Hrvatsku sjedi li Tepeš ili vi, ako ćete se ovako ponašati. Doviđenja. Arrivederci! 

- Vi ste napisali taj Poslovnik, gospodine Bauk, a vaše mišljenje varira o tome jeste li vi na vlasti ili ne. A poznato je da vi imate mišljenje onog tko je iznad vas. Sad, molim vas, napustite ovu salu - rekao je Radin Bauku, na što ga je SDP-ovac pitao 'zašto'.

SDP-ov Domagoj Hajduković pak je zatražio povredu poslovnika navodeći kako je Radin počinio ozbiljno povredu jer je Hrvoju Zekanović dopustio da govori što želi, a njegovom stranačkom kolegi ne. 

- Vaš stranački kolega je mene vrijeđao - zavapio je Radin vidno nezadovoljan i dodao: Vrijeđao je predsjedavajućeg, a to je nedopustivo. Moje mišljenje o tome je opće poznato, za razliku od vašeg kolege koji o tome nikad nije govorio. 

Spajić iznenadio: Ministre Beroš, ja sam vas prijavio institucijama

Početkom lipnja Sabor je raspravljao o pokretanju pitanja povjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu na prijedlog 41 zastupnika. Oporba je pokrenula zahtjev, kako su naveli, zbog problema u sustavu cijepljenja protiv COVID-19, dugova i korupcije. A Daniel Spajić iz Domovinskog pokreta priznao je da je on prijavio ministra Beroša institucijama zbog pogodovanja u javnim natječajima.

Prethodno, Beroš je rekao da su to učinili iz SDP-a.

- Poštovani ministre, vi kažete da ne znate tko vas je prijavio i gledate na kolege iz SDP-a. Ja vjerujem da ne ne znate. Ministarstvo pravosuđa kojeg ja inače zovem žabokrečina u kojoj sjede vaši pajdaši pa ne morate ni znati. Ja sam vas prijavio. Zovem se Daniel Spajić i član sam Domovinskog pokreta. Moje pitanje glasi ovako, ako je sve transparentno u Ministarstvo zašto ste poništili oba natječaja? - rekao je Spajić ministru.

- Zahvaljujem vam što ste me prijavili. Važno je da institucije rade svoje posao jer pogodovanja nije bilo. Namještanja nije bilo. A kad je riječ o poništenju jednog natječaja, a ne dva, procesa javne nabave internom provjerom je utvrđeno prije svih natpisa da je jedan od ponuditelja u mogućem sukobu interesa - odgovorio je ministar Beroš.

 

Beljak i Jandroković u prepirci zbog nadimka Njonjo

Premijer Andrej Plenković te članovi njegova kabineta na sjednici sredinom rujna odgovarali su na pitanja zastupnika. Zanimljiv je bio upit Kreše Beljaka, predsjednika HSS-a. On je pitao premijera zna li da je Gordan Jandroković ljetos počinio dva kaznena djela za koje su predviđene zatvorske kazne. Beljak je pojasnio da je osoba Jandrokovića nazvala Njonjo, a da je ovaj iskoristio svoj utjecaj i osobu prijavio za prijetnje.

- Jandroković ga je sasuo salvom uvreda. Taj vaš simpatizer je dobio poziv iz policije zbog kaznenog djela prijetnje. To je lažno prijavljivanje kaznenog djela i kazneno djelo trgovanja utjecajem, rekao je Beljak.

- Gospodine Beljak, nije mi poznato. Kakvo je ovo pitanje za aktualni sat? Imate šefa Sabora pa va on može odgovoriti. Sve nešto vezano za Hvar. Ne znam kako da vam na ovo odgovorim. Nemam što reći, je li to pošteno? Za razliku od vas ja sam ok. Nadoći će HSS na desni centar, kad tad. Je li tako Marijana?", poručio je premijer Beljaku.

- Ne znam što ste mislili, ja sam jako ok. Nisam ni očekivao da znate. Niste upoznati s detaljima, ali ja znam. Oštećena osoba je naivno oslovila Jandrokovića s Njonjo, bez namjere da ga uvrijedi. Nije mislila da je to prijetnja. Dobar dio medija ga tako oslovljava, nikada se nije mogao steći dojam da Jandroković to smatra uvredom. Podjsetit ću vas da državne institucije često uopće ne reagiraju na ozbiljne prijave, primjerice na zlostavljanje žena, što zna kulminirati ubojstvima, a stignu se baviti s ovakvim banalnim slučajevima. Poznato je da mene pola države zove Pajser! Poznato je da većina političara ima neke nadimke, ali mi nadimke ne smatramo prijetnjom, osim gospodina Jadrokovića, rekao je Beljak.

Prije nego što je dovršio misao, isteklo mu je vrijeme za odgovor, a Jandroković mu se sarkastično zahvalio na iznošenju ove problematike te je pojasnio kako on nadimak Njonjo ne smatra prijateljskim nadimkom

Oporbenjaci okružili govornicu usred rasprave o HRT-u, Sanader prekinuo sjednicu

Sredinom listopada u Saboru se raspravljalo o imenovanju glavnog ravnatelja HRT-a, za što je saborski Odbor za medije predlagao Roberta Šveba. No, čim je potpredsjednik Sabora Furio Radin najavio početak rasprave Mostov Nino Raspudić kazao je da će oporba opustruirati tu raspravu. 

Zastupnici oporbe potom su se ustali i krenuli napuštati sabornicu, na što je Radin proglasio pauzu od deset minuta. Po povratku s pauze za riječ se ipak javilo nekoliko predstavnika oporbe. 

- Ova točka o imenovanju glavnog ravnatelja HRT-a danas uopće nije trebala biti na dnevnom redu. Ona je na silu umetnuta u raspored. Trebali smo raspravljati o Strategiji za suzbijanje korupcije. A za oporbu je imenovanje glavnog ravnatelja HRT-a sporno jer je prijedlog novog glavnog ravnatelja opet povezan s HDZ-om,. To je HDZ-ova nova korupcija, korupcija u nastajanju - ustvrdila je Dalija Orešković (Centar).

Potom je stav oporbe pojasnila i Marija Selak Raspudić iz Mostova zastupničkog kluba, na kraju vladajućima poručivši: 

- Ne damo vam HRT. To vam ovaj put neće proći. 

 

Nadovezala se zatim i Sandra Benčić (Možemo!) još jednom obrazloživši zašto je za oporbu ova točka dnevnog reda posve neprihvatljiva.

- Je li moguće da se dan nakon što je vladajuća stranka dobila presudu za koruptivna kaznena djela u proces za imenovanje glavnog ravnatelja HRT-a stavlja osobu koja je u sukobu interesa, koja je povezana s ministricom kulture i koja ima firme koje surađuju s HRT-om. Jučer u "Otvorenom", umjesto da se raspravljalo o toj presudi HDZ-u, kao najvažnijoj temi dana, govorilo se o situaciji na Kosovu. I mi bismo sad trebali raspravljati o takvom HDZ-ovu kandidatu koji bi trebao voditi takvu televiziju koja se dodvorava HDZ-u - kazala je Benčić. 

Potom su se svi zastupnici oporbe okupili za govornicom, a Nino Raspudić (Most) počeo je, okružen oporbenim zastupnicima, na mikrofon na talijanskom jeziku izgovarati prvo pjevanje "Pakla". Ujedinjena oporba tako je zauzela govornicu te su zastupnici izmjenjujući se za mikrofonom sasipali pravu paljbu kritika po HRT-u i HDZ-u, kojeg su okrivljavali za stanje u kojem se HRT već godinama nalazi, a sad to stanje i dodatno žele pogoršati izborom novog glavnog ravnatelja.

Potpredsjednik Sabora Ante Sanader (HDZ) želio je nastaviti sjednicu, no to nikako nije bilo moguće jer se oporbenjaci nisu micali od govornice. Shvativši da se oporba nema namjeru maknuti i prekinuti svoj protestni performans, Sanader je oko 21.40 kazao da se sjednica prekida te će biti nastavljana sljedećeg dana u 9.30 sati.

Horvat i Selak Raspudić posvađali se zbog riječi 'vizibilno', Jandroković guglao za provjeru

Nakon što je ministar graditeljstva Darko Horvat održao govor na sjednici krajem listopada u kojem je nekoliko puta ponude i ugovore vezane uz obnovu od potresa nazvao vizibilnima, Mostova Marija Raspudić Selak odlučila se nadovezati. 

– Uvaženi ministre, riječ vizibilni i vizibilnost ne postoje u hrvatskom jeziku. Osim ako vi niste novi Bogoslav Šulek. Pa nema ništa sramotno u tome da kažete vidljivi i vidljivost. Osim ako u ovoj javnoj nabavi ne želite nešto zamutiti – komentirala je Selak Raspudić Horvatov govor.

– A što želite zamutiti? Ova obnova će koštati svakog zaposlenog građanina Hrvatske 85.000 kuna koje oni nemaju, stoga je od bitnog javnog interesa da sve bude transparentno i da se ne dižu pragovi na 39 milijuna kuna. Vi od nas tražite da to kako će se provoditi javna nabava ispod tih 39 milijuna kuna propišete mimo očiju ovog Sabora pod zakonskim aktom. Mi vam to ne možemo dopustitit – nadodala je. 

– Inače bih vaše riječi ozbiljno shvatio da nije bilo prvih triju rečenica. Moj ego nije toliko povredljiv kao vaš – odgovorio je Horvat. 

U cijelu raspravu uključio se i predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je guglao riječ ''vizibilno'' ne bi li dokazao Selak Raspudić da ona zaista postoji. 

– Vi ste njega uvrijedili da ne zna što govori i koristi izraz koji ne postoji. Iskoristio sam ovo vrijeme i brzo išao pogledati na Hrvatski jezični portal, koji kaže da je vizibilnost uočljivost i očiglednost. Tako da nije pogriješio ništa, vi ste njemu to predbacili, on je vratio vama – kazao je.

Reiner izbacio Hajdukovića

Tijekom rasprave o Zakonu o udomiteljstvu, krajem studenog, zastupnik iz Kluba socijaldemokrata Domagoj Hajduković sukobio se s potpredsjednikom Sabora Željkom Reinerom zbog čega je Hajduković udaljen sa sjednice.

Sukob je započeo kada se Hajduković javio za povredu poslovnika, s obrazloženjem da HDZ-ov zastupnik Ante Deur "stalno priča o SDP-u 1 i 2, možda bi trebao razgovarati o HDZ-U 1, kriminalnoj organizaciji koja je osuđena." Potpredsjednik Sabora ga je prekinuo te mu rekao da to nema veze s povredom poslovnika i izrekao mu prvu opomenu zbog zloupotrebe institucije povrede poslovnika.

- Sa tim smiješkom... Kolega, Vi ste član kriminalne organizacije. Što da sjednem? Sjedite vi. Sramite se Vi kolega. Vi ste član kriminalne organizacije, nisam ja - nastavio je vikati Hajduković mašući rukama prema dijelu sabornice gdje sjede HDZ-ovi zastupnici.

 

Reiner mu je za to vrijeme izrekao drugu opomenu i oduzeo mu riječ, ali s obzirom da je Hajduković nastavio govoriti izrekao mu je i treću opomenu s oduzimanjem riječi do kraja rasprave o ovoj temi.

- Ma dajte, zašto? - upitao je Hajduković, na što je Reiner odgovorio da je nastavio govoriti iako ga je opomenuo. 

- Niste - uzvratio je Hajduković.

- Jesam dva puta sam Vas opomenuo - kazao je Reiner.

- Zašto niste opomenuli kolegu koji maše rukama dolje? Ja želim reći nešto o LGBT pravima. To ćete mi uskratiti? Dobro kolega, uskratite, ali pred hrvatskom javnosti budite Vi odgovorni za to - vikao je Hajduković.

- Ne možete tako govoriti. Izričem vam mjeru udaljenja sa sjednice za današnji dan. Nećete dobiti ništa s deranjem u Saboru - poručio je Reiner.

- Kolega Reiner, meni ćete oduzimati riječ kad kažem što su hrvatski sudovi presudili? Pa sram Vas bilo. Ajde, izbacite me sada. Evo neka dođe straža, neka me izbaci. Sram Vas bilo - galamio je Hajduković.

- Pogledajte se. Gleda Vas i hrvatski narod - prekinuo ga je Reiner.

- Gledaju Vas kolega, koji ste član kriminalne organizacije - odgovorio mu je Hajduković.

Reiner ga je potom ponovno pozvao da izađe, na što ga je Hajduković upitao znači li to da ostaje pri svome.

- Ja sam svoje rekao - zaključio je Reiner.

Jandroković iz sabornice izbacio Karolinu Vidović Krišto

Početkom prosinca odmah na početku sjednice na kojoj je na dnevnom redu bilo glasanje o državnom proračunu za 2022. godinu, došlo je do incidentne situacije. Naime, uoči glasanja nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto javila se za riječ htijući predložiti da zastupnici odaju počast djeci ubijenoj u Domovinskom ratu.

No, nije ni stigla objasniti svoj zahtjev kad ju je prekinuo predsjednik Sabora Gordan Jandroković višekratno joj ponavljajući da sjedne i prestane govoriti.

– Izvolite sjesti. Ne možete više govoriti. Oduzimam vam riječ. Dobivate prvu opomenu – opominjao je Jandroković.

 

Kako Vidović Krišto, kojoj je u međuvremenu isključen mikrofon, odbijala sjesti te je nastavila govoriti, Jandroković je nastavljao s dijeljenjem opomena.

– Izvolite sjesti. Dobivate i drugu opomenu. Dobivate sad i treću opomenu. Znate što slijedi ako se dobije i četvrta opomena. Dobivate sad i četvrtu opomenu te više ne možete sudjelovati u raspravi. Morat ćete napustiti sjednicu. Izađite van – bio je kategoričan Jandroković koji je potom imao potrebu objasniti svoj postupak i podsjetiti na prijašnji dogovor.

– Kada je pitanje izražavanja sućuti ili počasti, dogovorili smo se da to dogovorimo unaprijed. Ovdje se radi se o zlouporabi koja nije primjerena. Radi se o djeci, o vrlo osjetljivoj temi i Karolina Vidović Krišto dovela me u vrlo neugodnu situaciju. Ubijenima u Domovinskom ratu svakako treba odati počast, ali to se unaprijed treba dogovoriti s predsjedavajućim Sabora. Ovo što je napravila Vidović Krišto krajnje je neprimjereno. To je čista provokacija – kazao je Jandroković dodavši da je sve ovo pojasnio znajući da bi njegov postupak mogao dobiti kojekakve konotacije i tumačenja.

Umalo obračun: Raspudić i Bulj okomili se na Grbina

Posljednji radni dan Sabora u ovoj godini, prije odlaska na stanku zbog blagdana, počeo je napeto, a umalo završio s fizičkim obračunom. Naime, prilikom dolaska u Sabor zastupnike su dočekali prosvjednici koji su protiveći se izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i tražeći ocjenu njihove ustavnosti, ispunili Markov trg i okolne ulice "ljudskim bedemom".

Prosvjednicima su na početku saborske sjednice, na kojoj se trebalo i glasati o spornom zakonu, podršku dali zastupnici Mosta i DP-a. Miro Bulj (Most) odmah je nastavio ocjenom da su predložene izmjene Zakona prevara koja će rezultirati diktaturom.

- Vi iz HDZ-a svojim ste djelovanjem doveli do toga da ljudi danas protestiraju, a neki drugi parazitiraju na smrti. One koji parazitiraju pozivam da pozovu građane na cijepljenje pa ćemo i mi građane pozvati da potpišu za referendum o covid potvrdama. Sram vas bilo - poručio je Mostovcima Peđa Grbin (SDP), što je bila zapaljiva iskra koja je umalo dovela i do fizičkog obračuna.

 

- Kukavico jedna. Reci to Milanoviću, ako smiješ. A lijepo si pjevao Thomsonove "Čavoglave" - zasuli su Grbina Grmoja i Bulj, dok je Selak Raspudić, izvikujući: "Prozivati nekoga da parazitira na nečijoj smrti, ispod je svake razine. Iznesite me van", pokušala je nadglasati Jandrokovića koji ju je htio prekinuti. I usred te galame, Nino Raspudić se ustao i došao ispred Grbina govoreći mu nešto.

Dok mu se Raspudić obraćao, Grbin je sjedio. Uto se Raspudiću pridružio i Bulj spominjući opet Thompsona i "Čavoglave". Kako je situacija postajala sve napetija i ozbiljnija, a Jandroković je povišenim glasom ponavljao: "Stanite, stanite, ponašajte se u granicama civiliziranog i prihvatljivog", iz druge je dvorane dojurio Marin Miletić (Most) kako bi smirio uzavrelu atmosferu, što mu je i pošlo za rukom pa su se Raspudić i Bulj vratili na svoja mjesta.

U tom trenutku čulo se kako Grmoja, kome je ostao uključen mikrofon, kaže: "Ovo smo jako loše napravili. Okrenuli smo sve protiv sebe", dok mu Selak Raspudić uzvraća: "Nismo".

- Zgrožen sam. Neki bi se tukli usred Sabora. Vi u HDZ-u snosite odgovornost za ovo. Predsjedniče Sabora, trebali ste pozvati stražu - rekao je Krešo Beljak (HSS). Potom se pristupilo i glasanju o izmjenama spornog Zakona koje su na kraju prihvaćene sa 77 glasova "za" i 27 "protiv", a mostovci su napustili sabornicu ne želeći sudjelovati u glasanju. 

Komentara 2

KO
Kološanin
09:25 02.01.2022.

Drago mi je da ste nas podsjetili na čije plaće, dnevnice, putne troškove, stanarine, režije i odvojeni život hrvatski porezni obveznici bacaju svoje novce.

RI
rimac444
09:20 02.01.2022.

Teško normalan zastupnik može izdržati u saborkim klupama i slušati brojne narikače ženske i muške koji vrijeđaju zdravu pamet, a samo im je do samopromicanja, politikantskog laprdanja. Očito je da se to toj bagri isplati za velike novce i doživotno uhljebljivanje na grbači naroda, a na to ih potiču bolesni mediji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije