Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sabor potvrdio Arbitražni sporazum sa Slovenijom

Premijerka je naglasila kako je za kulturu dijaloga izrazivši nadu da će se i pitanje štediša Ljubljanske banke riješiti u ozračju uzajamnoga poštovanja.
20. studenoga 2009. u 10:34 556 komentara 4 prikaza
sabor
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatski sabor potvrdio je na današnjoj sjednici Sporazum o arbitraži sa Slovenijom. Arbitražni sporazum, za čije je potvrđivanje potrebna dvotrećinska većina, podržalo je 129 zastupnika, a šest ih je bilo protiv. Sporazum je podržala i većina SDP-ovih zastupnika.

Činu potvrđivanja prethodila je rasprava u Saboru pri čemu je premijerka Kosor kazala:

- Hrvatska se Sporazumom o arbitraži sa Slovenijom ne odriče svoga teritorija. Učinili smo najbolje što smo mogli. Na dobrom smo putu i čini mi se, ako se ne odlučimo za ovaj sporazum, da nijedna buduća generacija hrvatskih političara neće moći dogovoriti ništa što bi bilo bolje i povoljnije za Hrvatsku. Ovo je sporazum o arbitražnom sudu i njime se konačno razdvajaju pregovori o ulasku Hrvatske u EU od rješavanja graničnih sporova - izjavila je premijerka Jadranka Kosor braneći pred Saborom Sporazum o arbitraži između Hrvatske i Slovenije.

Premijerka je dodala kako je Hrvatska na kraju velikog i važnog posla. Vjeruje, kaže, da će godine koje dolaze pokazati da je Vlada bila u pravu.

- Granica će se utvrđivati na temelju međunarodnoga prava, a prihvaćajući sporazum o arbitraži, i Slovenija je prihvatila takvu odluku - nastavila je Kosor dodajući kako članak 3. spomenutog sporazuma definira da će se granica na moru i kopnu utvrditi na temelju prakse i načela međunarodnoga prava. Hrvatsko stajalište je od prvoga trenutka da se granični spor mora rješavati pred međunarodnim sudskim tijelom. Svi rokovi počinju teći trenutkom kad Hrvatska potpiše ugovor o ulasku u EU. Riješili smo ključna pitanja - nastavila je premijerka naglasivši kako će arbitri biti stručnjaci te da nema razloga u to sumnjati.

- Hrvatska je ušla u u završnicu pregovora s EU stoga nema razloga sumnjati u dobre namjere EK. Ako će nam 2012. i 2013. osigurati 3,5 milijardi eura, nema razloga sumnjati da će izbor arbitara biti transparentan te da će ti stručnjaci donijeti najbolju odluku koja neće biti suprotna interesima Hrvatske - optimistična je bila premijerka.

Podsjetila je na izjavu koju je Hrvatska priložila uz Sporazum o arbitraži te da je to jamstvo da Hrvatska ne pristaje na zahtjeve Slovenije na teritorijalni kontakt s otvorenim morem. Premijerka je naglasila kako je za kulturu dijaloga izrazivši nadu da će se i pitanje štediša Ljubljanske banke riješiti kao i pitanje graničnih sporova sa Slovenijom i to u ozračju uzajamnoga poštovanja.

 

Mate Knezović, član inicijative \"More j

Mate Knezović, član inicijative \"More je kopno\", sa svijećom je kružio oko Sabora, a policajci su ga pratili u stopu. U jednom trenutku spustio je svijeću, na što su policajci reagirali, legitimirali ga i pozvali na obavijesni razgovor. Knezović je odbio otići, konzultirao se sa svojim odvjetnikom Vladimirom Gredeljom o cijeloj situaciji, te se nije želio odazvati pozivu na obavijesni razgovor.

Gredelj smatra da ga je policija 20 minuta bez razloga uznemiravala, bez ikakva povoda, i kako je to napad na civilno društvo. Inicijativa \"More je kopno\" osnovana je prije nekoliko tjedana s ciljem prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o Arbitražnom sporazumu.

– Očito da vlastima smeta ta inicijativa i da se boje vlastita naroda jer su procijenili da je bolje riješiti probleme arbitražom, a ne pred međunarodnim sudom - rekao je Gredelj.

NBIoT tehnologija
#NEODUSTAJEM
Znate li što je NBIoT tehnologija? Doznajte kako ju je Tomislav Božić iskoristio da pomogne Dubrovniku u pametnom upravljanju parkingom
  • respeckt51:

    Svi na potpisivanje. Birajmo MIROSLAVA TUDJMANA. Zelimo referendum. Hrvatsklu nedamo.

  • Ojhaa:

    lijepo pitam, jel se može gdje pratit broj skupljenih potpisa i odmah padaju minusi...... ne mogu vjerovat kakvi debili tu pritišču \"pokudi\"..... vjerovatno oni domoljubno hendikepirani o kojima stalno priča Patriot...... prestrašno!!!

  • DUVNJAK_DRAGO:

    U svom nastupu na HTVu dr Miroslav Tuđman je sve jasno rekao . Mi svoje granice imamo ,a oni je osporavaju dakle neka nas oni tuže na sud. Ovo je pogrešan pristup naše vlasti , a ja bi dodao nje ... prikaži još!e ni slučajan ali veleizdajnički jest.