Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sabor otvara vrata građanima: Obilasci svakih 30 minuta

Na Dan otvorenih vrata pripremljen je poseban program obilaska zgrade Sabora uz stručno vodstvo
08. listopada 2018. u 09:03 10 komentara 578 prikaza
Hrvatski sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U povodu Dana neovisnosti, 8. listopada, Hrvatski sabor kao najviše predstavničko tijelo građana otvorit će im u ponedjeljak svoja vrata od 10 do 17 sati.

hrvatska zastava Dan neovisnosti Prije 27 godina raskinute su sve državnopravne veze s Jugoslavijom

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković pozvao je zastupnike da zajedno proslave Dan neovisnosti, koji će se u ponedjeljak obilježiti na Trgu sv. Marka posljednjom ovogodišnjom ceremonijom Velike smjene straže, te Danom otvorenih vrata i susretom s građanima.

"Pozivam vas da zajedno proslavimo ovaj državni praznik, Vama i svim hrvatskim građankama i građanima u zemlji i inozemstvu čestitam Dan neovisnosti Republike Hrvatske", poručio je Jandroković.

Na Dan otvorenih vrata pripremljen je poseban program obilaska zgrade Sabora uz stručno vodstvo. Građani će moći ulaziti u zgradu Sabora bez prethodne najave, uz uobičajeni sigurnosni pregled, u grupama od pedeset posjetitelja.

Obilasci su organizirani svakih 30 minuta, a posjetitelji će moći vidjeti saborske prostore koji nisu dio uobičajenih tura za posjetitelje.

Franjo Tuđman Dan neovisnosti Tuđman: Nisam se želio skrivati u podrumu dok su ljudi diljem Hrvatske ginuli!

Organiziran je i program obilazaka sa stručnim vođenjem na engleskom jeziku u 12 i 15 sati. Za osobe koje se otežano kreću ili su u invalidskim kolicima osiguran je pristup bez čekanja u redu te prilagođeno kretanje zgradom Sabora.

Dan otvorenih vrata manifestacija je koja se u Saboru u pravilu održava dva puta godišnje - uz spomendan 30. svibnja,  Dan Hrvatskoga sabora, te uz državni blagdan 8. listopada, Dan neovisnosti.

Po prvi je puta održana u svibnju 2013., u godini ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Danom neovisnosti obilježava se spomen na odluku Hrvatskog sabora od 8. listopada 1991., kojom su raskinute sve državnopravne veze s bivšom SFRJ.

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
 • kamenjar0404:

  Da vidimo gdje dremuckaju,prduckaju,svadjaju se i troše nas novac a od njih nikakve koristi !!! Ne hvala,biram zooloski !!!!

 • Avatar Mi sami
  Mi sami:

  Strogo zabranjeno unošenje limuna.

 • cigrovski.darko:

  Pa da su nutra saborski zastupnici još bi išel ovak, idem u zoološkog vrta ima i tam neke za videti.