Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
500 GODINA TISKANJA JUDITE
Povratak na članak

Sabor odlučio: 2021. godina je godina Marka Marulića

Na taj način i šira će javnost imati priliku osvijestiti da se ove godine obilježava 500 godina tiskanja Marulićeve Judite

Komentari 3

FM
fmica
18:21 09.04.2021.

meni se nekak čini da je 2021. godina zdravka mamića....

VL
RA
radijatori
15:43 09.04.2021.

Marulić je možda najvećih i najvažniji Splićanin u povijesti. Inače, kad je Slobodna Dalmacija 2000. godine radila anketu tko je najveći Dalmatinac u proteklih 2000 godina, u konkurenciji Batona, Dioklecijana, Sv. Jeronima, kralja Tomislava, Marulića, Ruđera Boškovića, Supila, Trumbića, Tijardovića, Gotovca, Miljenka Smoje itd., pobijedio je - Miljenko Smoje.

VL
RA
radijatori
15:32 09.04.2021.

"Judita je bila europski bestseller svog vremena, prevedena je na mnoge svjetske jezike (...)". Ovo je krivo, taj "europski bestseler preveden na mnoge svjetske jezike" je Marulićevo latinsko djelo "Institucije", odnosno De institutione bene vivendi per exempla sanctorum (Pouke za čestit život po primjerima svetaca). Judita pak jest bila "hrvatski bestseler", jer je u svega nekoliko godina, izgleda još za Marulićeva života, izišla u tri izdanja. I još je po mnogočemu, a što ništa nije spomenuto u članku, Marulić važan, kako za hrvatsku, tako i za europsku kulturu. Njegov latinski ep "Davidijada" je možda najveće djelo kasnoga latinizma, zatim, skovao je pojam "psihologija" odgovarajući današnjem značenju, itd., itd...

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.