Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ povlači svoje prijedloge o puštanju zastupnika na slobodu

Sabor: Glavaš će ostati u pritvoru

20.11.2006.
u 19:41

Nakon žestoke saborske rasprave o sudbini Branimira Glavaša, on će najvjerojatnije ipak ostati u pritvoru. Neslužbeno se doznaje da će HDZ povući prijedlog koji je prošle srijede zastupnicima predstavio Vladimir Šeks, prema kojemu je trebalo biti omogućeno Glavaševo puštanje na slobodu, te Saboru predložiti nešto drugo.

Povlačenje prijedloga
U "slučaju selotejp" predložit će skidanje imuniteta za pokretanje istrage, a za pritvor će predložiti da Sabor da uvjetnu suglasnost koja bi stupila na snagu kada istražni sudac donese odluku o pritvoru. Što se tiče "slučaja garaže", zbog kojega je Glavaš trenutačno pritvoren, HDZ će povlačenje predloženih zaključaka obrazložiti time da su oni bespredmetni jer je u međuvremenu izvanraspravno vijeće donijelo odluku o pritvoru zbog težine kaznenog djela.

Uoči saborskog glasovanja vladajuća je stranka pod pritiscima i opozicije i koalicijskih partnera da se odluka donese što prije. Odlučivanje o slobodi ili ostanku u pritvoru moglo bi biti i test za opstanak vladajuće koalicije.

Danas je, naime, HSLS predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu poslao otvoreno pismo u kojem ga poziva da se o slučaju glasuje na početku ovotjednog zasjedanja, odnosno sutra. Pismo potpisuju predsjednica stranke Đurđa Adlešić i šef Kluba zastupnika Ivan Čehok, a naglašavaju da "u tom pitanju ne žele biti dio vladajuće većine" ako će se s odlukom i dalje odugovlačiti.

Optužbe HSLS-a
Dosadašnjom raspravom, kažu liberali, HDZ ozbiljno ugrožava temelje pravne države, degradira ulogu Sabora te narušava neovisnost pravosuđa. S obzirom na to da je HSLS dio vladajuće koalicije, pojavila su se nagađanja da je pismo napisano u dogovoru s HDZ-om kako bi mu se omogućio izlaz iz tog vrlo zamršenog slučaju u kojem je ta stranka već nekoliko puta mijenjala stavove.

No, oštar ton i teške optužbe nisu nešto što bi Sanader dopustio tako lako pa je upitno je li bilo dogovora o pismu. Većina stranaka glasovanje očekuje već sutra, a s obzirom na neslužbene informacije iz HDZ-a, ono je vjerojatno.


SDP: Glasujemo za ukidanje imuniteta

– SDP će glasovati za ukidanje imuniteta i podržati odluku povjerenstva. Odbijamo svako sudjelovanje u bilo kakvom suđenju u Saboru, osuđujemo ono što je HDZ napravio oko tog slučaja. Njihovo glavinjanje oko Glavaša toliko je da se teško može slijediti. Oni su sudsku istragu pretvorili u političko suđenje i time nanijeli štetu Hrvatskoj i Glavašu. Nadam se da će zbog toga snositi posljedice. SDP daje priliku pravosuđu da radi svoj posao – najavila je Željka Antunović, zamjenica predsjednika SDP-a. (J. P.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije