Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAMATIČNA ZAVRŠNICA

Sabor donio zakone o poljoprivrednom zemljištu i o golfu

15.12.2008.
u 20:25

Sabor je u ponedjeljak navečer u dramatičnoj završnici jesenskog zasjedanja usvojio Zakon o golfu unatoč tome što je izlaskom većine oporbe iz sabornice cijelu večer kvorum visio o niti. Vladajuće su spasila trojica zastupnika Glavaševa HDSSB-a te dvojica zastupnika nacionalnih manjina Nazif Memedi i Deneš Šoja, zahvaljujući kojima je u sabornici bilo potrebnih 77 zastupnika. Rezultat takvog postupka je izbacivanje Šoje i Memedija iz Kluba zastupnika nacionalnih manjina.

– Šoju i Memedija više ne smatramo članovima kluba. Kao što su i dosad opstruirali, tako su i u ovom slučaju kršenja Ustava kroz dva zakona prelila kap – izjavio je potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Da je drama oko okupljanja kvoruma bila velika, dokazuje i to što su trojica zastupnika, Ivan Čehok, Nazif Memedi i Branimir Glavaš, samo zbog glasanja došli navečer u Sabor. Čehok je navodno prekinuo obveze koje je imao u Varaždinu, Memedi se žurio sa službenog puta iz Sarajeva, a Glavaš je za dva sata stigao iz Osijeka.

Zastupnici HDZ-a pozlilo, ali se morala vratiti u sabornicu i održavati kvorum
Najočitiji primjer očaja vladajućih, kojima je svaki glas bio od presudne važnosti, svakako je slučaj zastupnice HDZ-a Suzane Bilić-Vardić. Njoj je, naime, pozlilo te je izašla iz sabornice, ali se, nakon što su joj kolege dali vode i šećera, morala vratiti kako bi se održao kvorum.

Tri usvojena zakona sporna su oporbi. Zakon o golfu zato što privatnim investitorima omogućuje da za izgradnju golf igrališta izvlaste privatne vlasnike i lokalnu samoupravu. Zakon o poljoprivrednom zemljištu zato što vlasnicima ne dopušta da samostalno odlučuju kome će i hoće li prodati ili dati u najam svoju zemlju. Zakon o izvršenju proračuna također je sporan zato što daje vladi ovlasti da bez Sabora preraspodijeli veliki dio proračuna, što SDP-ovci smatraju derogiranjem ustavne uloge Sabora.

SDP-ov Slavko Linić najavio je kako stranka priprema ustavne tužbe za ta tri zakona.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije