Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor o novom ravnatelju HRT-a

VIDEO Selak Raspudić: Kolike su šanse da Pupovac neće glasovati za Šveba?; Raspudić: Ako glasa protiv, vodim vas na večeru

Sabor TV
19.10.2021.
u 14:00

Glavnog ravnatelja HRT-a na mandat od pet godina imenuje Sabor na plenarnoj sjednici većinom glasova svih zastupnika.

Saborski zastupnici danas raspravljaju o novom ravnatelju HRT-a, kojeg je predložio Odbor za informiranje, informatizaciju i medije. Većinu glasova članova odbora dobio je Robert Šveb, protiv kojeg je pak oporba. Sjednica će početi u 9:30. 

Glavnog ravnatelja HRT-a na mandat od pet godina imenuje Sabor na plenarnoj sjednici većinom glasova svih zastupnika. Ako Sabor ne imenuje glavnog ravnatelja HRT-a do četvrtka 21. listopada, odnosno u roku 45 dana od 6. rujna kada je je istekao rok za podnošenje prijava kandidata, javni natječaj koji je bio objavljen krajem srpnja će se poništiti.

 

Tijek događaja:

14:09 - Tko god je bio na vlasti u posljednjih 30 godina, držao je HRT kao plijen. Ova farsa oko ravnatelja HRT-a je mučenje. Predlažem da se ukine to glumljenje demokracije, jer će tako i tako vladajući imenovati koga žele imenovati. Ono što je problem što hrvatski građani plaćaju pretplatu, harač. Nek se to ukine! Žele imati svoju stranačku televiziju? Nek, ali ne na račun državnih obveznika - rekao je Krešo Beljak i pozvao oporbu da se udruže po tom pitanju. 

Hajdaš Dončić ustvrdio je kako se ne slaže s Beljakom jer je prema njemu 'HRT javno dobro'. Beljak mu je odgovorio da je HRT javna kuća. 

- Ovu javnu kuću svi moraju platiti, ali nitko ne ulazi - dometnuo je Beljak. 

13:11 -  Selak Raspudić pitala je Ninu Raspudića koliko je šanse da Pupovac neće glasovati za Šveba, na što je on odgovorio: - Ako Pupovac bude glasovao protiv Šveba vodim vas na večeru. Ako bude glasavao za, kupite mi slanac

Na smijeh i upite zastupnika vodi li sve njih, Raspudić je kazao kako će voditi samo osobu koja mu je postavila pitanje. 

13:00 - Milorad Pupovac iz SDSS naveo je kako HRT mora imati kvalitetniji program po uzoru na druge javne televizije, te da stanju na HRT-u 'pomogli su' brojni drugi ravnatelji. Ustvrdio je da ne zna kako će glasovati. 

12:20 - Goran Ivanović iz HDZ naglasio je kako nikad prije upoznao Roberta Šveba, ali i to da je pažljivo pročitao njegov program kao i programe ostalih 13 kandidata. 

12:00 - Građani ne dobivaju od javnog servisa ono što već mogu dobiti od komercijalnih televizija - podsjetila je Vesna Vučemilović.  

11:55 - Zlatko Hasanbegović pozvao je vladajuće da se poništi natječaj. 

11:40 -  Katarina Peović u slobodnom govoru kritizirala je ministricu kulture i medija i njezinu ulogu oko izbora Roberta Šveba. 

- Neka izaberu. Neka ostane njima na krimen - kazala je za kraj. 

11:25 -  Na kritike Zekanovića da se oporba grlila prošlog tjedna i kako Hrvatski suverenisti neće to raditi jer poštuju dostojanstvo Hrvatskog sabora, odgovorio mu je Nino Raspudić iz Mosta.  

- Ovdje se nitko nije grlio. Već smo se uzeli pod ruke u trenutku kad je dan nalog saborskoj straži.  Nitko nije pravio cirkus, nego je obranjen ustavno-pravni poredak. Postoji suptilna razlika. Vi ste HDZ-ova oporba, mi smo oporba HDZ-a. Upravo vas takve trebaju primitivne, neuke, marginalne. 

Raspudić je potom dobio povredu poslovnika. 

- Postoje pametni ljudi i postoje pametnjakovići - kazao je Zekanović i nabrojao geološka doba, na što se počeo smijati Jandroković. 

11:10 - Zekanović je pitao Nataliju Martinčević koja će biti pozicija Kazimira Bačića sad kad je izašao iz zatvora, na što mu je onda odgovorila da ne zna. 

11:06 - Ja ne znam kako će Šveb voditi televiziju ukoliko će sutra biti izabran - kazala je Natalija Martinčević, predsjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije i dodala da je on izabran među kandidatima koje je poslao Nadzorni odbor. 

11:00 - Peđa Grbin pitao je Martinčević hoće li izborom novog ravnatelja doći do prestanka cenzure na HRT, na što mu je ona dogovorila da se ona ne kandidira za ravnateljicu već je ona tu u ime Odbora.

10:53 -  Odbor za informiranje potvrdio je prijedlog o izboru ravnatelja HRT-a izborom Roberta Šveba - kazala je kratko Natalija Martinčević, predsjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije. 

Marija Selak Raspudić pitala ju je mislili li da je sjednica Odbora farsa kad se već tjednima znalo tko će biti. 

- Ne mogu komentirati tko je što zna. Ja sam sukladno proceduri provela prijedlog odluke - kazala je Martinčević. 

Orešković se složila sa Selak Raspudić i poručila Martinčević da nije došlo do pozitivne prakse na prošloj sjednici, jer je odluku srušio Odbor za ustav. Jandroković joj je dao opomenu jer to nije povreda poslovnika. 

10:27 - Peđa Grbin zatražio je stanku te je naveo unatoč tome što će vladajući izabrati Šveba da se mora poslati jasna poruka protiv sukoba interesa i protiv tužbi protiv novinara.

10:22 -  Miro Totgergeli iz HDZ-a odbio je kritike iz oporbe o rastu cijena, te je naveo kako je sve to strašenje građana. 

- Da Vlada nije reagirala, cijena benzina bi bila 12  kuna - dodao je. 

10:15 - Nećemo trpjeti autoritarne poteze, poručio je Bojan Glavašević i naveo je da bi Plenković trebao biti sretan što su zastupnici čuvali svojim tijelima Ustav, podsjetivši na prošlotjedni potez oporbe kad su spriječili glasovanje o ravnatelju HRT-a. 

10:13 - Brojni zastupnici među kojima su Marijana Puljak i Stipo Bartulica pozvali su na smanjenje trošarina. Puljak je podsjetila da dio trošarina ide Hrvatskim željeznicama koje je okarakterizirala "kao da su u 18. stoljeću".

9:44 - Hrvoje Zekanović najavio je kako će Hrvatski suverenisti biti protiv Roberta Šveba. 

9:30 - Počela je sjednica Sabora. 

9:00 - Izbor ravnatelja HRT-a dignuo je znatnu prašinu u javnosti. Oporba se prošlog tjedna pobunila u Saboru zbog prijedloga Odbora za medije čiji je kandidat bio Robert Šveb i zauzeli su govornicu tražeći da o regularnosti dosadašnje procedure prosudi saborski Odbor za Ustav i poslovnik.

Spomenuti odbor je zaključio da je odluka bila nevažeća. Na novoj sjednici Odbora za medije koja se održala u ponedjeljak povučen je raniji prijedlog zbog, kako je rečeno, "proceduralne pogreške" te se većina članova u novom glasovanju opet odlučila se za Roberta Šveba. Protiv njegova izbora je oporba koja smatra da je on u sukobu interesa. 

VIDEO: Pogledajte kako je izgledalo kad je prošlog tjedna oporba zauzela govornicu

 

Ključne riječi

Komentara 32

DU
Deleted user
13:44 19.10.2021.

Raspudiču može li niže? U tvojoj su stranci sve od reda ,,vrhunski intelektualci,, Ne vidim nikakvu razliku između tebe, Grmoje, Bulja, Bože, Grbina, Zekanoviča, Ahmetovic, Peovičke, Benčičke, Rade, Kapulice itd. Po svemu što si pokazao kao političar, na istom si intelektualnom nivou kao i oni. Ti I tvoja gospođa ste najveća politička prijevara, zajedno sa čuprijasima.

DU
Deleted user
12:58 19.10.2021.

Ni jedna TV u svijetu ne bi dala vremena i prostora u svom programu gospodji Oreskovic sa dva posto glasova kao sto bi dala gospodinu Plenkovicu koji ima 15 puta vise glasova od spomenute gospodje a gospodja kao ona punana je Sabornica (Raspudicka,Pejovicka,Bencicka Puljak ili gospoda Beljak,Grbin ,Petrov i nesudjeni fratar.

BU
burza
13:14 19.10.2021.

Kislila sam da sad kad ce biti vise intelektualaca u saboru da ce biti uljudeniji ali cista prevara ti su veca sirovima od neskolovanih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije