Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sabor donio odluku o raspisivanju referenduma!

Referendum koji će se održati 1. prosinca bit će treći državni referendum u hrvatskoj povijesti, a prvi koji se raspisuje na zahtjev građana.
08. studenoga 2013. u 12:23 0 komentara 3967 prikaza
Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Hrvatski sabor donio je sa 104 glasa za, 13 protiv i pet suzdržanih odluku o raspisivanju referenduma na zahtjev građanske inicijative "U ime obitelji" koja je skupila oko 750 tisuća potpisa građana koji traže da se u članak 62. Ustava unese definicija braka kao životna zajednica muškarca i žene. Referendum koji će se održati 1. prosinca bit će treći državni referendum u hrvatskoj povijesti, a prvi koji se raspisuje na zahtjev građana.

Na zahtjev Jadranke Kosor prije donošenja odluke o raspisivanju referenduma zastupnici su morali glasati o slanju referendumskog pitanja na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu, no s obzirom na to da dvije najveće stranke, HDZ i SDP, to nisu bile spremne podržati, prijedlog je odbijen sa 75 glasova protiv i 39 za.

I predsjednik Sabora Josip Leko, koji je govorio da misli kako bi trebalo od Ustavnog suda tražiti ocjenu ustavnosti, danas je glasao protiv toga.

Sabor nije iskoristio mogućnost

S obzirom na to da Sabor nije iskoristio svoju mogućnost da od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti, sada to, nakon što su zastupnici izglasali odluku o raspisivanju referenduma, od Ustavnog suda može napraviti bilo koji hrvatski građanin.

Predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin zastupnike je obavijestio i da su prihvaćeni amandmani HDZ-a kojim je odluka donesena na referendumu obvezujuća te kojim se predviđa da će se, ako to građani odluče, definicija braka unijeti u ustavni članak 62, stavak 2.

obitelj, šetnja prof. Korać-Graovac 'Obitelj su bračne zajednice s djecom i samohrani roditelji'

S obzirom na, kako je rekao HNS-ov Jozo Radoš, novonastale okolnosti, odnosno prihvaćene amandmane HDZ-a te neizglasavanje prijedloga Jadranke Kosor da se referendumsko pitanje pošalje na ocjenu ustavnosti, Klub HNS-a koji je, za razliku od svojih koalicijskih partnera, glasao za ocjenu ustavnosti zatražio je stanku prije samog izglasavanja odluke o raspisivanju referenduma.

Ozbiljne sumnje

Radoš je rekao da smatra kako zastupnici u ovaj postupak raspisivanja referenduma nisu ušli dovoljno ozbiljno, s obzirom na to da su u sukobu dva načela, želje nekih da sudjeluju u stvaranju najviših državnih akata te o utjecaju na prava manjina.

– Odbijena je odluka da se o tako važnom pitanju traži mišljenje Ustavnog suda, koji se, smatram, već sam morao o tome oglasiti. Danas Sabor odlučuje o ustavnosti pitanja, a postoje ozbiljne sumnje u to jer se time narušava pravo jedne manjine – rekao je Radoš zaključivši da zastupnici nisu proveli pravu raspravu, već samo paušalnu.

Različita mišljenja

HDZ-ov Željko Reiner rekao je da zastupnici mogu imati različita mišljenja, pogotovo svjetonazorska, jednako kao i građani koji su ih izabrali. – Očito da zbog našeg naslijeđa totalitarnog sustava mnogi misle da su oni koji imaju drukčije mišljenje neprijatelji. Pluralizam mišljenja temeljno je obilježje demokracije, srećom, vrijeme jednoumlja je iza nas i građani imaju pravo odlučivati slijedom svojih svjetonazora – kazao je Reiner dodavši da je primijetio kako je dio medija već krenuo u antikampanju te da su se pojavili spinovi da je ovo referendumsko pitanje usmjereno protiv nekoga.

– Unošenje ovakve formulacije u Ustav nikoga ne diskriminira niti ikome nešto oduzima. Jednostavno je riječ o sigurnosti da se ono što već postoji u hrvatskim zakonima ne ugrozi – smatra Reiner.

HDSSB-ov Dražen Đurović složio se s njime dodavši da je ovo "jednostavno pitanje koje nikoga ne ugrožava".

– Nisam siguran da bi ove koji se tu žale zadovoljilo ni mišljenje Ustavnog suda kad bi bilo pozitivno. Možda bi ih zadovoljilo pitanje u kojem bi stajalo da brak nije zajednica muškarca i žene – vjeruje Đurović te zaključuje da vladajući imaju problem s većinskim mišljenjem hrvatskih građana te im poručio da ne mogu prihvaćati mišljenje građana samo onda kada njima to odgovara.

Keto kuharica
Keto kuharica
Isprobali smo jedan dan keto dijete, pogledajte što je na meniju
Tehnički pregled vozila
SAVJETI PROFESIONALACA
Jednostavni dnevni pregled automobila može vas spasiti velikih kazni u prometu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.