Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prigodni program

Sabor će obilježiti Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Sabor
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
26.01.2016.
u 17:13

Uzvanicima u Saboru obratit će se predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade akademik Željko Reiner i Tihomir Orešković

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, 27. siječnja, obilježit će se u srijedu u Hrvatskom saboru prigodnim programom na kojemu će se uzvanicima obratiti predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade akademik Željko Reiner i Tihomir Orešković

Opća skupština UN-a usvojila je Rezoluciju o obilježavanju Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta na zasjedanju 1. siječnja 2005. Za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja, dan kada je sovjetska Crvena armija oslobodila zatočenike najvećega nacističkoga koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau.

Rasistički progon i istrebljenje Židova, Roma i drugih takozvanih nearijevskih rasa, političkih neistomišljenika, invalida, homoseksualaca i ratnih zarobljenika, koje je nacistička Njemačka pokrenula i provodila diljem Europe, mračna je strana povijesti s trajnim posljedicama. Isticanjem važnosti sjećanja na žrtve i preživjele odaje se počast milijunima nedužnih žrtava te upozorava na opasnost rasne mržnje.

Ovogodišnja tema u programima UN-a u povodu sjećanja na žrtve holokausta je "Holokaust i ljudsko dostojanstvo".  Hrvatski sabor u srijedu će na plenarnoj sjednici raspravljati o izvješćima o radu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata za 2014. godinu.

Pred zastupnicima će se naći i Poslovnik Povjerenice za informiranje kojega Sabor treba potvrditi. Sabor, koji je prošli petak potvrdio Vladu premijera Tihomira Oreškovića i izabrao svoja radna tijela, ovaj tjedan očekuje očitovanje o 30-ak izvješća o radu u 2014. raznih tijela i institucija. 

>>Međunarodni dan sjećanja na Holokaust obilježen u Saboru

>>I Hrvatski sabor
 trebao bi priznati 
genocid nad Armencima

Komentara 13

LA
Lavica7
17:34 26.01.2016.

Kako cete to progutati? Da li to radite iz uvjerenja ili pod prisilom zidovske zajednice?

KO
Komacero
18:52 26.01.2016.

Veci logor od Auschwitza bio je u Novom Sadu o tome Hrvatski sabor ni a ili to dio isprano iz mozgova partije i hrvatskih politicara i kako reko Draza Mihajlovic nema zivog Hrvata ni Jevreja u Srbiji

MI
Mimizo
19:37 26.01.2016.

u hrvatskom državnom saboru a nekima kojima smeta sve ne smeta hrvatska kuna koja se tako zvala u ndh ona im se ne gadi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije