Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sabor: Bebić opomenuo Stazića koji je za korupciju optužio premijera i ministre

15.12.2008.
u 18:10

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić izrekao je danas prvu opomenu u mandatu, a dobio ju je esdepeovac Nenad Stazić jer je zatražio pokretanje postupka protiv predsjednika HDZ-a i premijera Ive Sanadera i njegovih ministara, optuživši ih za korupciju jer, tvrdi Stazić, prijedlogom zakona o golfu "vraćaju uslugu HDZ-ovu donatoru".

Zatraživši, u ime kluba SDP-a, da se prijeporni zakon povuče iz procedure, Stazić je ustvrdio da je takav zakon predložen za račun tvrtke "Skiper d.o.o.", koja gradi golfsko igralište u Savudriji.

- Ta je tvrtka jednom HDZ-u donirala milijun, a jednom dva milijuna kuna - ustvrdio je Stazić, prozivajući premijera i sve ministre koji su digli ruku za takav prijedlog, po njegovoj tvrdnji, za "očitu korupciju".

Zbog te bi korupcije, smatra Stazić, DORH po službenoj dužnosti protiv Sanadera i ministara trebao pokrenuti kaznene postupke.

- Ovo je nečuvena optužba, nekog unaprijed optužujete za korupciju. To je isto kao da netko kaže da se dijete ne treba roditi, jer će kasnije biti bolesno i umrijet će - rekao je Bebić i Staziću izrekao opomenu zbog vrijeđanja predsjednika HDZ-a i same stranke.

Odmah zatim opomenu je izrekao i ideesovcu Damiru Kajinu, koji je govorio bez odobrenja predsjedatelja, a zatim i esdepeovcu Zoranu Vinkoviću jer je prosvjedovao zbog izrečenih opomena, a pritom se, po Bebićevoj ocjeni, nije pozvao na odgovarajuće članke Poslovnika.

Prve Bebićeve opomene HDZ-ovi su zastupnici pozdravili pljeskom.

Kako je u međuvremenu Sabor ostao bez kvoruma, jer su esdepeovci napustili sabornicu, o prijedlogu zakona o golfu još se nije glasovalo. Sjednica je nastavljena raspravom o preostalim točkama.

Sabor je prije toga izmijenio Zakon o doprinosima pa će umirovljenici koji u idućoj godini ostvare mirovinu veću od 5108 kuna iz svojih će mirovina plaćati doprinos od tri posto, a za one s manjim mirovinama uplaćivat će se doprinosi od jedan posto i to i iz državnog proračuna. Iz proračuna će se uplaćivati i doprinosi za nezaposlene.

Donesen je i paket turističkih zakona - o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, o članarinama u turističkim zajednicama i boravišnoj pristojbi.

Novim zakonima turističke zajednice, njih 330 u Hrvatskoj, dobivaju mogućnost upravljanja destinacijom, a Vlada očekuje i učinkovitiju naplatu i bolju raspodjelu, odnosno racionalnije trošenje novca od članarine i boravišne pristojbe.

Bebić je najavio da će se, ne uspije li HDZ skupiti kvorum, o nekim točkama glasovati sutra na izvanrednoj sjednici.

Neizvjesno je i što će se dogoditi s prijedlogom zakona o poljoprivrednom zemljištu, jer se nekim rješenjima iz tog zakona protivi i HDZ-ov koalicijski partner SDSS, koji, uz oporbene klubove, također traži da se tekst uputi u treće čitanje.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije