Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvojezičnost

Sabo povukao prijedlog Statuta: Ako nećemo mi, napisat će ga drugi

željko sabo
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/3
20.03.2013.
u 16:36

Imali smo lijepu šansu za neko razumno riješenje, rekao je gradonačelnik Vukovara Sabo.

- Vukovarski gradski vijećnici propustili su na današnjoj sjednici Gradskoga vijeća možda i posljednju šansu da sami odluče o tome kako će gradski Statut izgledati ali i na koji način će se primjenjivati dvojezičnost, rekao je predsjednik Gradskog vijeća Goran Bošnjak.

Prethodno je vukovarski gradonačelnik povukao svoj prijedlog Statuta koji je trebao biti usklađen za nadolazećim lokalnim izborima. Komentirajući svoju odluku Sabo je rekao da je vidio da njegov prijedlog nema dovoljan broj ruku te da nije želio dozvoliti bilo kakav igrokaz.

– Imali smo lijepu šansu za neko razumno riješenje. Ali ako nećemo mi postoji viši zakon koji će gradski Statut uskladiti sa postojećim zakonom, rekao je Sabo.

Povlačenju prijedloga Statuta prethodila je kratka rasprava o amandmanu kojeg je podnio HSP dr. Ante Starčević. Amandmanom se predlaže da se "zbog pijeteta prema žrtvama iz Domovinskoga rata Grad Vukovar u cijelosti smatra mjestom posebnog pijeteta prema žrtvama, te se kao takav u cijelosti izuzima od odredbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i ovog Statuta".

– Na ovaj način bi bilo onemogućeno da se dvojezičnost uvede u Vukovar ne samo sada nego i za 50 godina kakav god bio omjer stanovništva, rekao je Igor Gavrić, predsjednik Kluba vijećnika HSP dr. Ante Starčević.

Nezadovoljni razvojem situacije su i u HDZ-u koji smatraju da se povlačenjem prijedloga nastavlja igra skrivača. Komentirajući dešavanja oko točke dnevnog reda na kojoj je Statut trebao biti usklađen sa nadolazećim izborima Bošnjak kaže da se radi o običnom predizbornom politikanstvu.

– Amandman je odbijen jer nije u skladu sa Poslovnikom i Statutom grada Vukovara i to je jedini razlog zašto se o njemu nije moglo raspravljati. Uostalom, i sam Igor Gavrić je član komisije za Statut i Poslovnik i jako dobro zna koja je procedura. Ovo je predizborna priča usklađena sa Stožerom, rekao je Bošnjak.

O najnovijim događanjima biti će izviješten Ured državne uprave kao i Ministarstvo uprave koje će donijeti konačnu odluku. Postoji mogućnost da nadležne državne institucije donesu odluku oko toga ili pak da ministar donese odluku da se Ustavni zakon primjenjuje u cijelosti i bez iznimaka. To bi značilo onda i da bi dvojezični natpisi bili ispisani ne samo na nazivima institucija, ulicama i slično nego i na mjestima stradanja poput Ovčare, Memorijaolnog groblja…

- To je svakako mogućnost. Mi smo danas imali priliku da donesemo odluku kako primjenivati taj zakon ali nismo. Međutim, siguran sam da će se svakako voditi računa o osjećajima ljudi iako netko manipulira njima i diže međunacionalne tenzije koje ne idu nikome u korist, rekao je Bošnjak.

Amandman na sjednici podnio je i SDSS koji je također radi proceduralnih razloga odbijen. Srđan Milaković, predsjednik Kluba vijećnika SDSS-a, rekao je da je amandmanom tražena primjena Ustavnog zakona, odnosno, da nisu tražili ništa više niti išta manje nego što im ne pripada po zakonu.

>>Srbi u Vukovaru traže hitno uvođenje ćirilice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije