Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvojezičnost

Sabo braniteljima: Zašto ste me 2009. godine ostavili samoga?

Željko Sabo
Patrik Macek/PIXSELL
04.02.2013.
u 14:14

Za dalju dinamiku oko uvođenja dvojezičnosti rekao je da ona ima svoj tijek te da sve provodi Ministarstvo uprave.

-Željko, možeš kako hoćeš, ali ne i dokle hoćeš, riječi su sa kojima se Zdravko Komšić, glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, obratio gradonačelniku Vukovara Željku Sabou koji mu nije dopustio da ostane u vijećnici tijekom današnjeg održavanja konferencije za novinare. U kasnijoj izjavi za Večernji list Komšić je rekao da je zamoljen da izađe pod izgovorom da je pressica zatvorena za javnost.

– U grad sam došao da predam zahtjeve Stožera gradonačelniku jer je on tražio da ih dobije pismenim putem. Ovo je njegovo pravo, jer ipak je on tu gazda, ali mislim da je na ovaj način on izbacio sve branitelje a ne samo mene, rekao je Komšić. Na samoj presici Sabo je demantirao tvrdnje iz Stožera da ništa nije poduzimao kako bi pitanje dvojezičnosti izdigao na najviše državne razine.

– Gospodo, zakasnili ste. Gdje ste bili 2009. godine kada sam uložio veto nakon što su vijećnici HDZ-a, HSP-a (danas HSP dr. Ante Starčević) i SDSS-a usvojili Statut koji omogućava dvojezičnost? Zašto ste me tada ostavili samoga? Je li tome možda jedini razlog što je to bila odluka HDZ-a? Nitko od vas tada nije došao do mene, kao bivšem branitelju i logorašu, da mi pruži potporu, rekao je Sabo. Govoreći o prosvjedu rekao je da se radilo o čistom predizbornom okupljanju u režiji HDZ-a te da ga je sve veoma podsjećalo na prosvjed sa splitske Rive. Mišljenja je da se sa prosvjedom želi destabilizirati Hrvatska i napori Vlade kao i da se u isto vrijeme unese nemir među Vukovarce. Dodao je i kako je o pitanju dvojezičnosti razgovarao sa predsjednikom Ivom Josipovićem kao i predsjednikom SDSS-a Vojislavom Stanimirovićem.  

–Rekao sam mu da bi SDSS i ZVO radi budućnosti Vukovara i mira trebali otići do premijera i Sabora i reći da uvođenje ćirilice može da sačeka jer nije prioritet. To je mišljenje i većine drugih vukovarskih Srba, istakao je Sabo. Istakao je da ga nikakve prijetnje, zahtjevi i ucjene neće zaustaviti te da će biti gradonačelnik Vukovara sve dok to Vukovarci žele.

Za dalju dinamiku oko uvođenja dvojezičnosti rekao je da ona ima svoj tijek te da sve provodi Ministarstvo uprave.

– Sa ovom konferencijom za novinare za mene je pitanje uvođenja ćirilice u Vukovar završeno. Više uopće o ovome pitanje ne želim razgovarati niti polemizirati. Kao čovjek i kao gradonačelnik učinio sam sve u svojoj moći, rekao je Sabo.

>>'Srbi se neće odreći svoga prava na ćirilicu'

>>VIDEO FOTO Protiv ćirilice: 'Branili smo Vukovar, a ne Bykobap!'

Komentara 47

LI
liburnik
17:55 04.02.2013.

Dajte objasnite mi ti koji su popisani kao Srbi i žive u Srbije .......kako si ih uspijeli popisati? Gdje su ih popisivali zar na teritoriju tuđe države?

TU
turko
18:38 04.02.2013.

sabo je u pravu.zašto se ti koji su tada glasali za dvojezičnost sada tome opiru .čisto politikanstvo.sve ostaje isto samo se glavni režiser (sanader)promijenio.

MA
Markoc
14:40 04.02.2013.

Tako su HDZ-ovci u Splitu pokušali destabilizirat zemlju, kao skup je bio potpora generalima. Kada su došli na vlast odmah su nevine generale " locirali,uhitili i isporučili Hagu" (riječi Šeksa). Tako i sada dok su godinama bili u koaliciji sa Pupovcem i Stanimirovićom, da neizgube većinu u parlamentu svašta su Srbima obećevali i potpisivali. Sada bi najrađe da svoje greške uvale drugima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije