Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Policijski psi

Sa životinjama je mnogo jednostavnije raditi nego s ljudima

'24.03.2011. PU Varazdinska, Varazdin, Pripadnici PU Varazdinske su i psi Zeus, Dino, Gaan i Fox koji se sa svojim vodicima svakodnevno pripremaju za otkrivanje droge, eksplozivnih naprava ili trenira
Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'
1/3
24.03.2011.
u 15:16

Vodiči kažu da je dobre pse teško naći, a svi moraju proći vrlo zahtjevna testiranja

Zeus, Gaan, Fox i Dino svako jutro dolaze na posao u Policijsku upravu varaždinsku. Malo treniraju, malo odmaraju, malo šeću gradom. Za mnoge idealan posao. No, ovdje je ipak riječ o policijskim psima, koji bez svojih vodiča mogu biti vrlo opasni i ubojiti. Zeus, njemački ovčar, traži drogu, Dino, belgijski ovčar, pronalazi eksplozivne naprave, a Gaan i Fox, njemački i belgijski ovčari, napadači su. Svi su prošli šestomjesečnu obuku. Zeus je sa svojim vodičem Vanjom Borakom od 2006. godine. S njim odlazi kući i gotovo je član njegove obitelji.

 

- Dobar je kao beba. Baš je maza, ne poznaje agresivnost. Sa životinjama je mnogo jednostavnije raditi nego s ljudima, lakše se s njima dogovoriti - kaže V. Borak. Koliko je Zeus umiljat, toliko je mrzak “dilerima”, jer raspoznaje šest vrsti droga, ide u pretrage stanova, kuća, automobila... Po potrebi, radi i u drugim policijskim upravama. Za razliku od mirnig Zeusa, Gaan i Fox vrlo su živi. U interventnu jedinicu PU varaždinske stigli su lani i otada su vjerni pratioci Ivice Blažija i Dražena Plahineka. Može ih se vidjeti na osiguranju javnih skupova, utakmica, tijekom racija, blokada... Iznimno su poslušni i reagiraju samo po zapovijedi.

 

- Poznaju oko 20 zapovijedi i moraju biti 100 posto poslušni. Mimo zapovijedi mogu reagirati samo ako im je napadnut vodič ili su sami ugroženi. Bez izričite zapovijedi ne smiju napadati - kažu I. Blaži i D. Plahinek. Oni koje napadnu neće se baš dobro provesti, budući da je pas napadač težak oko 40 kilograma i u trenutku može srušiti na pod odraslog muškarca. Ugrizi su mu čvrsti i teški, a kad zagrize, više ne pušta sve do zapovijedi svoga vodiča, makar mu je možda ugrožen i život. Gaan i Fox moraju biti u dobroj formi, pa sa svojim vodičima treniraju najmanje triput tjedno. Dobro surađuju s Kinološkim društvom, koje im je ustupilo terene za treninge. Za razliku od Zeusa i Dine, Gaan i Fox ne idu kući sa svojim vodičima, već ostaju u boksovima u krugu PU varaždinske. Dino je, inače, najstariji među policijskim psima. On je uz svoga vodiča Vladu Šinceka sedam godina. Šincek je inače vodič 16 godina, a Dino mu je drugi pas. Na njega su se svi u obitelji priviknuli.

 

- Nezamislivo je da nemamo psa, Da nije službeni, bio bi sigurno neki drugi - kaže Šincek. Vodiči kažu da je do dobrih pasa teško doći, a svi moraju proći vrlo zahtjevna testiranja. Za pse s kojima rade vrlo su vezani, pa će ih, kad psi odu u “mirovinu”, najvjerojatnije i zadržati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije