Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Haag: Nakon četiri godine obitelj Gotovina na okupu

Sa sinom u uskoj sobi za prijame

hrv-sasinom-txt.jpg
import
20.12.2005.
u 20:55

Nakon četiri pol godine general Ante Gotovina, jučer se u uskoj sobi za prijame prvi put susreo sa suprugom Dunjom i sinom Antom. "Intime room", kako je kolokvijalno zovu djelatnici osiguranja pritvorske jedince u Scheveningenu, prema iskazu naših sugovornika, koji su već imali priliku posjetiti je sa skromnim gabaritima i sivom bojom zidova, djeluje na posjetitelje prilično klaustrofobično.

Otužno i sivo
Uz skromni krevet u sobi se nalazi jedan stol sa stolcima, gdje obitelji haaških pritvorenika sa svojim najbližima po unaprijed određenom izboru pritvorenika mogu razgovarati od devet do 17 sati. Iako je obnovljena UN-ova pritvorska jedinica, radi što lakše adaptacije pritvorenika na zatvorske uvjete, proširila prostorije,  "intime rooms" smještene su u prizemni dio pritvorskog kompleksa, gdje supruge optuženih pritvorenika mogu provoditi intimne trenutke.
 Neki su mediji u Hrvatskoj pisali o sobama sličnim hotelu B kategorije, ali to je  ističe naš sugovornik  daleko od toga. Soba djeluje toliko otužno i sivo, zapravo stalno te podsjeća da se nalaziš u zatvoru, a ne nekakvom hotelu koji spominjete.
 Uprava je napravila i listu darova, koje članovi obitelji haaških pritvorenika mogu unijeti u pritvorsku jedinicu, tako da nije teško odgonetnuti što je Dunja u prvom posjetu Scheveningenu mogla darovati svom suprugu. Osim odjeće, obuće, knjiga čiji sadržaj provjerava pritvorska uprava, dopušteno je unošenje CD-ova, prijenosnih računala, svi ostali predmeti vraćaju se natrag.

Skromni hotel
"Djelatnici osiguranja jako su ljubazni prema nama, kao i upravitelj pritvora Timothy Macffaden, koji se ponekad u prolazu susretne s obiteljima pritvorenika", napominje naš sugovornik.
On ističe kako se radi o specifičnoj vrsti pritvorenika, optuženih za specifična djela, zbog čega i ophođenje zatvorskih stražara prema njima mora biti posebno. Najveći dio obitelji haaških pritvorenika odlazi o skromni hotel "Esquire", koji vodi Ivanka Bloumkolt-Turk, Hrvatica rođena u Rijeci. U tom hotelu smještene su bile obitelji Darija Kordića, braće Kupreškić i još nekoliko Hrvata iz srednje Bosne protiv kojih je bila podignuta haaška optužnica.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije