Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Virtualna zabava

Sa 80 ‘otkrili’ računalne igre. Kad svladaju muhe, zaigrat će i tenis...

igra5
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
1/5
09.02.2012.
u 11:08

Osim društvenih igara, za korisnike Doma za stare i nemoćne provodi se i program u sklopu kojeg uče osnove korištenja internetom

– Evo je, lupi jače, bravo – navijali su korisnici Doma za stare i nemoćne Sveti Antun u Karlovcu zaokupljeni računalnom igrom u kojoj reketom treba '‘potamaniti’' što više muha. Novooformljena playstation-grupa okuplja dvadesetak članova. Prosjek godina im je 88. No to nije prepreka da se i rukama i nogama bore za što bolji rezultat. Druže se i zabavljaju jednom tjedno po sat. Ugođaj je kao na pravoj utakmici. Kada svladaju tu jednostavniju igru, okušat će se i u virtualnom igranju tenisa, golfa i drugih sportova što jedva čekaju.

 – Malo sam mlađa od njih, još sam vitalna i pokretna. Potrebna je dobra koncentracija i čvrsta ruka – otkrila je pobjedničku tehniku 70-godišnja Nada Kranjčec koja trenutačno ima najbolji rezultat u hvatanju muha. Dvije godine stariji Nikola Matanić nije bio zadovoljan postignutim, ali je obećao da će biti bolji.

 – Super je, jako zabavno. Moram biti još samo malo brža – shvatila je kako do boljeg rezultata 80-godišnja Barka Radenčić Ivičić. Ideja da se umirovljenici okušaju u najnovijim tehnologijama pokrenuta je lani.

 – Pomoću Udruge Tončica, Grada, tvrtki Čistoća, Zelenilo, Inkasator, Vodovod i kanalizacija skupili smo sedam tisuća kuna i kupili dva monitora, računalo i playstation. Imamo dva programa, računalnu edukaciju u sklopu koje ih učimo osnovama korištenja računala i interneta te društvene igre. Internet im je jako zanimljiv, vole čitati najnovije vijesti na portalima. Slabije pokretni igraju na računalu belu i druge kartaške igre – kaže socijalni radnik Predrag Korač. Ravnateljica Nada Murganić dodaje da imaju mnogo sadržaja za treću i četvrtu životnu dob, od keramičarske radionice i filcanja, do crtanja i pjevanja.

 – Ne želimo da naši korisnici budu u prošlom svijetu, nego da stječu nova znanja i vještine. Trajno učenje važno je da što duže budu samostalni. Nije cilj doći u dom, ležati i tri puta jesti. Igranje je za njih lagani rekreacijski sadržaj gdje se druže i uživaju – kaže Murganić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije