Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sveučilište

Sa 65 će u mirovinu jer neće moći dokazati da su izvrsni

'28.08.2013., Zagreb - Ministar Zeljko Jovanovic i suradnici predstavili su na konferenciji za medije Plan i program Zdravstvenog odgoja, rezultate javne rasprave i Prirucnike za Zdravstveni odgoj za
'Patrik Macek/PIXSELL'
25.09.2013.
u 15:00

Profesorima se ugovor može produljiti, no ovise o Vijeću koje nije imenovano.

Sveučilišne profesore starije od 65 godina, koje je ministar obrazovanja Željko Jovanović prvotno želio umiroviti, a kasnije im ostavio otvorenu mogućnost da nastave raditi, uspio je povući vodu na svoj mlin.

U Izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju profesorima je ostavljena mogućnost da znanstvene ustanove s njima mogu produljiti ugovore na dvije godine \"kada postoji potreba za nastavkom rada znanstvenika\" i ako \"znanstvenik udovoljava kriterijima izvrsnosti\". No ta je šansa profesorima izbijena jer ne postoje kriteriji izvrsnosti! Njih bi trebalo odrediti Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, ali nije osnovano.

Mnogi produljili ugovor

U međuvremenu, od srpnja, kada su u Saboru potvrđene Izmjene i dopune Zakona, pokrenute su nove izmjene i dopune koje će u Sabor stići za mjesec i pol do dva mjeseca, a njima se mijenja način izbora članova Nacionalnog vijeća (u verziji iz srpnja predlaže ih Odbor za obrazovanje i znanost, a u novom prijedlogu predlaže ih Vlada). To znači da se profesorima koji ove godine navršavaju 65 godina ne mogu produljiti ugovori jer se nema na temelju čega procijeniti jesu li potrebni.

U znanstvenim ustanovama u cijeloj Hrvatskoj više je od 400 profesora starijih od 65 godina, no dio njih pokrenuo je postupak produljenja ugovora po starom zakonu (koji je omogućavao produljenje ugovora do 70. godine) čim je ministar Jovanović nagovijestio da će ih prisilno poslati u mirovinu. Tada su se protiv ministra ujedinili profesori u politici, od Vesne Pusić i Gvozdena Flege do Milorada Pupovca.

Da su se profesori stariji od 65 godina našli u zrakopraznom prostoru te će, bez obzira na njihovo pravo na rad, završiti u mirovini jasno je iz odgovora Ministarstva obrazovanja sveučilišnom profesoru.

Nigdje pravila

Iz Ministarstva su na profesorov upit poručili da će se \"novonastala situacija riješiti izmjenama i dopunama zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koji se trenutno nalazi u javnoj raspravi\".

Javna je rasprava završila, mi u nacrtu izmjena zakona, koji se mijenja upravo zbog načina imenovanja članova Nacionalnog vijeća, nismo našli da se u prijelaznom razdoblju regulira pitanje izvrsnosti i statusa profesora starijih od 65 godina. Iz Ministarstva su poručili da će do izglasavanja izmjena u Saboru na snazi biti \"prijelazni kriteriji koji garantiraju izvrsnost\". Nismo uspjeli doznati o kakvim je kriterijima riječ.  

>> Aleksa Bjeliš: Ministar Jovanović ne može me ni uvrijediti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije