Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novosti u zakonu

Sa 16 godina možete vaditi zub i krv, ali ne i primiti anesteziju

Vađenje krvi ilustracija
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
10.06.2014.
u 17:15

U slučaju suprotstavljenih stavova djeteta i roditelja po pitanju medicinskog zahvata, odluku donosi sud u izvanparničnom postupku, kaže treći stavak zakonskog članka 88. Obiteljskog zakona koji govori o tzv. informiranom pristanku djeteta na medicinske zahvate

Odredba Obiteljskog zakona po kojoj dijete s navršenih 16 godina samo može odlučivati o manjim medicinskim zahvatima pobudila je polemiku pa i poslužila za dovođenje stvari do apsurda navodima da će se sada tinejdžerice same odlučivati na povećanje grudi, abortus ili operaciju nosa ili ušiju. Ni amandmanom povišena dobna granica s prvotnih 14 godina na 16 nije zaustavila kritičare.

Snimanje, šivanje, gips...

Međutim, nipošto ne dolazi u obzir da stariji maloljetnici sada smiju na svoju ruku odlaziti na zahvate. Zakon uređuje neke svakodnevne situacije.

– Riječ je o manjim postupcima tipa snimanja ili vađenja zuba, šivanja rane, stavljanja gipsa, vađenja krvi itd., postupka za koji liječnik zna da će djetetu pomoći a pritom mu neće ugroziti zdravlje – objašnjava odredbu najvažnijeg zakona iz svog resora Milanka Opačić, ministrica socijalne politike i mladih.

Liječnici znaju procijeniti rizik i neće se dovesti u situaciju da ih roditelj može tužiti

ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić

Isti zakonski članak kaže da, radi li se o medicinskom zahvatu koji je povezan s rizicima i mogućim posljedicama za djetetovo zdravlje, djetetov pristanak nije dovoljan već je potrebno i odobrenje djetetovih roditelja ili zakonskog zastupnika.

– Jasno da pri anesteziji i većim zahvatima pristanak treba dati roditelj. Liječnici znaju procijeniti koji su postupci riskantni a koji nisu pa se sigurno neće dovoditi u situaciju da ih kasnije roditelji mogu tužiti. Zato će u iole riskantnijim situacijama tražiti njihov pristanak – govori M. Opačić, dodajući da je i ta odredba usklađena s europskom zakonodavnom praksom.

Treći stavak zakonskog članka 88. Obiteljskog zakona, koji govori o tzv. “informiranom pristanku djeteta na medicinske zahvate”, kaže i da, u slučaju suprotstavljenih stavova djeteta i roditelja po pitanju medicinskog zahvata, odluku donosi sud u izvanparničnom postupku.

Kad bi zvala roditelje

– Za indicirano vađenje krvi ili rendgen sigurno ne bih zvala roditelje, ali u slučaju da moram dati anesteziju ili uputiti na hitnu intervenciju u bolnicu, zvala bih roditelje – govori obiteljska liječnica dr. Dijana Mršić-Novački. Slaže se s time da liječnici trebaju procijeniti “zrelost” pacijenta za odlučivanje, jer, kaže, ima i 26-godišnjaka koji za to nisu dovoljno zreli.

>>Krvna slika: Naučite kako pročitati laboratorijski nalaz

Komentara 1

HR
hrxxx111
20:02 10.06.2014.

u slucaju suprotstavljenih stavova djeteta i roditelja sud mora odlucivati ?kud su spori i pretrpani slucajevima jos ce im i ovo natovariti. zasto o tome nebi odlucivali recimo lijecnici ? npr. 2 lijecnika i ravnatelj bolnice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije