Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASKID S BRITANCIMA

Početkom ljeta prestaje suradnja s AstraZenecom, oni koji su dobili prvu dozu dobit će i drugu

Ilustracija cijepljenja protiv Covida 19
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
11.05.2021.
u 07:52

Drugu dozu cjepiva svi bi trebali dobiti na vrijeme jer smo dosad dobili tek 460 tisuća, a potrošili tek 258 tisuća cjepiva

Hrvatska je još prošle godine naručila ukupno 2,7 milijuna doza AstraZenecina cjepiva, no nakon što se ugovor ispoštuje, čini se da daljnjih narudžbi upućenih Oxfordu neće biti

– Preko zajedničke nabave Europske komisije, sveukupno je za Hrvatsku naručeno 2705 milijuna doza, i taj je ugovor i dalje na snazi. U slučaju eventualnih promjena obavijestit ćemo javnost slijedom odluke Europske komisije – kazao je za 24 sata ministar Vili Beroš te potvrdio navode o otkazivanju suradnje povjerenika za unutarnje tržište Thierryja Bretona.

Drugu dozu cjepiva svi bi trebali dobiti na vrijeme jer smo dosad dobili tek 460 tisuća, a potrošili tek 258 tisuća cjepiva. Samo bi ovoga tjedna trebala stići 21.000 doza AstraZenece, a kako je odbija velik broj građana, oni koji su se njome već cijepili doći će na red, poručio je i ravnatelj zagrebačkog Zavoda ''Dr. Andrija Štampar'' Zvonimir Šostar. 

Zbog nepoštovanja ugovora o isporuci cjepiva, EU je još u travnju tužio britansku tvrtku, a sada najavljuje i prekid suradnje i okretanje cjepivu Pfizer/BioNTecha kojeg bi do kraja lipnja trebalo stići čak 250 od ukupnih 410 milijuna doza. Da su veći problem viškovi, a ne manjkovi, potvrđuje i statistika – dok je u Njemačkoj i Francuskoj potrošeno oko 80 posto cjepiva, u Hrvatskoj je potrošeno tek 67 posto, čime se svrstavamo među EU države s najmanjim povjerenjem u AstraZenecu. 

 

Zašto svatko drugačije reagira na cjepivo? Evo što kažu stručnjaci.

Ključne riječi

Komentara 11

ZP
Zabranjen pristup
09:29 11.05.2021.

I onda pfizer preuzima astra zenecu.

BI
Biouskoli91
09:10 11.05.2021.

Kad bi AZ poskupila na 15+ EUR po dozi, odmah bi bila prihvatljivije rjesenje.

ST
stefj
09:10 11.05.2021.

Eh, što je Američki PR... Umjesto da godišnje EU daje 2 milijarde € za cjepivo, sada će davati skoro 20. Naime, toliko je razlika u cijeni doze cjepiva, bez da računamo puno veće troškove skladištenja i distribucije Američkog... A sigurno tu ima utjecaja i Njemačka koja računa da će s Rusima podijeliti nekih 10-tak milijardi kada krene proizvoditi Sputnik... EU za dobrobit građana... Baš...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije