Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žrtve iz 1941

S. Mesić: Spomenik u Prkosu oskrnavili su proustaški kriminalci

lasinja11_krs_211210
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
21.12.2010.
u 17:39

- Protagonisti proustaških djelovanja su mladi koji uzvikuju "Ubij Srbina!". Iz kojih udžbenika mladi uče, tko ih odgaja?! – pita se S. Mesić

- Tužno je što je ovo posljednje počivalište žrtava oskvrnuto najprije pod krinkom prošlog rata i opet nedavno. To su jedino mogli učiniti proustaški kriminalci, obratio se bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić okupljenima na komemoraciji ustaškim žrtvama kod kosturnice u Prkosu Lasinjskom.

Ubijani nemoćni
Ustaše su 21. prosinca 1941. u Prkosu i Dugom Selu Lasinjskom pobili 1446 civila srpske nacionalnosti - žena, djece i staraca. Uoči ovogodišnjih Svih svetih netko je maljem uništio spomen-ploču i kosturnicu koje svjedoče o tom događaju. I zbog toga su se na današnjoj komemoraciji u povodu 69. godišnjice masakra okupili mnogi istaknuti političari i javni djelatnici da bi osudili zločin te nedvosmisleno poručili da vandale valja kazniti, a Hrvatsku izgraditi kao državu koja ne prihvaća povijesni revizionizam, a potiče tolerantno društvo.

Komemoraciji su prisustvovali izaslanik predsjednika Ive Josipovića Predrag Matić Fred, potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac, saborska zastupnica Vesna Pusić, njezin kolega i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predsjednik Županijskog vijeća srpske nacionalne manjine, organizatora skupa, Rade Kosanović, dožupan Milenko Rebić, načelnik Lasinje Josip Erega i njegova zamjenica Danica Mičić, predsjednica Saveza antifašističkih boraca i antifašista Vesna Čulinović-Konstantinović, te predstavnici županijske i karlovačke organizacije te udruge, voditeljica Centra za suočavanje s prošlošću Documenta Vesna Teršelić, predsjednik Građanske udruge za ljudska prava Zoran Pusić i predsjednica Odbora za ljudska prava Karlovac Jelka Glumičić, koja je okupljenima izrecitirala pjesmu “Naša sloboda” Ivana Gorana Kovačića.

Izaslanstva su položila vijence i upalila svijeće na devastiranoj kosturnici, a jerej Saša Umičević održao je parastos. V. Pusić i S. Uzelac najavili su obnavljanje spomenika, te istaknuli da su ustaški i četnički pokreti, za razliku od partizanskog, predstavljali neslobodu. Milorad Pupovac rekao je da je 1941., kada je započelo ustaško istrebljenje Srba i ostalih nepoćudnih, svaki zakon, pa i Božji, “bačen u stranu”.

Odgovornost na svakome
– Najbezumnijima je prepušteno odraditi posao uime države. Klanjamo se žrtvama bezumnog i nepovijesnog smisla postojanja države – rekao je Milorad Pupovac, podsjetivši i na hrvatske i srpske žrtve iz 1991. i 1995., dodavši:

– Valja dići glas protiv skrnavljenja spomenika jer je to znak da je država u tom pogledu i dalje nedovršena. Svatko je odgovoran čuvati istinu i raditi da se zločini poput ustaških više ne ponove – poručio je P. Matić.

Zastupao sam antifašizam, no izvršna vlast to nije konkretno pratila

- Protagonisti proustaških djelovanja su često mladi koji uzvikuju  "Ubij Srbina!". Ne možemo se zadovoljiti odmahivanjem ruku. Iz kojih udžbenika mladi uče, tko ih odgaja?! – pita se S. Mesić. Podsjeća da se kao predsjednik zalagao za antifašizam i više nego što je morao po Ustavu.

– Izvršna vlast me nije konkretno pratila, a neke sudske presude kao da su članci iz ultranacionalističkih novina – tvrdi Stjepan Mesić.

Komentara 61

GA
gaby
21:22 21.12.2010.

grgo03 nemam ja zaista ništa protiv nikoga, ali me smeta kaj meni , koja sam se u ovoj zemlji rodila, kojoj su šukun i pradjedovi odavde , priča kako trebam voljeti svoju zemlju.Laku noć

DO
Dottore
19:58 21.12.2010.

gaby, nijedan pravi Hrvat ne mrzi nikoga niti mu smetaju spomenici žrtvama, ali gadi mi se Mesić koji danas osuđuje vandale, a jučer je sam sebe prikazivao ustašom. Dok ima takvih, i dok ljudi glasuju za takve, nema Hrvatskoj budućnosti.

Avatar alien79
alien79
17:51 22.12.2010.

Admine zašto si me obrisao? pa zar nije antifašista Mesić pjevao evo zore evo dana u australiji? a sad tu glumi partizana, sramota

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije