Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolinda Grabar-Kitarović:

'S Lavrovom sam pokrenula pitanje zagađenja iz rafinerije u B. Brodu'

kolinda grabar-kitarović
Foto: Twitter
19.02.2017.
u 08:00

Razgovor s Lavrovom predsjednica je opisala kao “vrlo konstruktivan”, dodavši da su se posebno zadržali na gospodarstvu

Izbjegavanje krutog protokola i spremnost da se povuče nekoga za rukav, vještine za koje je u nedavnom intervjuu navela da ih drži važnima u modernoj diplomaciji, dovele su jučer predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović do rukovanja s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom na pozornici Münchenske sigurnosne konferencije.

Kritizirao Zapad

Iako nisu imali predviđen bilateralni susret, hrvatska predsjednica i američki potpredsjednik rukovali su se kad mu je ona prišla, uoči njegova govora na konferenciji koja je okupila 500-tinjak svjetskih državnika, ministara i diplomata.

– Izmijenili smo nekoliko konstruktivnih rečenica. Razgovarali smo o daljnjem partnerstvu Hrvatske i SAD-a i vrlo ugodno me iznenadio njegov vrlo otvoren i srdačan stav – rekla je novinarima Grabar-Kitarović. Predsjednica je, u pratnji ministra vanjskih poslova Davora Stiera, održala i bilateralni sastanak s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom. Kako je Večernji već ranije objavio, radi se na posjetu ministra Davora Stiera Moskvi, a jučer je Lavrov potvrdio poziv hrvatskom kolegi. Datum još nije određen. Lavrov je u govoru s pozornice pozvao na stvaranje postzapadnog svjetskog poretka. Kritizirao je Zapad da i dalje ima hladnoratovski mentalitet, ali i upozorio: – Savjetujem svima da pogledate na karti tko ima više vojnika i opreme, NATO ili Rusija. Tada će biti jasnije kakvo je stanje sigurnosti u Europi – rekao je Lavrov u govoru. Predsjednica RH opisala je razgovor s Lavrovom kao “vrlo konstruktivan i srdačan”, dodavši da su “prošli niz bilateralnih pitanja, a posebno se zadržali i na gospodarstvu”.

– Pokrenula sam i pitanje rafinerije u Bosanskom Brodu i dogovorili smo da ćemo s obje strane poduzeti mjere kako bi se riješilo zagađenje zraka. Posebno smo razgovarali o jugoistoku Europe, BiH, Srbiji. Dogovorili smo sljedeće korake suradnje – rekla je.

Važan i Treći svijet

Američki potpredsjednik Mike Pence europskim je saveznicima obećao “nepokolebljivu” potporu NATO-u i čvrsto držanje Rusije odgovornom za stanje u Ukrajini, što je poruka koja je umirila one koji su strahovali od mogućnosti da predsjednik Donald Trump oslabi NATO i EU te sklopi nekakav dogovor s Rusijom.

– Budite uvjereni da će SAD uvijek biti vaš najveći saveznik. Trump i američki narod potpuno su predani našoj transatlantskoj uniji – rekao je Pence, ponovivši ipak i oštru poruku o tome da europske članice NATO-a moraju povećati ulaganja u obranu. – SAD očekuje od saveznika da prijeđu s riječi na djela. Došlo je vrijeme da se učini više – dodao je i kritizirao, ali ne i imenovao, države koje uopće nemaju nacionalne planove kako i kada planiraju doći do zadanog cilja ulaganja 2 posto svoga BDP-a u obranu. Pence je poručio da te države, a ne Trump, urušavaju NATO.

– Neuspjeh u ostvarivanju toga cilja podriva našu kolektivnu obranu – rekao je.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u svome je govoru obećala da će do 2024. ispuniti taj cilj. Sada su Nijemci na 1,2 posto, a 2024. kao krajnji rok zacrtan je na summitu NATO-a 2014. u Walesu, što bi značilo da Merkel ipak ne planira požuriti ispunjenje samo zato što Trumpova administracija inzistira na brzini. Za kancelarku, ulaganje u razvojnu pomoć zemljama Trećeg svijeta jednako je važno za globalnu sigurnost kao i ulaganje u vojsku.      

> > Grabar-Kitarović: Pence me ugodno iznenadio otvorenim stavom, a Lavrov iznimno cijeni iskrenost

> > Kolinda Grabar-Kitarović se sastala s predsjednicima Azerbajdžana i Afganistana

Komentara 3

SA
sani1
10:08 19.02.2017.

Stvarno, veliko postignuće! Dirnut sam.

DO
domljani
17:54 19.02.2017.

veliki uspjeh vrijedan divljenja

BO
boris48astrid
17:42 19.02.2017.

pokrene a ništa ne napravi a koliko vidim več je šira nego viša''''''''''''

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije