Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Idejni projekt

S Kućom Striegl Sisak dobiva muzejsku i turističku atrakciju

\'29.05.2012., Sisak - Gradska galerija Striegl otvorila je vrata jos neuredjenog prostora rodne kuce sisackog slikara Slave Striegla koji je Grad Sisak otkupio s ciljem realizacije muzejsko-galerijsk
Nikola Čutuk/Pixsell
30.05.2012.
u 09:48

Uz potporu Ministarstva kulture započet će obnova rodnog doma doajena sisačkoj slikarstva

Nakon što je projekt uređenja Kuće Striegl dobio prvu financijsku potporu Ministarstva kulture, njegovo ostvarenje bliže je nego ikada. Riječ je o uređenju rodne kuće doajena hrvatskog slikarstva Slave Striegla, koja bi trebala dobiti muzejsku i galerijsku namjenu. Veći dio secesijske kuće, s kraja 19. stoljeća, koja je 1918. godine nadograđena, već već je otkupio Grad Sisak. Ovisno o financijskim mogućnostima, prići će se njezinoj obnovi.

– Financijskom donacijom ministarstva najprije će se obnoviti krov i stolarija, a nakon izrade glavnog projekta u fazama će se uređivati unutrašnjost. Pri tome namjeravamo koristiti i novac pretpristupnih fondova EU – rekao je ravnatelj Gradske galerije Striegl Zoran Burojević.

Uređeno tek desetak kuća

Organizacijom "Dana otvorenih vrata Kuće Striegl", u povodu Međunarodnog dana muzeja, Gradska je galerija projekt prvi put predstavila javnosti. Novouređenim bi se prostorom Sisak svrstao u mali broj hrvatskih gradova koji svoje slikare predstavljaju u autentičnom okruženju.

Kako je naglasila muzejska savjetnica i ravnateljica Muzejskog dokumentacijskog centra u Zagrebu Višnja Zgaga, u Hrvatskoj je tek nekoliko kuća poznatih osoba i slikara uređeno kao muzejske ili privatne ambijentalne cjeline – u Cavtatu, Čakovcu, Jelsi, Zagrebu, Hlebinama i Goli. Kako je rekla, u svijetu su takve kuće i kulturna i turistička atrakcija, jer su životni i radni prostori najvjerodostojnija identifikacija umjetnika.

– Muzealizacija privatnih slikarskih ateljea ima višestruku vrijednost, umjetničku, arhitektonsku, društvenu, tradicijsku i turističku – kaže ravnateljica zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti Snježana Pintarić.

Slikar, obitelj, galerija i stan

Idejni projekt konzervacije, zaštite i uređenja kuće Striegl predstavio je ugledni arhitekt Željko Kovačić, koji je bio i gimnazijski učenik Slave Striegla, a u takvim projektima ima veliko iskustvo.

– U kući je dovoljno prostora za predstavljanje slikara Slave Striegla, obitelji Striegl te građanskog stana s početka 19. stoljeća. Na katu bi se u izvornom ambijentu mogao smjestiti stalni likovni postav, rekonstruirao bi se i atelje umjetnika koji, nažalost, ima najsiromašniji radni prostor. Na tavanu i u dijelu podruma planirano je uređenje izložbenog prostora. Otkupom prizemlja, dobio bi se idealni galerijski prostor – rekao je Kovačić.

Nažalost, zbog iznenadne bolesti svoju rodnu kuću jučer nije mogao posjetiti i Slavo Striegl. Međutim, predstavljanje projekta okupilo je brojne stručnjake i ljubitelje umjetnosti te dužnosnike gradske uprave s gradonačelnikom Dinkom Pintarićem.

Ključne riječi

Komentara 6

IS
istinito
12:17 30.05.2012.

Jos kad bi se sa tim veseljem mogla nahranit pokoja gladna usta, gdje bi nam kraj bio.

IN
inocent
13:15 30.05.2012.

A daj bože , valjda će profesor Striegl doživjeti da se galerija obnovi. To nije dvojbeno da treba napraviti, međutim , za Grad Sisak je bruka da tolike godine nije uspio riješiti tu temu. Neću reći kako to nije ozbiljna stvar, ali toliko razvlačenje i kompliciranje doista nema smisla. Kad bi Grad ozbiljno živo i poslovao, ova vijest skoro da i i ne bi bila velika vijest.

VR
VRBINA
10:44 31.05.2012.

Oni koji sve znaju o havariji Galerije Striegl mogu samo reći: Bravo, Kovačiću, pokaži sada iz inata trećerazrednom sisačkom političaru i stručno nesposobnima iz njegove gradske ekipe što može talentiran čovjek i općepriznata nacionalna veličina. A on ionako neće za sebe pokupiti bodove tvojim uspješnim radom i ljubavlju za Sisak. Ima Striegl još malčice snage da dođe ili da ga dovezu do njegove rodne kuće, ali je nakon svih nevera razočaran napokon klonuo duhom! A i svjestan je da kada uskoro umre da će biti turistička destinacija u bogatoj sisačkoj turističkoj ponudi poput najcrnjih Keltskih noći, seoskog Sajma cvijeća i proljeća, povisno sramotnog Sisačkog povijesnog prstena itd. Pokraj toliko nezaposlenih i tužnih ljudi u Sisku ovaj događaj, nažalost, obradovat će tek grupicu kulturnjaka i snobove. Ma, odoh ja na fejs tužiti sve koji se bore za adaptaciju kina Slobode u Glazbeno-likovnu Galeriju Striegl. O, kako su svima puna usta SLOBODE.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije