Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

S kompjutora se brže i lakše uči, a rezultati su bolji

Prošle godine samo jedan razred osmaša, a ove godine tri peta i dva šesta razreda na nastavu dolaze s tabletima
31. ožujka 2014. u 17:00 2 komentara 339 prikaza
tablet
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Matematika nije bauk! Naprotiv, zanimljiva je i zabavna. To su nam na satu učenja razlomaka kazali učenici 5a razreda riječke Osnovne škole Vežica. Većini njihovih vršnjaka matematika je teška i dosadna. Ali, za razliku od njih, koji je svladavaju pomoću klasičnih udžbenika, zbirki zadataka, radnih bilježnica, učenici 5a iz OŠ Vežica uče je na tabletima, radeći edukativne filmiće i videoprezentacije. Što je razlomak zorno je prikazala Laura virtualno “režući” jabuku na nekoliko dijelova. Hana je podijelila tortu, zatim čokoladu. Obje videoprezentacije na jasan i zanimljiv način pokazale su što su razlomci, kako se zbrajaju i oduzimaju.

– U svakom slučaju, na satu nema spavanja, aktivni su i sudjeluju u svemu. Za ove generacije učenika nije primjeren stari način poučavanja. Daleko im je prihvatljivije i bliskije korištenje tableta – kaže nastavnica matematike Mirela Babić. Voditeljica projekta informatizacije škole, nastavnica informatike Loredana Zima Krnelić drži da će svim školama postupak digitalizacije biti lakši jer će se moći poslužiti njihovim iskustvima.

– Naša bi škola trebala biti centar izvrsnosti da kolege mogu doći i od nas preuzeti stečena znanja i vještine. Svaka škola ubuduće će morati imati IT stručnjaka, tehničara koji može pomoći ako se pojavi problem – kaže. U vrijeme kad se kreće u internetizaciju škola, informatika je još uvijek izborni predmet i, što je najgore, radi se po planu i programu iz 1996. godine.

– Nas na fakultetima nitko nije pripremao za digitalnu nastavu, za ovakav način poučavanja, uglavnom smo samouki. Nekada je informatički pismen bio onaj tko je znao pisati na kompjutoru, a danas je informatički pismen onaj tko zna napraviti web stranicu i programirati u novim programskim jezicima. Budući učitelji se moraju pripremiti za korištenje novih tehnologija i drugačije načine poučavanja – zaključuje Loredana Zima Krnelić.

Tabletima se ove godine u OŠ Vežica koristi pet razreda i prvi u Hrvatskoj besplatno su dobili udžbenike u pdf-obliku te e-udžbenike.

>> Maturanti, a ne znaju koliko kuna dobiju za 15 dolara

ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • feliks.lorenz.33:

    Slažem se. No hitno je potrebno u školama poduzeti nešto konkretno na oživljavanju smislenog govora i pismenosti, dakle i rukopisa. Učenici se vrlo loše izražavaju govorom, formiranjem smislenih i potpunih rečenica što se odražava i u pismenosti, a rukopis je ... prikaži još! već generacija sramotno zapostavljen.

  • podravec:

    A i tablica množenja im pravi poteškoće ako tehnika zakaže.