Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIMIO VJERNIKE

'S Franjom na čelu ekumenski će razgovori zasigurno napredovati'

papa franjo
Reuters/PIXSELL
20.03.2013.
u 15:10

Što budemo vjerniji Isusovoj volji, mislima, riječima i djelima, to ćemo više istinski ići prema jedinstvu – rekao je papa Franjo

– Što budemo vjerniji Isusovoj volji, mislima, riječima i djelima, to ćemo više stvarno i istinski ići prema jedinstvu – kazao je papa Franjo predstavnicima kršćanskih zajednica. Franjo je danas u dvorani Clementini u Apostolskoj palači primio predstavnike kršćanskih zajednica i crkava, predstavnike židovskih zajednica te predstavnike muslimanskih zajednica. Papi se obratio ekumenski carigradski pravoslavni patrijarh Bartolomej, koji je jučer bio na inauguracijskoj misi rimskog biskupa. Bartolomej je kazao da će s Franjom na čelu Rimske biskupije ekumenski razgovori zasigurno uznapredovati. 

Papa Franjo najprije je u svome govoru pozdravio izaslanike pravoslavnih crkava i izrazio nadu u nastavak ekumenskih razgovora koji su i dosad polučili plodove rekavši da će u povodu 50. obljetnice Drugog vatikanskog koncila predložiti neku vrstu hodočašća prema onome što je za svakog kršćana esencijalno: osobni i preobražavajući odnos prema Isusu Kristu, Sinu Božjem, umrlom i uskrsnulom za naše spasenje. Franjo je naglasio da je Drugi vatikanski koncil značio mnogo za ekumenski hod i podsjetio na riječi Ivana XXIII. koji je kazao da su katolici i pravoslavci u molitvama ujedinjeni s Kristom.  

Hod prema jedinstvu

– Što budemo vjerniji njegovoj volji, njegovim mislima, njegovim riječima i njegovim djelima, više ćemo stvarno i suštinski hodati prema jedinstvu. Ja vam želim zajamčiti odlučnost u želji za nastavkom ekumenskog dijaloga – kazao je Franjo.
Zatim se obratio predstavnicima židovskog naroda naglasivši da prema Drugom vatikanskom koncilu Kristova crkva priznaje početak svoje vjere u Mojsiju i ostalim prorocima i kako će se suradnja, koja je do sada dala nemalo plodova, nastaviti.

Franjo je zatim zahvalio na dolasku ostalim vjerskim zajednicama, počevši od muslimanske, koja štuje jednog Boga, živućeg i milostivog, i poziva ga na molitvu.
– Katolička crkva svjesna je važnosti koju ima promicanje prijateljstva i štovanja među muškarcima i ženama različitih religijskih tradicija – rekao je Franjo i, objasnivši da to želi ponoviti, još jednom to izgovorio.

Pravoslavce ljubio tri puta

– Možemo učiniti mnogo za dobro onih koji su siromašniji, slabiji i koji pate kako bismo promaknuli pravdu i pomirenje za stvaranje mira – rekao je Franjo naglasivši kako ne želi da prevlada “vizija o ljudskoj osobi u samo jednoj dimenziji prema kojoj se čovjek svodi na ono što proizvodi i što troši. To je jedna od najopasnijih zamki našeg vremena. Znamo koliko je nasilja proizvela nedavna prošlost u pokušaju otklanjanja Boga i Božjeg s horizonta čovječanstva i u našim društvima uviđamo vrijednost svjedočenja izvornog otvaranja transcendentnosti koja je urođena u ljudskom srcu. U tome osjećamo bliskima sve muškarce i žene koji, premda se ne prepoznaju ni u jednoj religijskoj tradiciji, ipak tragaju za istinom, dobrotom i ljepotom”.

– Dobrota i ljepota dragocjeni su saveznici zauzimanja u obrani dostojanstva čovjeka, izgradnji mirnog suživota među narodima i u brižnom čuvanju stvorenoga – kazao je na koncu Franjo koji je zatim svakog ponaosob pozdravio, s nekima se i grlio, a neke je pravoslavce i tri puta poljubio.

>>Papa dostavljaču iz B. Airesa: Nemoj mi više donositi novine

Komentara 2

K1
k1milica
17:10 20.03.2013.

2, vatikanski koncil? jeli to naj gdije treba raspeću okrenuti leđa.... neka hvala samo vi dajte,,,,

Avatar EU afrodita
EU afrodita
22:59 20.03.2013.

Svi iskreni kršćani žude za jedinstvom....i vide razjedinjenost kao sramotu kršćanske crkve....Ratzinger je govorio kako je raskol u kršćanskoj crkvi plod grijeha....i dok god teološko mlaćenje prazne slame bude važnije od Isusovog puta teško da će se što promijeniti....a u pozadini kršćanskog raskola su sigurno i materijalni interesi....pa bi možda trebalo napraviti Treći vatikanski koncil....ali dobar je znak da se jedan carigradski pravoslavni patrijarh nakon toliko vremena ( na tal.TV su rekli nakon 1000 godina, ne znam je li to istina) pojavio na papinom ustoličenju.....znak je to da Franjo i pravoslavacima ulijeva nadu. Jedno je sigurno....Franjo zna da istina, dobrota i ljepota o kojima govori zbližavaju ljude jače od pripadnosti određenom narodu ili religiji. "Bliži mi je dobar Kinez nego zao Španjolac." Federico Garcia LORCA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije