Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.03.2015. u 12:00

Svjedočanstvo poniznosti nije poza, nego način života novog krčkog biskupa

Nakon prekjučerašnjeg ređenja krčkoga biskupa mons. Ivice Petanjka, svima je jasno da su u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj zapuhali neki novi vjetrovi. Crkva je, naime, dobila jednoga biskupa koji je potpuno izvan postojećih standarda. Tražilo ga se dugo, tj. gotovo dvije godine otkako je dosadašnji biskup krčki mons. Valter Župan poslao zahtjev za umirovljenje u Vatikan. To govori da se pomno biralo i vagalo koga izabrati.

Tek kada je objavljeno ime fratra-kapucina Ivice Petanjka, vidjelo se da su imena tobože sigurnih kandidata služila samo za zavaravanje protivnika. U biskupiju u kojoj je stolovao sadašnji “broj jedan” Crkve u Hrvata, kardinal Josip Bozanić, i iz koje je otišao u Zagreb, doveden je svećenik izvan korpusa krčkoga klera, a k tome još i redovnik.

Što znači biti redovnik, najbolje je posvjedočio na ređenju sam fra Ivica Petanjak. Rekao je kako na otok nije došao ni autom ni s pokućstvom, već samo s osobnim stvarima i gomilom knjiga. Svima je poručio da su mu vrata njegove kuće otvorena, da broj mobitela neće mijenjati i da mu adresa elektroničke pošte ostaje ista. Svećenicima Krčke biskupije rekao je da dolazi kao brat i suradnik, a u našim je novinama najavio da će ih cijelo ljeto posjećivati, ali ne u kanonskoj vizitaciji (tj. inspekciji), nego da vidi kako i od čega žive. Odnosno, da čuje njihove probleme i pomogne im da ih riješe.

To je ta Crkva o kojoj papa Franjo govori da mora izaći na ulicu i otići među ljude. Crkva koja se zatvorila u raskošne biskupske i ine palače nije u stanju navještati Isusa Krista jer nije autentična. Svjedočanstvo skromnosti i poniznosti novoga krčkoga biskupa nije puka poza ili gluma, već način života kojim kao redovnik živi već 25 godina. To je aktivna i svjedočka, a ne činovnička i pasivna Crkva. I ljudi su je kadri odmah prepoznati i podržati. Jer im je bliska, a ne daleka tj. upravo onakva kakvu papa Franjo želi probuditi.

>>Biskup vjernicima: Imate moj mobitel, e-mail... I dođite mi kad posjetite Krk!

>>Nuncija sam pitao što ako ne prihvatim, a on mi je uzvratio: Zar bi odbio papu?

Komentara 10

DU
Deleted user
12:36 24.03.2015.

"zapuhali novi vjetrovi u Crkvi"", a kada ce u hrvatskom novinarstvu, zasto im Papa nije uzor??

CI
cikulacakula
12:37 24.03.2015.

nadajmo se dace dobiti i po kojeg brata, ako ne vec sutra, ali mozda u skorom. Pozelji mo pu puno uspjeha.

MM
mag.maagi
12:26 24.03.2015.

Iskrene čestitke i najljepše želje u radu . Neka crkvu i vjeru približi čovjeku, neka iz njega govori vjera u boga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije