Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PIJANA VOZAČICA PRAVOMOĆNO OSUĐENA

S 1,37 promila uletjela na terasu kafića i usmrtila jednu osobu. Kazna joj povišena za godinu dana

Zagreb: Izgubio kontrolu nad vozilom i zabio se u polikliniku u Derenčinovoj ulici
Foto: Marin Tironi
1/2
04.04.2023.
u 07:51

Pomela je četiri osobe koje su bile za stolom na zatvorenoj terasi kafića. U nesreći je poginuo Ivan Batelić (34), a dvije su osobe teško ozlijeđene. VKS je kaznu povisio smatrajući da je kazna preblaga te je pojasnio i zašto.

M. M. (32), koja je bila nepravomoćno osuđena na tri godine zatvora jer je pijana skrivila nesreću u kojoj je jedna osoba poginula, kazna je povišena na godinu dana. Odlučio je tako Visoki kazneni sud (VKS) nakon što je prihvatio žalbu tužiteljstva. Prema optužnici teretila se da se 14. prosinca 2019. u 23.45 VW Polom zabila u terasu kafića Rock Caffe u ulici Zelenice u Labinu. Vozilom je upravljala s 1,37 promila alkohola i to samo mjesec dana od položenog vozačkog ispita.

Prednjim desnim kotačem automobila udarila je u rubnik nogostupa s desne strane kolnika ulice i desnom stranom automobila popela se na nogostup nakon čega je skrenula ulijevo preko prometnog traka namijenjenog za promet vozila iz suprotnog smjera te prešla preko kolnika i nogostupa te osobnim automobilom uletjela u zatvorenu terasu ugostiteljskog objekta. Pomela je četiri osobe koje su za stolom na zatvorenoj terasi kafića. U nesreći je poginuo Ivan Batelić (34), a dvije su osobe teško ozlijeđene. VKS je kaznu povisio smatrajući da je kazna preblaga te je pojasnio i zašto.


"Prvostupanjski sud pravilno je ocijenio brojnost  i prirodu svih olakotnih okolnosti – djelomično priznanje kaznenog djela, žaljenje i kajanje te iskreno suočavanje s posljedicama počinjenog djela, okolnost da je optuženica majka djeteta starog četiri i pol godine te da je tada bila trudna i očekivala drugo dijete, kao i njezinu cjelokupnu životnu situaciju, da je kazneno neosuđivana i prekršajno nekažnjavana, kao i otegotnih – da su u predmetnoj prometnoj nesreći nastradale četiri osobe. Slijedom navedenog, ovaj sud ocijenio je da je u skladu s težinom počinjenog djela i posljedicama izrečena kazna optuženici preblaga pa je, vodeći računa o općim pravilima izbora vrste i mjere kazne te o svrsi kažnjavanja, ocijenio da će se strožom kaznom moći izraziti društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela.

Takvom će se kaznom utjecati na optuženicu da ubuduće ne čini kaznena djela, ali i utjecati na sve ostale da ne čine kaznena djela, kao i na svijest građana o pogibeljnosti činjenja kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja. VKS smatra kako će ovako odmjerenom kaznom biti ispunjena svrha kažnjavanja uz izražavanje jasne društvene osude i prijekora društva, kako zbog počinjenog, tako i zbog sve veće raširenosti činjenja kaznenih djela protiv sigurnosti prometa, izazivanjem prometne nesreće u cestovnom prometu i to vrlo često s teškim posljedicama u smislu smrtno stradalih osoba. Blaže kažnjavanje  za koje se zalaže optuženica nije osnovano, dok njezino neiskustvo i činjenica položenog vozačkog ispita samo mjesec dana prije nesreće, uz nedvojbenu činjenicu da je nesreća u uzročno-posljedičnoj vezi i s njezinom alkoholiziranošću, nikako ne bi mogle biti posebno olakotne okolnosti", navodi VKS u obrazloženju.

VIDEO: Beroš: Plenković ne bježi od problema, živo ga zanimaju elementi o kojima razgovaramo

Komentara 4

KA
Kamaluba
08:33 04.04.2023.

Naravno da je preblaga, trebala je dobiti barem duplo, kakve su to olakotne okolnosti jer ima djecu...? Svašta.

IG
igorl
10:41 04.04.2023.

Dakle - ima dijete 4 godine. I trudna je. Sa 1.3 promila satre raju mjesec dana kako je polozila vozacki. Ova je zrela za ulazak u politiku.

Avatar zoster1
zoster1
08:36 04.04.2023.

Odeš na kavu, pogineš i nikome ništa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije