Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ruža Tomašić:

'Isti liječnik vodio mi je trudnoću i nikad nije bilo čekanja'

Ruža Tomašić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
30.12.2015.
u 14:19

"Ako birate skuplji lijek, onda ga sami plaćate, a generici su i onda bili besplatni"

Iskustvo pacijenta u kanadskom zdravstvu ima hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić koja je u toj zemlji rodila dvoje djece te se liječila od raka, prošla zahvate i terapije u tamošnjim bolnicama.

Iako je njezino posljednje iskustvo liječenja u Kanadi s kraja 90-ih godina, Tomašić vjeruje da je danas to sve samo još naprednije i uređenije.

– Za zdravstvo se plaća putem poslodavca i nikad ništa nisam doplatila osim zubara. Osiguranje mi je zubara pokrivalo 80 posto, ali sjećam se da je i tih 20 posto nadoplate bilo skupo. Sve je ostalo izvrsno, nema čekanja i nikakvih zamjerki. Primjerice, kada ste trudni, vodi vas isti liječnik ili liječnica do samog porođaja. Nema veze koji je dan i koliko sati, vaš vas liječnik čeka na porođaju, što mislim da je puno bolje i osobnije nego ovdje. Na hitnoj djeca nikad ne čekaju, a doktor bi došao i na kućni poziv bez naknade. Imala sam jednom visoku temperaturu i liječnik mi je došao u kućni posjet te to nisam morala platiti – opisuje svoje kanadsko iskustvo Tomašić.

Lijekovi se kao i u nas dijelom nadoplaćuju, tako je bilo još i 90-ih, potvrđuje ova političarka.

– Ako birate skuplji lijek, onda ga sami plaćate, a generici su i onda bili besplatni.

Ovisi koji je lijek u pitanju. Puno je naprednije no kod nas, ali ni kod nas ne nedostaje novca, nego nije raspoređen kako treba – poručuje Ruža Tomašić.

>> Povratnici iz Kanade bili su ministri, saborski zastupnici, državni tajnici...

Komentara 23

L5
la_54
16:51 30.12.2015.

Na ovom forumu sam do sada vidio bezbroj komentara koji bacaju drvlje i kamenje na "komunjare"... ali kada se pocne govoriti o kapitalistickom sustavu za zdravstvo, odjednom ljudi zvuce kao da su i sami "komunjare"... prevrnete se jako lagano kada se radi o vasem interesu... zivio sam ja u Hrvatskoj za vrijeme Tita, smjelo se u crkvu ali jako malo od vas "domoljuba" ste bili tamo... osvjestili ste se kada se promijenila vlast, i kada je crkva postala mocnija... a oni koji su se javno krizali kad god je netko kihnul su pokrali sve kaj se pokrasti moglo...

LA
Lavica7
16:02 30.12.2015.

Kaj su nam policajci dobili nove uniforme? Gdje ti je muz, djeca, dal imaju istog tatu ili razlicite..? I tebi je pala sjekira u med.

EN
enya52
16:18 30.12.2015.

G. Tomasic nema pojma o cemu govori. Zivim u Canadi vec 33 godine i vrlo dobro mi je poznat zdravstveni sustav ovdje. On je vrlo daleko od onog kakvim ga g. Tomasic opisuje. Genericki lijekovi nisu nikad bili badava, samo jeftiniji od 'brand name'. Osiguranje samo djelimicno placa poslodavac - ogroman dio osobnog poreza na prihod ide za zdravstvo koje postaje svake godine skuplje i losije. Cekanja na hitnim odjelima bolnica su beskrajna, osim u slucaju da se zaista radi o zivotnoj opasnosti. S muzem koji je bio u velikim bolovima sa zucnim kamencima, lani sam provela cijelu noc u hitnom odjelu bolnice. Proslo je bar 6 sati prije nego sto je dobio bar nesto za bolove. Lijekovi i zubarski radovi su pokriveni i to djelimicno, samo ako vasa kompanija placa privatno osiguranje. Mogla bi u nedogled demantirati tlapnje g. Tomasic, ali to nema koristi. U svakom slucaju, bilo bi dobro da jedna politicarka takvog kalibra mali provjeri cinjenice prije nego pocne davati ovakve izjave u novinama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije