Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inspiracija za film

Ruski trgovac oružjem Viktor Bout osuđen na 25 godina zatvora

Ivo Karlović
Foto: Reuters
1/2
06.04.2012.
u 08:23

Bout je uhićen u Bangkoku 2008. nakon akcije u kojoj su se američki agenti predstavili kao kolumbijski pobunjenici.

Trgovac oružjem Viktor Bout osuđen je jučer u SAD-u na 25 godina zatvora zbog, kako se navodi, urote i prodaje oružja te pomaganja terorističkoj organizaciji.

Bout je u studenom prošle godine proglašen krivim zbog pokušaja krijumčarenja i prodaje oružja kolumbijskoj pobunjeničkoj vojsci (FARC), piše BBC.

Kada je tužitelj kazao da je oružje prodavao teroristima kako bi ovi ubijali američke državljane, ruski trgovac oružjem, inače bivši sovjetski časnik, uzviknuo je da je to laž. Sudac je ostao ustrajan u svojoj odluci da je kriv za prodaju oružja teroristima FARC-a, a osim zatvorske kazne Bout mora platiti i novčanu kaznu od 15 milijuna dolara.

Bout je uhićen u Bangkoku 2008. nakon akcije u kojoj su se američki agenti predstavili kao kolumbijski pobunjenici. Život 45-godišnjeg Bouta bio je inspiracija za hollywoodski blockbuster "Lord of War" 2005. godine.

Viktor Bout bio je zatvoren u Tajlandu dvije godine nakon čega je izručen SAD-u.

Komentara 16

WA
wahr
09:21 06.04.2012.

Da, istina je godine 2005 je snimljen film Lord of Wars od strane Hollywooda. U Sovjetskom Savezu je postojala drzavna propaganda u filmskoj industriji zato jer je filmska industrija bila u rukama drzave. U Americi je filmska industrija u rukama privatnika to jest kapitalista to jest velikim dijelom zidova to jest americkog establismenta. Americki establisment se sastoji neformalno oko od 5 miljuna ljudi dakle nesto kao mozaiik a po prirodi je; nacionalisticki, predatorski, militaristicki i zivi i dise za americke imperijalne interese. Taj film je proizasao iz otakve kuhinje. Cesto za ratne filmove, americka vlada ili pentagon daje poznatijim holivudskim kucama; ratne avione, tenkove,ratne brodove u svrhu snimanja filmova. To je bio slucaj npr. i u Jugoslaviji prilikom snimanja filmova kao sto je Sutjeska, Neretva. U to vrijeme mnogi liberalni Hrvati koji nisu bili upoznati s situacijom i politikom americke vlade u Hollywoodu, su se zgrazali na to. Jugoslavenska vlada i medije s svoje strane to nikad nisu htijeli objasniti narodu a interneta nije bilo a the Voice of America je ispirai Hrvatima mozak propagandom kao sto su napravili u Libiji i kao sto rade u Siriji.

Avatar intimus500
intimus500
09:39 06.04.2012.

- 06.04.2012. u 09:21h wahr je napisao/la: Da, istina je godine 2005 je snimljen film Lord of Wars od strane Hollywooda. U Sovjetskom Savezu je postojala drzavna propaganda u filmskoj industriji zato jer je filmska industrija bila u rukama drzave. U Americi je filmska industrija u rukama privatnika to.... -------------- WTF?!?!? kaj je jutros tebi??? ohladi malo.

IR
irani
17:26 07.04.2012.

Omladinac, Putin je na vlasti vec prilican broj godinica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije