Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NUKLEARKOM PO NAFTI

Ruski savjet Amerikancima: Naftu zaustavite – atomskom bombom!

nuklearna eksplozija 1958
arhivska snimka
17.05.2010.
u 17:24

Najtiražniji ruski dnevnik Komsomolskaja pravda preporučio je zaustavljanje šikljanja nafte u Meksičkom zaljevu – nuklearnom eksplozijom, jer je to metoda koja je u SSSR pet-šest puta uspješno primijenjena u sličnim slučajevima.

Dok ljudi British Petroleuma na sve moguće načine pokušavaju zaustaviti istjecanje nafte iz razorene bušotine u Meksičkom zaljevu, iz Rusije im stiže savjet da se okoriste isprobanom metodom – nuklearnom bombom.

Kako piše Komsomolskaja pravda, korištenje snage nuklearne eksplozije u mirnodopske svrhe u SSSR-u je bilo prilično rašireno, i to se dogodilo čak 169 puta: atomskim bombama stvarali su se podzemni rezervoari za plin, kopali kanali... Zaustavljanje šikljanja nafte iz razorene bušotine nuklearnom bombom u SSSR-u je pokušano šest puta, a samo jedan pokušaj nije uspio, i plin koji je šikljao kod Harkova morao se zaustaviti na drugi način.

Prvo korištenje nuklearne eksplozije za zatrpavanje naftne bušotine dogodilo se 30. rujna 1966. u današnjem Uzbekistanu, kad je nuklearkom jačom 1,5 puta od one bačene na Hirošimu, detoniranom na dubini od kilometar i pol, uspješno zaustavljeno izbijanje nafte; zadnji put je ta metoda korištena 1979.

No, jesu li u British Petroleumu spremni "žicati" nuklearku od američke ili britanske vojske da bi pokušali nešto što ima 20 posto šanse za neuspjeh, a može izazvati još goru ekološku katastrofu? Čisto sumnjamo...

Komentara 16

IR
ironyx
21:55 17.05.2010.

pa malo pragmatizma... cini mi se da bas i ne uspjevaju to zaustavit...

JU
juma
21:28 17.05.2010.

Nista bez ruske tehnologije....

OB
-obrisani-
22:44 17.05.2010.

@ promjena2 A zašto objašnjenje ne objavite na Internetu? Ima li to kakve veze s poljem ništične točke?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije