Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRATIO IKONU

Ruski patrijarh Kiril: Ovaj je Putinov potez Božji zahvat

Russian President Vladimir Putin chairs a meeting in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/6
06.06.2023.
u 04:30

Putin ikonu nije vratio ni iz duhovnih ni iz kulturoloških pobuda, nego da bi još više osnažio vezu s Ruskom pravoslavnom crkvom

Čuvena ikona Andreja Rubljova “Sveto Trojstvo” bila je povod da se usred agresije Rusije na Ukrajinu isprepletu odnosi Moskovske patrijaršije i Kremlja, jer je ruski patrijarh Kiril povijesnim ocijenio potez ruskog predsjednika Vladimira Putina da spomenutu ikonu iz državnog vlasništva vrati Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Ikona, koju su konfiscirali komunisti, bila je povjerena Tretjakovskoj galeriji, no odsad će biti (unatoč protivljenju konzervatora) izložena u katedrali Krista Spasitelja, obnovljenoj 90-ih godina, jer je bila srušena eksplozivom u Staljinovo vrijeme.

Dakako, Putin ikonu nije vratio ni iz duhovnih ni iz kulturoloških pobuda, nego kako bi još više osnažio vezu s Ruskom pravoslavnom crkvom. Potvrdio je to patrijarh Kiril riječima da se ikona vraća u doba kada se “naša domovina bori s golemim neprijateljskim snagama” te se “takvo što ne događa bez Božjeg zahvata”.

VEZANI ČLANCI

Inače, Andrej Rubljov bio je ruski ikonopisac i živopisac koji je živio otprilike između 1360. i 1430. kao monah lavre Sv. Trojstva i sv. Sergija, a kasnije kao monah Andronikova manastira u Moskvi. “Crkveni sabor ‘Stoglav’ 1551. godine naredio je da treba slikati ikone kako su to činili stari grčki majstori i Andrej Rubljov”, piše o njemu s. Vinka Marović navodeći kako je njegovo remek-djelo poput “svjetla u tami i plamena u noći” nedvojbeno upravo ikona “Svetoga Trojstva”, koja je nastala između 1423. i 1427. “Lirski plošni stil i odmjeren sklad kompozicije ikone Trojstva već su nakon Rubljovljeve smrti pronijeli glas o njegovoj umjetnosti pa ga je Ruska crkva proglasila svetim, stoga su mu se kasnije pripisivale mnoge ikone, posebno one “čudotvorne”, no ikona Trojstva jedino je apsolutno sigurno djelo njegove ruke. Prema djelu iz 17. stoljeća Predanje o svetim ikonopiscima sačuvalo je svjedočanstvo da je Nikon molio Rubljova “ikonu napisati Svete Trojice u pohvalu ocu svome svetome Sergiju”, koji je osnivač prvoga manastira Svete Trojice u Rusiji. Nastala je tako ikona koja najpotpunije odgovara predaji Crkve u prikazivanju Svete Trojice, bilo da je riječ o poštivanju sadržaja te dogme, bilo da je riječ o umjetničkom izrazu”, piše s. Vinka Marović.

VIDEO Rusija započinje vježbe na Baltičkom moru dan nakon NATO-a

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije