Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strateški biser
Povratak na članak

Ruski Dubrovnik zbog kojega su u NATO-u nervozni

Kalinjingrad je trn u oku čelnicima NATO-a. Ruska enklava između Litve i Poljske strateški je biser koji Moskva ima u svojim rukama

Komentari 62

VI
Vito
08:53 11.12.2017.

zamolili smo doc. dr. sc. Jelenu Jurišić, stručnjakinju za Rusiju i područje bivšeg SSSR-a, da nam prenese svoje dojmove iz te najzapadnije ruske enklave. ... Informirani su o tome da je Dubrovnik odvojen od matice zemlje, a donekle je slično i s Kalinjingradskom oblasti. ::: Koje li neukosti od te "doc. dr. sc." __ Taj prostor je staljin jednostavno prisvojio potamanivši i Nijemce i Poljake te naselivši ruse dobio zemljište koje mu nikad nije pripadalo isključivo zbog straha Europljana nakon rušenja berlinskog zida. __ To područje je moralo pripasti Poljskoj, ali političke guzice su prešutno dopustile rusima daljnju okupaciju tuđeg terena. __ Identično kao što su dopustile srbima protjerivanje Hrvata i ostalih naroda iz BiH područja Posavine i s lijeve obale Drine pa se sad srbi vesele ujedinjenju i povećanju teritorija za veliku srbiju

VL
ZO
zola
09:21 11.12.2017.

Idu u shoping......... Sve govori

VL
UV
uvikspremni
09:54 11.12.2017.

Kakve glupe usporedbe s Dubrovnikom....pa taj dio BIH u kojem se nalazi Neum je najhrvatskiji dio planete, dok je Kalinjingrad okružen neruskim stanovništvom. Tendenciozno bacanje prašine u oči

VL
NE
Neonacionalist
11:24 11.12.2017.

Kalinjingradska oblast ima površinu 15.125 km četvornih i gotovo milijun stanovnika , dakle velika je kao Dalmacija i Lika zajedno , veća je od država poput Crne Gore ili Kosova , dakle ne bih je baš nazvao nekom malom enklavomm . Usporedba sa Dubrovnikom nije prikladna jer Kalinjingradska oblast ili enklava je udaljena od najbližeg ruskog teritorija oko 500 km zračne linije a Neum presjeca hrvatski teritorij na svega 6 km zračne udaljenosti a uz to hrvatski teritorij iako je tu kod Neuma kopneno presječen je povezan unutarnjim hrvatskim teritorijalnim morem , nije izdvojen teritorijalnim kopnom i morem drugih država kao što je Kalinjingrad Litvom i Bjelorusijom odvojen od Rusije. Dakle usporedba bi bila primjerena da recimo hrvatski teritorij završava npr. na Zrmanji a da je Dalmacija u sastavu Bosne ili neka posebna država a Dubrovnik na samom jugu dole hrvatska enklava .

VL
AB
abfotokeramika
16:00 11.12.2017.

Da barem netko nešto procita. Prusi nisu nijemci. Pruse su nijemci poklali, dio pokrstili i asimilirali. Prusi su zahvaljujuci nijemcima i poljacima nestali kao narod u 18. stoljecu.

VL
Avatar nekakav
nekakav
09:40 11.12.2017.

nato ima pravo biti nervozan, radi par ruskih haubica i dvije rakete zemlja-zemlja više u hangaru, ali rusija bi trebala biti mirna i staložena, kad nato na njene granice dovlači raketne sustave, radarske sustave, povećava brojnost topničkih i oklopnih jedinica, svako malo ima vježbe 'jačanja saveza', jačanje istočnog partnerstva i ostale zanemarive akcije i događanja. kad nato na ruskim granicama digne 300 aviona, 60 brodova, i 60.000 vojnika, za jednu vježbu, to rusiju ne bi smjelo buniti, a? nekako se prebrzo zaboravilo da je rusija uvijek bila moćna europska zemlja, a zbog svojeg položaja i veličine, njen interes je uvijek bila sigurnost, jer je previše puta rusija bila napadana od današnjih velikih europskih civiliziranih i miroljubilivih zemlja tiša engleske, njemačke, francuske. pa čak i švedske, finske. kad su rusi 60-ih na kubi počeli betonirati rampe za rakete, u americi je zavladala šizofrenija, koja traje i dandanas. argumente molimo, ne jednostrano piskaranje i obrazloženja za djecu.

VL
BO
boskovic
22:28 11.12.2017.

Blentovi primitivni kamenjarski nemate pojma o povjesti Rusije najvece zemlje na kugli zemaljskoj Kako Rusija tako i Srbija nikada nisu osvajale tudje samo su branile svoje

VL
KO
kordunmoj75
06:38 12.12.2017.

Jednostavno,amerika uporno huska europu protiv Rusije,jer zna ako bih europa napravila i jedan neozbiljan ratni potez,da bih jednostavno bila izbrisana,i gore bih izgledala od Cernobila,a onda bih Rusija ,Kina i amerika ostale same i vleadri svjeta,zato europski celnici,neka se okrenuu Rusiji,a ne okupatorskoj i diktatorskoj americi.

VL
KD
Knez Drpimir
10:08 11.12.2017.

Nisam cuo ni jednog ljubitelja “jadnih i dobrih Palestinaca” kako spominje rusku okupaciju daleko veceg podrucja u srcu Europe i genocid nad njemackim stanovnistvom. Da ne velim da prije okupacije ni jedan Rus valjda nije tamo zivio i da suu unazadili to podrucje do neprepoznatljivosti.

VL
Avatar viki_nuland
viki_nuland
01:17 12.12.2017.

Treba nam jos novaca za vojnu industriju pa moramo preplasiti ove Euro pudlice, vjerujem da ce nam opet uspijeti ih medjusobno posvadjati kako bi mi cionisti ponovno profitirali. Kao sto sam vec jednom rekla : "Fu*k EU."

VL
EL
EldersRealm
09:30 11.12.2017.

Red Putinomanije, red Rusofilije i tako svaki dan. Ove srpske novine postale su necitljive.

VL
SU
supertonkica
09:17 12.12.2017.

Nakon svih zločina koje su esesovci napravili u Rusiji malo su švabama Rusi i uzeli.

VL
KU
kupatilo
11:07 11.12.2017.

Ma pustite nas vise Rusa i Srba.Koih voli neih uzme sebi kao ove novine i ta neka kao stručnjakinja.Za što stručnjakinja.Žena obojena totalno i navijački crvena.Odbite od nas više vaške i gnjide.

VL
ST
Startrack
13:48 11.12.2017.

Pa samim pogledom na mapu svakom je jasno da to podrucje nema nista sa rusima.

VL
Avatar Tito Svetinja
Tito Svetinja
12:56 11.12.2017.

Sad će njih naprašiti hrvatski vojnik,kao i uvijek.hehehehe.

VL
Avatar HKNKRZ
HKNKRZ
11:53 11.12.2017.

To je Njemački grad iz kojega je Njemačko stanovništvo protjerano! Königsberg ist und bleibt Deutsch !

VL
NE
Nepokolebljiv
11:17 11.12.2017.

Niti u clanku pa onda niti u komentarima: "Kalinjingrad" (kojag li cirkusa s izmisljenim imenom ruskog prizvuka) je bio P r u s k a !!!! srce njemackih najnjemackijih Nijemaca!!!! jedna od mnogih samostalnih mini njemackih kraljevstva, grofovija ... koje su ujedinjene u drzavu Njemacku u 19-tom stoljecu prijestolnica njemackog imperija - engleski London - doslovno!!!!!!. Naravno ideje separatizma nema jer su kompletno stanovnistvo, 100%, Rusi pobili ili protjerali u Sibir bas kao sto su to ranije ucinili na Krimu, i naselili Rusima - kolonizatorima najpouzdanijim zagrizenim Rusima pripadnicima partijskog jezgra.

VL
Avatar MrzimIzdajnikeSlavenskogaRoda
MrzimIzdajnikeSlavenskogaRoda
09:26 11.12.2017.

Jedino tko je ovdje neuk si ti. Nakon žrtve koju je SSSR pretrpio od strane kobasičarskih nacista ( 26 000 000 poginulih ) u WW2 švabe su trebale ostati pod okupacijom idućih 1000 godina. Ovo je zapravo jedna od rijetkihh pametnih stvari što je Staljin napravio. Stvorio buffer zonu između kobasičara i Poljaka kako bi spriječio buduće germanske ofenzive i fantazije tipa Lebensraum u samom početku na istočne prostore. Logika ti je jadna i porazna.

VL
ST
Startrack
13:57 11.12.2017.

Najsmjesnije je kad citas pisanje nekakvih "experata" za rusku povjest a samim pogledom na mapu tije jasno dasu to Rusi uzeli etnickim ciscenjem ili genocidom, sta god su od to dvoje tamo primjenili. Kad nas lazu u uci u vrjemee demokracije, interneta i komentara staje tek bilo u vrjeme "bratstva i jedinstva".

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.