Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Ruska tranzicija od komunista do ekstremista

28. siječnja 2009. u 10:40 5 prikaza

Prošlotjedna ubojstva odvjetnika Stanislava Markelova i i novinarke Anastazije Baburove ponovno su stavila Rusiju u središte pozornosti. Ljudska prava i borba za "suprotnu stranu" u Rusiji još uvijek u određenim krugovima stvaraju strašne otpore, koji nažalost završavaju kobnim posljedicama.

Ruski 'heroji'
Markelov, poznat po zastupanju čečenske obitelji čiju je kćer mučio pukovnik ruske vojske Budanov, likvidiran je pištoljem s prigušivačem samo kilometar od Kremlja. Simbolično ili ne, poruka je bila jasna. Isto tako novinarka Baburova, koja je radila za oporbeni list Novaja Gazeta, radila je na sličnom "materijalu" i često je bila u kontaktu s Markelovom.

Istraživala je ratne zločine u Čečeniji, što nije posao kojim bi se trebala baviti u Rusiji, poruka je velike većine - od Moskve do Vladivostoka. Treba li podsjetiti da je za iste novine radila ubijena Ana Politkovskaja, ubijena u listopadu 2006. godine.


Sergei Sokolov, glavni urednik "Nove Gazete"

Pljesak za ubojice
Nalogodavce koji bi mogli biti odgovorni za sva ova ubojstva policija nije uspjela pronaći, međutim nazire se mogućnost tko je bio puki izvršitelj ovih brutalnih zločina. Indicije govore da bi odgovorne mogle biti skupine mladih nacista ili rasista koji su nakon pada komunizma preplavili Rusiju, a svoju "hrabrost" pokazuju ubijajući i maltretirajući radnike iz središnje Azije koji se svojim izgledom ne uklapaju u sliku "pravih" Rusa.

Nakon ubojstva Markelova i Baburove brojni novinarski forumi bili su zatrpani čestitkama ubojicama koji su "očistili" Rusiju od izdajica, a potpisale su ih ekstremne rasističke i desničarske skupine. Ubojstva brojnih studenata koji su napadnuti, pretučeni, ali i ubijeni zbog druge boje kože pokazali su da Rusija tone u jedan oblik ekstremizma.

Ljudska prava su bitna, ali plin još više
Europska unija i Sjedinjene Američke Države podigle su glas i zatražile da se ubojstva istraže, a ekstremne skupine stave pod nadzor. Međutim, Guantanamom opterećeni Amerikanci izgubili su kredibilitet da govore o ljudskim pravima, a približavanjem ove zime i nestašicom plina - i Europska unija je malo stišala glas.

SLOVAKINJA DANIELA A.?
Amerikanka na Instagramu o misterioznoj ženi s Krka: 'Radile smo zajedno, dobro je poznajem'
Poslovna odjeća koju je dizajnirao pobjednik natječaja "Ti kreiraš" Robert Sever
Poslovna odjeća s dizajnerskim potpisom
Prava stvar na pravom mjestu: Evo kako izgleda dizajn Roberta Severa