Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drastičan pad

Ruska rublja stekla status najlošije valute

Kremlj u Moksvi
Foto: import
16.12.2014.
u 08:56

U ponedjeljak je zabilježen pad od 10 posto vrijednosti

Ruska rublja pala je u ponedjeljak za 10 posto u odnosu na američki dolar, čime je stekla naziv najgore valute 2014. godine.

Prema poodacima Moskovske burze, ruska je valuta ukupno je pala od siječnja za 49,3 posto.

Jučerašnji pad rublje najveći je jednodnevni pad ove valute još od 1998. godine kada je Rusija objavila da više neće moći vraćati svoje dugove zbog iscrpljenih državnih rezervi

Situacija je sada ipak znatno bolja u odnosu na to vrijeme jer M)Oskva danas, iako je do sada potrošila 70 milijardi dolara u obrani rublje, još uvijek ima 420 milijardi dolara rezervi

Ključne riječi

Komentara 39

RA
Rangostar
12:48 16.12.2014.

Bitno da je Ukrainska valuta jaka,niko joj ne zna ni ime.

KO
kojesta
13:23 16.12.2014.

njem. ekonomi vide ovo drugacije, ne gledaju na odnos dolar-rubalj,vec zlato-dolar-rubalj-resursi, onda ispadne sasvim drugacija realna slika. ovakvo novinarstvo je samo seoski trac.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
19:16 16.12.2014.

Koliko je Ruska Rublja je u cijeloj ovoj prici nebitno. Ono sto je bitno je da je Bretton Woods dosao do svog kraja, a razlog je taj sto kada je uspostavljen na kraju drugog svjetskog rata dok su Euraopa, Japan i SSSR bili uglavnom razoreni, Americka privreda je bila oko 50 % ukupnog svjetskog GDP-a pa je onda bilo i logicno da dolar bude rezervna svjetska valuta a uz to su bili i najveci kreditori. Danas je situccija dijametralno razlicita i Americka privreda predstavlja samo 16 % svjetskog GDP-a, i najveca su duznicka nacija na svijetu s preko 17 triljuna $ duga. Sistem Bretton Woods-a je s takvim stanjem stvari neodrziv, i dzabe manipulacije cijenama nafte, sankcije, manipulacije kursom, vojne intervencije tipa Irak, Libija itd. vrijeme dolarskog monopola je isteklo. 16 % je 16 %, i ostalih 84 % svijetskog GDP jednostavno ne moze vise pristati na to da subvencionira Americku ekstravaganciju na racun vlastite stete. To je poanta svega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije