Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORUKA REGIJI:

'Rusima moramo postaviti jasna pravila i jedinstven stav'

Gunther Oettinger
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
28.08.2014.
u 12:03

Nemamo ništa protiv Južnog toka, ali ako Gazprom ima 51 posto vlasništva nad plinovodom on će određivati okolnosti i uvjete, rekao je potpredsjednik Europske Komisije Gunther H. Oettinger

Rusima moramo postaviti jasna pravila i jedinstven stav i tek će tada Putin pregovarati. Oni naša pravila znaju ali ih neće poštovati ako im to ne nametnemo zajedničkim i odlučnim stavom, vrlo je jasno i bez uvijanja poručio potpredsjednik Europske Komisije Gunther H. Oettinger zemljama regije na konferenciji Zapadnog Balkana. Podsjetio je da šest članica EU potpuno ovisi o plinu iz Rusije, a većina ih se dijelom snabdijeva iz njihovih izvora. Zbog toga Oettinger inzistira na čvrstom savezništvu s EU po pitanju odnosa s Rusijom, ali i planu B za energetsku sigurnost.

- Nemamo ništa protiv Južnog toka, ali ako Gazprom ima 51 posto vlasništva nad plinovodom on će određivati okolnosti i uvjete. Putin mora dobiti iste poruke u Rimu, Beču, Berlinu ili Beogradu. On će postati partner ako nas ne uspije podijeliti i vladati - istaknuo je čelnik u EK.

Alternativa je plinovod TAP a Oettinger je istaknuo da u regiji postoji širok potencijal za hidroenergiju i obnovljive izvore energije financirane sredstvima iz EU zemalja, ali i za skladištenje plina u Albaniji i Hrvatskoj. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak naglasio je da TAP postaje interesantan za Hrvatsku kao prilika da se iskoriste postojeći plinovodi duž Jadrana ali da je pitanje imamo li plina kojeg ćemo njime voditi.

- IAP Hrvatskoj može biti važan zato sto je važan za BIH i Crnu Goru. Pokrenuli smo dovoljno projekata kojima možemo povećati proizvodnju plina - istaknuo je Vrdoljak.

U raspravi o plinovodima Oettinger je istaknuo da mjesta za TAP apsolutno ima, ali i za Južni tok ako se budu poštovala europska pravila. Najavio je da će se uz pomoć europskog novca graditi niz LNG terminala, te pritom spomenuo i da se "nada da će na prostoru između Hrvatske, Italije i Slovenije biti izgradben terminal, a hub u Grčkoj".

- Na naše izvore plina svi računaju. Većina prisutnih zemalja je potpuno ovisna o plinu iz uvoza - istaknuo je Vrdoljak uvjeren da će natječaj za eksploataciju plina polučiti velikim interesom. Osvrnuo se na problem s Crnom Gorom s kojom imamo neriješeno pitanje koridora kroz kojeg bi prolazili podmorski kablovi.

- To više nije problem. Dat ćemo svoje uvjete na vrijeme, a dok se u Crnoj Gori pripreme dozvole za projekt i kad Hrvatska bude znala točne koordinate bušotina definirat ćemo trasu. To neće zaustaviti projekt - napomenuo je Vrdoljak.

Ministri gospodarstva osam zemalja regije raspravljaju o tješnjoj suradnji kako bi se potaknule investicije i povećao izvoz.

Ministar gospodarstva Njemačke Sigmar Gabriel poručio je da su njemačke tvrtke spremne za ulaganja u zemlje regije. Povodom konferencije Njemačka je pokrenula inicijativu poticanja tvrtki da kupuju proizvode tvrtki iz zemalja Zapadnog Balkana. Gabriel ističe da ulagači u regiju imaju dobra iskustva pa bi tako 83 posto tvrtki koje su uložile u regiju da mogu ponovile ulaganja, a najbolju statistiku ima Srbija s 93 posto raspoloženih ulagača. I Gabriel je pozvao na zajedništvo pa zaključio da "ćemo govoriti istim glasom ili u budućnosti nećemo ni imati glas". Tijekom dana održat će se niz sastanaka predstavnika hrvatskih institucija s njemačkim tvrtkama. Glavni dio konferencije, sastanak Angele Merkel i premijera, počinje u 15 sati, a o temi sastanka izvijestit će kancelarka na konferenciji za medije.

Komentara 74

Avatar MDubović
MDubović
13:58 28.08.2014.

Proizvođači mandarina u dolini Neretve drugu ce godinu zaredom osjetiti katastrofalnog politiku EU-a prema Rusiji. U Rusiju je do 2013. išlo na stotine i stotine kamiona mandarina. Prošle godine EU uvodi sankcije Rusiji i neretvanska mandarina stagnira. Ljudi ce jee ove godine bacati u kanale, a nekada smo je smatrali neretvanskim zlatom. Neretvani najzesce trpe zbog ekonomskih sankcija Rusiji.

DU
Deleted user
14:04 28.08.2014.

Ta nemojte kaz´ti! Baš si bu Rus dal srat po glavi kad ima kontrolu nad energentima koji Evropi trebaju. Rusija je prebogata zemlja, ugljen, nafta, plin, zlato, dijamanti i druga bogatstva, i njima rastu zazubice za tim bogatstvom. Rusija je i veliko tržište koje žele imati pod svojom kontrolom a ne da time vladaju tamo neki oligarsi dojučerašnji ko zna kaj.

Avatar Vladiostok
Vladiostok
13:55 28.08.2014.

ono što smeta Zapadu je To što je Putin za 15 godina od posrnule Rusije svorio ekonomsku silu koje je velika pretnja Zapadu . neki parametri . . . . . 1999. BDP - 195 milijardi USD; dok je 2013.ardi USD; dok je 2013. 2.113 milijardi USD ( 11 X veći ) . . . . . 1999. BDP po osobi - 1.320 USD; dok je 2013 . - 14.800 USD; (10 X veća) . . . . 1999. Inflacija - 36,5 %; . . dok je 2013 . - 6,5 %; (5 X manje) . . . . . 1999. Zlato/devizne rezerve - 12,6 milijardi USD; dok je 2013.. 511 milijardi (40 X veća) . . . . .1999. Dug države - 78 % ; dok je 2013. 8% ( 9 X manja) 1999.Penzije - 499 RUB; dok je 2013. 10.000 RUB; ( 20X veća) . . . . . 1999. Plata - 1,522 RUB. 2013. 29.940 RUB; ( 20X veća) . Nisu plate kao EUrupi ali ima tedenciju da ih prestigne u dogledno vreme. Dok u EUrupi plate stagniraju i smanjuju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije