Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŽIVO: RAT U EUROPI

Moskva slavi osvajanje Bahmuta, Ukrajinci: Rusi nisu zauzeli grad

FILE PHOTO: A general view shows an empty street and buildings damaged by a Russian military strike in Bakhmut
Foto: Stringer/REUTERS
1/5
Autori: Vecernji.hr, hina
21.05.2023.
u 15:18

Dok traju bitke, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u subotu je prisustvovao na samitu G7 u Hirošimi, navodeći kako se sastao s ''partnerima i prijateljima'' kako bi prikupio podršku za obranu svoje zemlje

Šef ruske plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin izjavio je putem video zapisa da je preuzeo punu kontrolu nad ukrajinskim gradom Bahmutom. Dok traju bitke, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u subotu je prisustvovao na samitu G7 u Hirošimi, navodeći kako se sastao s ''partnerima i prijateljima'' kako bi prikupio podršku za obranu svoje zemlje.

 

Tijek događaja:

14:13 -  Američki predsjednik Joe Biden rekao je novinarima u Hirošimi, na zadnji dan sastanka skupine G7, kako je od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija dobio jamstva da Kijev neće koristiti zapadne borbene zrakoplove F-16 na ruskom teritoriju. Čelnici država G7 u nedjelju su objavili da neće odustati od podrške Ukrajini, u upozorenju ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu koji tvrdi da su ruske snage osvojile istočni grad Bahmut, što Kijev odbacuje. Biden je na kraju trodnevnog skupa najavio novu, 375 milijuna dolara vrijednu vojnu pomoć koja uključuje artiljeriju i oklopna vozila te je izjavio kako podržava zajedničke programe obuke ukrajinskih vojnika za F-16. Demokratski predsjednik je rekao da zrakoplovi ne bi pomogli Ukrajini u Bahmutu, no da bi mogli „činiti veliku razliku” za ono što slijedi. 


11:18 - Ukrajina je u nedjelju rekla da se i dalje bori za kontrolu nad istočnim gradom Bahmutom, nakon što je predsjednik Volodimir Zelenskij ranije kazao da je grad "još samo u našim srcima", dok ruski predsjednik već čestita na "oslobađanju grada" i obećava priznanja. Upitan prije sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Japanu bori li se ukrajinska vojska i dalje u Bahmutu, nakon što su Rusi rekli da su ga u potpunosti zauzeli, Zelenskij je novinarima rekao": "Mislim da ne".

Dodao je: "Danas je Bahmut još samo u našim srcima". No glasnogovornik ukrajinskog predsjednika kasnije je pojasnio da je Zelenski odgovorio na drugi dio pitanja. "Novinarevo pitanje: Ruski su rekli da su zauzeli Bahmut", napisao je na Facebooku Serhij Nikiforov. "Predsjednikov odgovor: Mislim da ne".

VEZANI ČLANCI:

Dodao je: "Na taj način, predsjednik je zanijekao osvajanje Bahmuta". Rusija je u subotu rekla da je u potpunosti zauzela istočni ukrajinski grad, što bi, ako je istina, označilo kraj najduže i najkrvavije bitke u 15-mjesečnom ratu. "To je tragedija", kazao je Zelenskij u Hirošimi. "Ništa nije ostalo". Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je u nedjelju skupini Wagner i ruskoj vojsci na, kako je rekao, "oslobođenju" Bahmuta, koji Rusija naziva po sovjetskom imenu, Artjomovsk. U priopćenju objavljenom na web stranici Kremlja, Putin je rekao da je bitka - najduža i najkrvavija u 15 mjeseci rata - završila ruskom pobjedom i da će oni koji su u njoj sudjelovali dobiti državna priznanja. "Šef države čestitao je borbenoj skupini Wagner, kao i pripadnicima postrojbi ruskih oružanih snaga koji su im dali potrebnu potporu i pokrivali njihova krila, na završetku operacije oslobođanja Artjomovska", kaže se u priopćenju Kremlja. "Svima koji su se istaknuli bit će uručena državna priznanja", dodaje se.


10:19 - Čelnici skupine G7 u nedjelju su na samitu u japanskoj Hirošimi potvrdili potporu Ukrajini protiv ruske agresije, a skupu se priključio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji se sastao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom. Čelnici G7, skupine koja uključuje SAD, Japan, Njemačku, Britaniju, Francusku, Italiju i Kanadu, ovaj su vikend sa samita u Hirošimi poslali jasnu poruku Rusiji o svojoj snažnoj potpori Ukrajini.

Biden je na sastanku s ukrajinskim predsjednikom najavio isporuku novog oružja i streljiva Kijevu. Nova isporuka uključit će "streljivo, topništvo, blindirana vozila", rekao je Biden koji je prije nekoliko dana podržao obučavanje ukrajinskih pilota za upravljanje zrakoplovima F-16. Iako njemački kancelar Olaf Scholz ne očekuje, kako je rekao, da će moderni borbeni zrakoplovi uskoro biti isporučeni Ukrajini, naglasio je da plan za obuku pilota pokazuje predanost zapada Ukrajini.

Sjedinjene Države još nisu konačno odlučile "što će biti na kraju obuke", kazao je. Projekt je prije svega poruka onima koji su napali Ukrajinu: Rusija se ne bi trebala kockati da će potpora Ukrajini biti sve manja što rat bude trajao, istaknuo je Scholz. "Poruka ostaje: Rusija mora povući svoje snage."

GALERIJA Rusija u noći napala dronovima

FILE PHOTO: A general view shows an empty street and buildings damaged by a Russian military strike in Bakhmut
1/12

9:20 - Čini se da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju potvrdio gubitak grada Bahmuta kada je upitan je li i i dalje pod kontrolom Kijeva, rekavši da je taj grad "danas još samo u našim srcima". Upitan u Hirošimi prije sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom odupiru li se i dalje ukrajinske snage u Bahmutu ili je Rusija preuzela grad Zelenskij je bio neodređen, a potom rekao: "Morate razumjeti da (tamo) više nema ničega". "Danas je Bahmut još samo u našim srcima", kazao je.

Rusija je u subotu rekla da je u potpunosti zauzela istočni ukrajinski grad, što bi, ako je istina, označilo kraj najduže i najkrvavije bitke u 15-mjesečnom ratu. Napad na većinom sravnjen grad predvodile su trupe plaćenika skupine Wagner čiji je vođa Jevgenij Prigožin ranije u subotu rekao da su njegove snage konačno potisnule Ukrajince iz posljednjeg područja unutar grada. Kijev je prethodno odbacio Prigožinovu tvrdnju.


7:34 - Prisutnost ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija na samitu G7 u Hirošimi "način je izgradnje mira", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron novinarima u nedjelju u Japanu. Stavljanje francuskog zrakoplova na raspolaganje ukrajinskom čelniku da ga prvo preveze na samit Arapske lige, zatim na G7 u Japan, pokazuje "Francusku koja gradi mir i traži rješenja", dodao je Macron.

Prema njegovim riječima, Zelenskijev posjet Džedi u petak omogućio mu je "da dobije vrlo jasnu podršku Saudijske Arabije i nekoliko sila u regiji ...što je prava prekretnica". Volodimir Zelenskij će na G7 u Hirošimi također "govoriti pred nekoliko svjetskih sila koje su ponekad izložene samo jednom diskursu", rekao je francuski predsjednik, govoreći o zemljama poput Brazila i Indije koje su pozvane na sastanak na vrhu.

Emmanuel Macron pozvao je svijet da se ne zadovolji mogućim prekidom vatre između Kijeva i Moskve. Bila bi to "greška za sve nas", jer "nas je iskustvo naučilo da će zamrznuti sukob biti rat za sutra", rekao je. O situaciji u ukrajinskom gradu Bahmutu, epicentru borbi i poprištu najduže i najkrvavije bitke od ruskog napada u veljači 2022., za koji je Rusija u subotu rekla da ga je potpuno zauzela, francuski je predsjednik želio biti "krajnje oprezan". "Na ukrajinskim je vlastima da kažu kako se razvija situacija na terenu s njihovim snagama".

VEZANI ČLANCI:


7:06 - Rusija je ustvrdila u subotu da je zauzela čitav ukrajinski grad Bahmut, što bi u slučaju potvrde značilo da je okončana najduža i najkrvavija bitka u 15-mjesečnom ratu. Napad na već gotovo sravnjen grad predvodile su ruske plaćeničke vojne skupine Wagner čiji je vođa Jevgenij Prigožin ranije istog dana rekao da su njegove snage zauzele čitav grad i svaku kuću.

Zauzimanje Bahmuta, kojeg Rusi još iz sovjetskog doba nazivaju Artjomovsk značilo bi prvu veću rusku pobjedu u bitki koja traje više od 10 mjeseci. Rusko Ministarstvo obrane kratko je priopćilo "da je završeno oslobađanje Artjomovska kao rezultat napada jurišnih odreda Wagnera, uz podršku topništva i zračnih snaga". Kijev je prije ruske objave odbacio Prigožinove tvrdnje, ali se nije odmah referirao na tvrdnju ruskog ministarstva. Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je vojnicima na zauzimanju grada, kazavši da će najzaslužniji biti nagrađeni, objavile su ruske novinske agencije. Prigožin koji je dosad višekratno prozivao regularnu rusku vojsku zbog napuštanja položaja rekao je da će se njegove snage iz Bahmuta povući od 25. svibnja zbog odmora te će kontrolu predati regularnoj ruskoj vojsci.

VIDEO Zelenski stigao na sastanak G7

Ključne riječi

Komentara 138

KL
Klipan
08:29 21.05.2023.

Svjetska velesila Rusija nakon 10 mjeseci uspjeli zauzeti 1: gradic? I oni bi kao ratovali protiv USA, UK, FR.....? A malo vece selo nisu mogli 10 mjeseci zauzeti?! Vojna velesila na papiru.

CR
crnikruh
09:36 21.05.2023.

Bahmut je razrušen i prednost je za Ukrajinu što su evakurali svoje snage sada mogu rokati sa čime god po ruskoj gamadi koju tamo treba održavati i naoružavati, a Rusija financijski na koljenima.

DU
Deleted user
09:13 21.05.2023.

Od jučer nanaglo živnuli pristaše međunarodnog terorizma, fashizma i terora nad suverenom zemljom. Ajd' ok za istočnu rusku braću - isti su. Al' ovi domaći, koji su s nama prošli ista takva stradanja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije