Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRATEŠKO PARTNERSTVO

Rusija: 'Vidimo agresivnu retoriku NATO-a i SAD-a, razgovarat ćemo s Kinom'

FILE PHOTO: Russian President Putin meets with Chinese President Xi during their meeting on the sideline of the BRICS summit in Brasilia
Foto: Sputnik Photo Agency
1/3
14.12.2021.
u 12:34

Peskov je rekao da će Putin i Xi imati dug razgovor s dnevnim redom koji će uključivati energetiku, trgovinu i ulaganja

Predsjednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Xi Jinping, razmotrit će napetosti u Europi i "agresivnu" retoriku SAD-a i NATO-a tijekom video razgovora u srijedu, priopćio je Kremlj.

Njihov razgovor održat će u trenutku visokih napetosti u odnosima obje zemlje sa Zapadom. Peking je pod pritiskom zbog ljudskih prava, a Moskva zbog gomilanja vojnika blizu granice s Ukrajinom.

"Situacija u međunarodnim poslovima, posebice na europskom kontinentu, trenutno je vrlo, vrlo napeta i zahtijeva raspravu saveznika", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, misleći na Moskvu i Peking.

"Vidimo vrlo, vrlo agresivnu retoriku NATO-a i SAD-a, a to zahtijeva razgovor nas i Kineza."

Rusija je igradila tješnje veze s Kinom kako su se njeni odnosi sa Zapadom pogoršavali, a Putin je koristio partnerstvo kao način uravnoteženja utjecaja SAD-a dok je sklapao unosne poslove, posebice u području energetike. On i Xi dogovorili su se ove godine da će produžiti 20-godišnji ugovor o prijateljstvu i suradnji.

Peskov je rekao da će Putin i Xi imati dug razgovor s dnevnim redom koji će uključivati energetiku, trgovinu i ulaganja.

Njihova razgovor održat će se osam dana nakon videosamita Rusija-SAD na kojem je američki predsjednik Joe Biden upozorio Putina da ne napada Ukrajinu, a Putin mu je rekao da Rusija traži pravno obvezujuća sigurnosna jamstva Zapada. 

>> VIDEO Kreće cijepljenje djece od 5 do 11 godina: Po čemu se razlikuje od cjepiva za odrasle

Komentara 2

Avatar Čepiga.
Čepiga.
13:39 14.12.2021.

Savez Kine i Rusije, san svakog ruskog trola. Realnost je takva da je Kina za Rusiju opasnija nego Zapad. Nažalost mafijaška klika iz Kremlja mrzi Zapad zbog izgubljenog hladnog rata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije