Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Rusija i SAD pregovaraju o cyber-razoružanju i zaustavljanju napada

brown-zanim
Arhivska fotografija
14.12.2009.
u 15:00

U posljednje dvije godine napadi na internetske stranice i provale u državne i korporativne računalne sustave višestruko su se povećali kako u Americi tako i u Rusiji.

Točno četrdeset godina nakon početka pregovora o nuklearnom razoružanju SALT-I, Rusija i SAD započeli su pregovore o ograničavanju intrenetskih napada i cyber-rata koji i danas bjesni nesmiljenom žestinom.

U posljednje dvije godine napadi na internetske stranice i provale u državne i korporativne računalne sustave višestruko su se povećali kako u Americi tako i u Rusiji, pa se pokušaji provale svakodnevno broje u tisućama slučajeva. Iako se kao krivci najčešće spominju nepoznati hakeri, u velikom broju slučajeva radi se o organiziranim napadima kojima jedna od strana pokušava doći do tajni i podataka svoga konkurenta na svjetskoj sceni.

O koliko se ozbiljnoj stvari radi govori podatak da s ruske strane pregovore vodi general Vladislav Sherstyuk, bivši ravnatelj ruske Nacionalne sigurnosne agencije, a njegovi su partneri u pregovorima visoki dužnosnici State Departmenta i ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a. U pregovore je odnedavno uključen i UN.
- Napadi su dosegli toliko velike razmjere da ih niti jedna strana više ne može ignorirati - kaže Viktor Sokolov, zamjenik direktora moskovskog Instituta za sigurnost informacija. Inače, SAD je već razvio i sustave koji mogu ne samo probijati šifre nego i uništavati udaljena računala.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije