Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljedice krađe tajnih dokumenata

Rusija i Kina došle do tajnih Snowdenovih dokumenata o zapadnim špijunima

US whistleblower Edward Snowden speaks during a live broadcast at the CeBIT?in Hanover, Germany, 18 March 2015. The world's biggest computer fair CeBIT runs until 20 March 2015. PHOTO: OLE?SPATA/dpa/DPA/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
15.06.2015.
u 08:27

Snowden - Rusija i Kina domogle su se milijuna dokumenata

Rusija i Kina uspjele su se dokopati podataka iz tajnih dosjea bivšega američkog obavještajca i zviždača Edwarda Snowdena, a zbog toga je Velika Britanija morala povući s terena popriličan broj svojih agenata. To su morale učiniti i još neke zapadne zemlje. Moskva i Peking, naime, uspjeli su doći do gotovo milijun strogo povjerljivih podataka o tome na čemu ti agenti rade i kako djeluju, a nedavno su ih uspjeli i dešifrirati. U tim dokumentima detaljno su opisane tehnike koje zapadni obavještajci koriste, ali i informacije koje mogu omogućiti da ih se vrlo lako identificira. Sunday Times, koji je objavio ovu priču, citira neimenovani izvor iz ureda britanskog premijera Davida Camerona.

Pritisak javnosti

Nakon što je priča jučer izašla u novinama, sve je veći pritisak javnosti na ministarstvo unutarnjih poslova i na premijerov ured da daju detaljno objašnjenje kako se to dogodilo. Iako nema podataka je li neki od obavještajaca bio ugrožen zbog svega ovoga, neki visoki dužnosnici upozoravaju da bi njihovi životi mogli biti ugroženi.

Edward Snowden do sada je tvrdio da nitko sa zlim namjerama nije uspio doći do nekog od 1,7 milijuna dokumenata koje je on uzeo iz baze podataka obavještajne agencije NSA za koju je radio do 2013. godine.

Strateška ugroza

No očito se nešto jako otelo kontroli pa je sada britanska vlada duboko frustrirana činjenicom da je Snowden uzeo vrlo osjetljive i povjerljive dokumente i tako omogućio da do njih dođu oni koji ne bi trebali ni znati da oni postoje. Sir David Omand, bivši direktor britanske obavještajne agencije GCHQ, kazao je da sama činjenica da Rusija i Kina raspolažu tim informacijama predstavlja veliku stratešku ugrozu i da je to nešto što je nanijelo vrlo veliku štetu Britaniji, SAD-u, ali i njihovim partnerima iz NATO-a.

>> Snowdenov odvjetnik: Moj je klijent za SAD izdajica

Komentara 19

Avatar d-ano
d-ano
09:47 15.06.2015.

cista laz i propaganda,dezinformacija,,,,,,takva vrsta podataka se ne cuva na istom mjestu gdje je on uzimao podatke,,ovu vrstu dezimormacije zovemo sistem specijalnog rata,,efekat je da se strane obvjestajne sluzbe stave u pozicju krivca te da se prikrije vlastiti rad prebrojeti rad prebroje i urede vlastiti redovi ,,,u miru i tisini,,

DU
Deleted user
12:18 15.06.2015.

Cega se boje zapadni osvajaci i kolonijalisti,ako su sve po zakonu radili,znaci ako su spijunirali Hrvatsku drzavu,to znaci da je za njih cjela drzava Hrvatska teroristicka organizacija,ili neka druga drzava koja je od strane gamadi spijunirana,vrlo lose i bolesno, anad sve prljavo kao kaokrmeci obor od tih terorista i spijuna.

MX
Mister X
08:44 15.06.2015.

Istinu o zapadu da netko kaže dokaže kakavi su što rade čime se bave kakvi su zaista u realitetu ; znači katastrofa.. Jer njihov stil je ne samo slušati što Merkelica govori priča misli nego svi Rusi i Kinezi; za koje se intenzivno gradi masa najmodernijeg oružija da se za dan x da ta vtrsta neprijatelja demokracije eliminirati i to u samo 3 dana !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije