Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Rusija će se uključiti, a jedino je pitanje hoće li Ukrajina ostati cijela

Vladimir Putin
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
25.02.2014. u 12:00

Putin će sigurno nekako reagirati na ono što se događa u Ukrajini, no potpuno je neizvjesno kakva će ta reakcija biti

Vladimiru Putinu proteklog vikenda dogodila se jedna jako dobra i jedna jako loša stvar. Dobra su stvar Olimpijske igre u Sočiju koje su završile veličanstvenom predstavom koja je svijetu pokazala moć ruske kulture i tradicije. Putin je u svečanoj loži sjedio poput dobro najedenog zadovoljnog tustog mačka koji leži na mekom jastuku, prede od zadovoljstva i sve gleda svisoka. Sve je prošlo savršeno i bez greške! Loša je stvar ono što se dogodilo u Ukrajini, a već postoje i kalkulacije da je ukrajinska oporba iskoristila igre u Sočiju zato što je pouzdano znala da Putin sve do okončanja Igara neće reagirati zato što ne želi da jedan od njegovih najvećih projekata završi ukaljan nekom nepoželjnom mrljom.

No u idućih nekoliko dana Putin, koji Ukrajinu smatra prostorom na kojem postoje izuzetno jaki ruski nacionalni interesi, sigurno će nekako reagirati. Uostalom, reagirao je u Gruziji 2008. kada je procijenio da su ruski interesi u toj zemlji ugroženi. Prva naznaka da će biti reakcije na događanja u Ukrajini vrlo je precizno formulirana izjava šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova koji je kazao da je tamošnjoj oporbi trebao samo jedan dan da pogazi sporazum sa sada već bivšom vlašću do kojega je došlo uz posredovanje EU. Usto je naglasio da oni generiraju uvijek nove zahtjeve te da su pod svoje skute uzeli i ekstremiste čije djelovanje može biti izravna prijetnja ukrajinskom suverenitetu i ustavnom poretku. EU je pozvao da obuzda te “podivljale huligane” te naglasio da “zakonita pomoć izvana, poput posredovanja ili gospodarske pomoći, nije upitna, ali da je miješanje Zapada u unutarnje stvari te zemlje krajnje opasno”. Sam izbor riječi koje je Lavrov upotrijebio vrlo elegantno najavljuje da Rusija neće stajati po strani i da Moskva već možda stvara teren za moguću intervenciju u Ukrajini.

Putin je razočaran u EU i njegovu nevoljkost da zaustavi kijevsku oporbu i da je prisili da poštuje sklopljeni sporazum. Reagirat će sigurno, no možemo samo nagađati kakva će ta reakcija biti. Scenarija ima nekoliko.

Prvi je i najbrutalniji otvorena ruska vojna intervencija u Ukrajini. Zbog važnosti koju Ukrajina ima u Putinovim geostrateškim i gospodarskim planovima, on bi vrlo rado pribjegao ovoj radikalnoj opciji, no postoje neke granice koje ne bi trebao prijeći. Europski lideri najviše strahuju upravo od ove mogućnosti pa nije čudo što je Angela Merkel odmah zvala Putina. Nakon toga izjava je bila kratka, vrlo štura i gotovo pitijska, a kazala je da se Putin obavezao da stabilnost i teritorijalni integritet Ukrajine neće biti narušeni.

U drugoj varijanti Putin bi mogao stati na stranu smijenjenog predsjednika Viktora Janukoviča, i to tako da mobilizira rusku manjinu i njihove lidera u istočnom dijelu Ukrajine. Za ovu varijantu možda je već prekasno zato što je Janukovič svojim bijegom i skrivanjem zapravo pokazao da nije partner na kojega se može potpuno računati.

Treća je mogućnost da Putin zaboravi na Janukoviča i da ga potpuno odbaci, ali da vrbuje regionalne lidere u istočnoj Ukrajini da se udruže i da za područja na kojima živi veći broj Rusa zatraže posebnu autonomiju te odbace središnju vlast u Kijevu. Ovo je varijanta koja bi vrlo lako mogla dovesti do podjele zemlje i to bi svakako trebalo izbjeći.

Četvrti scenarij bio bi najbolji za Ukrajinu, a u okviru njega Rusija bi se priključila EU u naporima da se uspostavi politički red u Ukrajini. U ovaj proces bila bi uključena i vlast koja bi proizašla iz prijevremenih izbora koji su zakazani za kraj svibnja. No vrlo je teško od Putina očekivati da će prihvatiti ovakvu varijantu zato što bi ona jako narušila imidž Rusije kao velesile i lidera euroazijskih integracija. No jedna je stvar potpuno izvjesna – što god Putin odabere, sigurno je da pred Ukrajinom stoji teško opasno i turbulentno vrijeme.

Komentara 8

Avatar RoSSerb
RoSSerb
12:18 25.02.2014.

Marina nemoj uvek da kukaš i naričeš nad tzv "zapadnom demokratijom" i da muljaš neuspešno činjenicima i to vrlo pristrasno. Apsolutno ne postoji na večernjem niti jedan gori sastavljač i prepisivač tekstova ot tebe. Tekstovi su naivni, navijački , čestočesto otvoreno huškački , uvek protiv Rusije dakako! Jednostavno to što ti radiš je jedan loš, često netačan ,neubedljiv i vrlo jalov posao. Ti si sigurno najlošija i najslabija karika vešernjeg lista. A to se vidi po broju komentara tvojih tekstova .On je nula ili tek po koji, Mahom da se izrazi negetavin stav na tvoje pristrasno piskaranje....ili da sugeriše da analize nisu ni približno na nivou kako bi to trebalo izgledati.To je mnogo kompleksnija stvar, za razliku od tvojih predvidljivi i jeftinih pisanija.Da nije žalosno po tebe i večernji, bilo bi i smešno.

KA
kafka
12:53 25.02.2014.

Neće! Možda nekome zvuči paradoksalno ali podjela vodi do mira! Ostaje pitanje kako će se podijeliti i na koji način.

Avatar Jorge
Jorge
18:53 25.02.2014.

Ukrajina je već odavno na klackalici između naklonosti Europi ili Rusiji. Poput godišnjih doba smjenjuju se faze potrebe za zapadnom demokracijom i konzumerizmom, s fazama kad je ipak plin najvažniji. Posljednji predsjednički izbori su najbolje pokazali podjeljenost zemlje. Tko garantirarantira da SAD ne žele preko Ukrajine pokazati zube Putinu? Bilo kako bilo, njemu je svaka opcija dobra koja ne dira Sevastopolj, pa se čini da je naizglednija opcija podjele interesa: Putinu Krim, Europi i SAD-u ostatak. Naravno, najbolnije će biti buđenje kad Ukrajina shvati da su u igrama velikih njihove želje sasvim nebitne, no nisu niti prvi niti zadnji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije