Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pazi što pišeš

Rusi zabranili 'prljave' riječi i psovke u novinama i na portalima

novine,kiosk
Foto: Dalibor Urukalović/Poslovni dnevnik/PIXSELL
26.12.2013.
u 08:33

Uočeni prijestup najprije će značiti upozorenje za medijsku kuću, a ako ista ponovi prekršaj u roku od 12 mjeseci mogla bi zaraditi sudsku tužbu i na koncu izgubiti koncesiju.

Novinari u urednici u medijskim kućama u Rusiji ubuduće će morati dobro paziti što i kako pišu. Tamošnja je naime agencija za nadzor informacijskih tehnologija i komunikacija zabranila upotrebu "prostih" riječi i psovki u tiskanim i online medijima, piše Russia Today.

Riječi koje su dospjele na crnu listu odnose se na opscene termine za muške i ženske genitalije, opscene termini za spolni odnos i opscene termine za ženu "lakog morala" te sve izvedenice navedenih termina.

Svaka ostala eksplicitna riječ bit će dozvoljena isključivo ako je sadržaj označen samo za osobe starije od 16 godina.

Što se tiče radija i televizije, prljave priče bit će "oproštene" tek u programu koji se emitira iza 21 sat.

Uočeni prijestup najprije će značiti upozorenje za medijsku kuću, a ako ista ponovi prekršaj u roku od 12 mjeseci mogla bi zaraditi sudsku tužbu i na koncu izgubiti koncesiju.

Prema istraživanju aencije Mediologiya age provedenom od srpnja 2011. do srpnja 2013. godine u masovnim medijima u Rusiji uočene su 1133 proste riječi, odnosno tri riječi dnevno.

Komentara 10

Avatar Personal
Personal
11:32 26.12.2013.

Bravo! Kamo sreće da to netko i kod nas napravi.

IR
irani.
12:01 27.12.2013.

Slijedeci korak ka totalnoj kontroli. Zalosno je u toj Rusiji gdje su i onako svi mediji pod stogom kontrolom. Naivci ce, kao i obicno, sve shatiti daleko prekasno, vjerojatno nikada.

Avatar commentator
commentator
08:50 26.12.2013.

Wow, koliko hrvatskih časopisa se prodaje u ruskim kioscima (vidim gore na fotografiji,) kuul.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije