Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od 20. svibnja

Rusi tvrde: Sputnjik V ne izaziva trombozu, a proizvodit će se i u Srbiji

Vaccination of citizens, who registered through eGovernment, against the COVID-19 virus continues at the Belgrade fair.

Na Beogradskom sajmu nastavlja se vakcinacija gradjana, koji su se prijavili preko eUprave, protiv virusa COVID-19.
Foto: Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL
1/3
15.04.2021.
u 09:38

„Ovim je Srbija postala prva država u južnoj Europi koja će proizvoditi Sputnjik V. Proizvodnja u Srbiji u skladu je s najstrožim standardima“, priopćili su iz Ruskog fonda za izravne investicije (RDIF).

Proizvodnja ruskog cjepiva Sputnjik V počela je u beogradskom institutu Torlak, a ono bi se u doglednoj budućnosti moglo izvoziti i u države u regiji, javili su beogradski mediji, pozivajući se na priopćenje ruskog RDIF-a.

"RDIF i Institut za virusologiju, cjepiva i serume Torlak udružuju snage kako bi svijetu donijeli više cjepiva Sputnjik V", objavila je ruska strana na svom službenom Twitteru. 

Toj se objavi pridružio i srbijanski ministar bez portfelja i predsjednik Međuvladina povjerenstva za suradnju s Rusijom Nenad Popović najavljujući punu proizvodnju od 20. svibnja.

Naveo je kako je "u nazočnosti stručnjaka iz ruskog fonda i ruske farmaceutske tvrtke Generijum" u  Torlaku "obavljeno punjenje prve serije kontrolnih doza" cjepiva Sputnjik V.

"Od 20. svibnja kreće proizvodnja", istaknuo je Popović na Twitteru.

I dok Srbija raširenih ruku očekuje početak proizvodnje Sputnjika V druge europske zemlje strahuju od mogućih posljedica korištenja ruskog cjepiva. Braneći se od navoda o stvaranju krvnih ugrušaka Rusi su izjavili da njihovo glavno cjepivo protiv koronavirusa ne izaziva te rijetke nuspojave koje su zabilježene nakon korištenja druga dva cjepiva napravljena istom tehnologijom. 

"Potpuna analiza neželjenih učinaka tijekom kliničkih testiranja i tijekom masovnog cijepljenja Sputnjikom V je pokazala da nije bilo slučajeva cerebralne venske tromboze", naveo je istraživački institut Gamaleja, koji je razvio cjepivo.

Cjepivo Sputnjik V i Johnson&Johnson trenutno su pod sumnjom da su izazvali više desetaka slučajeva rijetkih krvnih ugrušaka od kojih su neki završili smrću. Zbog toga su vlasti nekoliko zemalja ograničili njihovu uporabu. Međutim, institut Gamaleja je naglasio da su sva vektorska cjepiva "različita i ne mogu se izravno uspoređivati". Prema tom izvoru, Sputnjik V je uvelike različit "u strukturi i tehnologiji proizvodnje" od cjepiva AstraZenece i Johnson&Johnsona.

Srbija u kampanji masovnog procjepljivanja sada, uz ruski Sputnjik V, koristi još tri cjepiva - Pfizer/BioNTech, AstraZenecu, te kineski Sinopharm koji je, s dosad isporučenih 2,5 milijuna doza, najzastupljeniji u procesu imunizacije.

Srbijanski ministar zdravstva Zlatibor Lončar izjavio je u utorak za Radioteleviziju Srbije kako zemlja teži k tome da u sljedeća dva mjeseca dosegne 3,5 milijuna cijepljenih, što, po njegovoj ocjeni, donosi optimizam da se epidemiološka situacija može imati "pod većom kontrolom".

Srbija je jučer prijavila još 38 smrtnih ishoda covida-19, te dodatnih 3154 slučaja zaraze. Covid odjeli srbijanskih bolnica i dalje trpe veliki pritisak, a u srijedu je na liječenju ukupno 7511 pacijenata, od kojih je 247 na respiratoru.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije