Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŽIVO: RAT U EUROPI

Obrat u Vovčansku? Ukrajinci tvrde da su djelomično uspjeli potisnuti Ruse, Putin: Sve ide po planu

Aftermath of a Rusasian air strike in Kharkiv
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
1/13
Autori: vecernji.hr, Hina
15.05.2024.
u 15:03

Gradonačelnik grada Harkiva Igor Terehov poručio je kako zasad nema planova o evakuaciji

*Rusi ušli u grad Vovčansk te u okolno selo Buhruvatka
*Volodimir Zelenski otkazao putovanja
*Ukrajinci ponovno napali Krim preko noći

 

Aftermath of a Rusasian air strike in Kharkiv
1/13

Tijek događaja:

15:00 - O situaciji na terenu oglasio se i sam ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji je poručio kako ''ruske trupe svakoga dana poboljšavaju položaje u svim smjerovima'' te da ''vojna ofenziva Moskve u zemlji ''ide po planu''. 

Moskva je u petak započela hitnu ofenzivu na regiju Harkiva nakon tjedana nagađanja da se Rusija tamo sprema uspostaviti novu liniju bojišnice.


14:45 - Američki državni tajnik Anthony Blinken tijekom svog posjeta Kijevu najavio je dodatnih 2 milijardi dolara za Ukrajinu. 

- Požurujemo sa streljivom, oklopnim vozilima, projektilima i protuzračnom obranom kako bismo ih dopremili do prvih linija - poručio je. Na pitanje bi li podržao korištenje američkog oružja za napade na mjesta unutar Rusije, rekao je: "Mi to ne potičemo, ali Ukrajina mora sama donijeti odluku."

POVEZANI ČLANCI:


13:32  - Ukrajinska vojska izvijestila je ove srijede kako su djelomično uspjeli potisnuti ruske snage iz Vovčanskog u regiji Harkiv, usprkos ranijim navodima da je situacija u tom gradu izuzetno teška za Ukrajinu. Objavili su kako su uspjeli odbiti ukupno 18 ruskih napada dok aktivni borbeni sukobi bjesne na sjeveru i sjeverozapadu grada. 


12:40 - Situacija u regiji Harkiv u Rusiji sve je teža za ukrajinsku vojsku nakon što su Rusi prodrijeli u grad Vovčansk i okolno selo Buhruvatka. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odgodio je sva putovanja zbog ''situacije u Harkivu'', objavljeno je danas iz Ureda predsjednika. To znači da Zelenski neće ići u Portugal i Španjolsku kako je planirao. 


11:30 - Čelnik policije u Vovčanskom Oleksej Harkivski potvrdio je kako su ruske snage počele uspostavljati položaje unutar samog grada. ''Situacija je ekstremno teška'', poručio je. Ipak, gradonačelnik grada Harkiva Igor Terehov poručio je kako zasad nema planova o evakuaciji, prenosi Sky News.

- Neprijatelj drži položaje na ulicama Vovčanska, stoga vas molimo da se evakuirate. Pomažemo svima, radimo na licu mjesta, zajedno ćemo pobijediti - poručio je Harkivski.


9:00 - Ruska protuzračna obrana je preko noći oborila 10 ukrajinskih projektila američke proizvodnje ATACMS nad anektiranim crnomorskim poluotokom Krimom, reklo je ministarstvo obrane u Moskvi u srijedu ujutro dok se američki državni tajnik Antony Blinken nalazi u posjetu Kijevu. Nije bilo moguće nezavisno provjeriti navode.

Ministarstvo obrane je također reklo da je 17 ukrajinskih bespilotnih letjelica i drugih projektila oboreno nad Belgorodskom, Kurskom i Brjanskom oblasti, ruskim pograničnim pokrajinama. Rusija je svoju invaziju na Ukrajinu započela prije više od dvije godine. Kijev je dobio ogromnu podršku Zapada, uključujući vojnu pomoć, za svoju obranu. Sjedinjene Američke Države su u tom smislu najvažniji podupiratelj.

POVEZANI ČLANCI:

Američki državni tajnik Antony Blinken je u utorak otputovao u iznenadni posjet Kijevu u sklopu kojeg se sastao s predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, a u srijedu će se sastati s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom. Prema ukrajinskim medijima, Blinken je Ukrajini obećao vojnu pomoć koja bi mogla promijeniti situaciju na bojištu.

Rusija je prije četiri dana započela velik napad na drugi najveći ukrajinski grad Harkiv i okolno područje na sjeveroistoku zemlje. Snage Moskve su zauzele nekoliko sela te i dalje raketiraju Harkiv. Ukrajina je za vrijeme rata opetovano gađala ruske pogranične regije. Krim, koji je Moskva nezakonito anektirala 2014., također je bio meta ukrajinskih napada.

>> VIDEO Ukrajincima pomoć iz SAD-a zadnja je slamka spasa: 'Rusi su uništili naše najdragocjenije avione!'

Ključne riječi

Komentara 56

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
14:22 15.05.2024.

Ruska agencija TASS je danas objavila kako jeruski jurišni avion Su-25 uništgio raketama zrak-zemlja ukrajinske maskirne rakete. Pilot je izjavio da je gađao i pogodio točno sve ciljeve na tlu za koje je dobio koordinate za svoj zadatak. Pri tome je stradalo nekoliko ljudi koji su namještali makete. Taj vojni ruski uspjeh je TASS objavio danas 15.05 2024 u 09.30 po svom vremenu. Snimljen je i video za tako važan uspjeh za potrebe ruskog Ministarstva obrane. Ruska protuzralčna obrana je ponovo propustila dron preko pola Rusije i 1200-1300 km leta do industrijskog područja u Tatarstanu blizu Urala. Aerodromi su u Kazanju i Nizhnekamsku bili zbog uočavanja drona brzo zatvoreni za letove. Aerodrom Belbek kod okupiranog Sevastopola na Krimu napali su Ukrajinci raketama ATACMS. Na stajanci su bili uredno ruski lovački avioni. Rusi su poslali dodatne postrojbe na Vovčansk.

D1
Dinamo 1982
15:13 15.05.2024.

U Ukrajini jedino propaganda dobro radi. Svaki dan napreduju i ubijaju milijune Rusa.

AT
ATG
13:30 15.05.2024.

Izgleda da se "neželjeni" odgovori uopće ne mogu objaviti kao niti dodati palac gore/dolje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije